Kontrola niektórych wyrobów akcyzowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2014.349 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 30 czerwca 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW 1
z dnia 7 maja 2010 r.
w sprawie kontroli niektórych wyrobów akcyzowych

Na podstawie art. 50 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej (Dz. U. z 2013 r. poz. 1404) zarządza się, co następuje:

Przepisy ogólne

§  1. 
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowy zakres i sposób kontroli niektórych wyrobów akcyzowych, o której mowa w art. 30 ust. 2 pkt 2 oraz ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej, zwanej dalej "kontrolą";
2)
tryb przekazywania oraz zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli;
3)
rodzaje prowadzonej dokumentacji związanej z działalnością podlegającą kontroli, jej wzory, a także szczegółowy sposób jej przygotowania i prowadzenia;
4)
tryb niszczenia wyrobów akcyzowych objętych kontrolą, nieprzydatnych do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia;
5)
szczegółowe sposoby i warunki przyjmowania, magazynowania, wydawania i przewożenia wyrobów akcyzowych objętych kontrolą.
§  2. 
Przez użyte w rozporządzeniu określenia:
1)
dokumentacja - rozumie się księgi i pozostałą dokumentację związaną z działalnością objętą kontrolą;
2)
gorzelnia - rozumie się podmiot, który wytwarza alkohol etylowy w procesie destylacji odfermentowanych zacierów lub brzeczki, sporządzonych z surowców skrobiowo-cukrowych;
3)
komórka kontroli - rozumie się komórkę organizacyjną, o której mowa w art. 30 ust. 6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej;
4)
podmiot - rozumie się podmiot podlegający kontroli, o którym mowa w art. 30 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej;
5)
przesyłka - rozumie się określoną ilość wyrobów akcyzowych wysłanych do tego samego odbiorcy, tego samego dnia i na podstawie jednego dokumentu przewozu, administracyjnego dokumentu towarzyszącego, e-AD, dokumentu zastępującego e-AD lub dokumentu dostawy; przesyłkę stanowi także określona partia wyrobu akcyzowego przesłana do odbiorcy rurociągiem;
6)
rok - rozumie się rok kalendarzowy lub inny okres trwający 12 kolejnych pełnych miesięcy kalendarzowych;
7)
skażanie - rozumie się skażanie, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 marca 2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (Dz. U. Nr 31, poz. 353, z późn. zm.), środkami skażającymi wskazanymi w wykazie środków skażających alkohol etylowy wykorzystywany do produkcji produktów nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, służących do stosowania zwolnień od akcyzy, określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2011 r. Nr 108, poz. 626, z późn. zm.), zwanej dalej "ustawą", oraz całkowite skażanie wskazanymi przez dowolne państwo członkowskie Unii Europejskiej substancjami skażającymi określonymi w załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) nr 3199/93 z dnia 22 listopada 1993 r. w sprawie wzajemnego uznawania procedur całkowitego skażenia alkoholu etylowego do celów zwolnienia z podatku akcyzowego (Dz. Urz. WE L 288 z 23.11.1993, str. 12, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 9, t. 1, str. 249, z późn. zm.);
8)
(uchylony).

Zakres i sposób kontroli niektórych wyrobów akcyzowych

§  3. 
1. 
Kontroli podlega przestrzeganie przepisów o podatku akcyzowym w zakresie produkcji, przemieszczania i zużycia wyrobów akcyzowych:
1)
objętych procedurą zawieszenia poboru akcyzy lub objętych zwolnieniem od akcyzy ze względu na przeznaczenie:
a)
piwa otrzymywanego ze słodu, określonego w poz. 13 załącznika nr 2 do ustawy, oraz wszelkich wyrobów zawierających mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, określonych w poz. 16 załącznika nr 2 do ustawy, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% vol, zwanych dalej "piwem",
b)
wina, napojów fermentowanych oraz wyrobów pośrednich, określonych w poz. 14-16 załącznika nr 2 do ustawy, zwanych dalej "wyrobami winiarskimi",
c)
alkoholu etylowego nieskażonego o objętościowej mocy alkoholu 80% vol lub większej, alkoholu etylowego i pozostałych wyrobów alkoholowych, o dowolnej objętościowej mocy alkoholu, skażonych, określonych w poz. 17 załącznika nr 2 do ustawy, zwanych dalej "alkoholem etylowym",
d)
alkoholu etylowego nieskażonego o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% vol; wódek, likierów i pozostałych napojów spirytusowych, określonych w poz. 18 załącznika nr 2 do ustawy, zwanych dalej "napojami spirytusowymi";
2)
objętych procedurą zawieszenia poboru akcyzy:
a)
wyrobów energetycznych określonych w poz. 19-23 załącznika nr 2 do ustawy,
b)
olejów smarowych otrzymywanych z ropy naftowej, gdzie indziej niesklasyfikowanych, o kodach CN 2710 19 71 do 2710 19 99,
c)
papierosów, tytoniu do palenia, cygar i cygaretek, określonych w poz. 27 załącznika nr 2 do ustawy, zwanych dalej "wyrobami tytoniowymi";
3)
objętych zwolnieniem od podatku akcyzowego ze względu na przeznaczenie, jeżeli są one przemieszczane do podmiotu pośredniczącego lub przez ten podmiot magazynowane, z wyłączeniem wyrobów akcyzowych przemieszczanych w wyniku zwrotu, o którym mowa w art. 32 ust. 14 pkt 1 ustawy;
4)
produkowanych poza składem podatkowym na podstawie art. 47 ust. 1 pkt 1, 2, 4 i 5 ustawy.
2. 
Kontroli podlega również:
1)
oznaczanie i stosowanie znaków akcyzy w stosunku do wyrobów akcyzowych objętych obowiązkiem oznaczania znakami akcyzy;
2)
zawartość w wyrobach energetycznych substancji stosowanych do znakowania i barwienia, o których mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 90 ust. 3 ustawy;
3)
prawidłowość i terminowość wpłat podatku akcyzowego od wyrobów akcyzowych, o których mowa w ust. 1.
3. 
Przepisu ust. 1 pkt 1 lit. c nie stosuje się do alkoholu etylowego w opakowaniach jednostkowych o pojemności do 1 litra, który został skażony zgodnie z § 11 ust. 1.
§  4. 
1. 
Kontrola jest wykonywana doraźnie lub jako kontrola stała i polega na:
1)
bezpośrednim uczestniczeniu funkcjonariusza celnego, zwanego dalej "funkcjonariuszem", w czynnościach związanych z działalnością objętą kontrolą;
2)
kontroli obrachunkowej stanu zapasów i obrotu wyrobami akcyzowymi, o których mowa w § 3 ust. 1, oraz stosowania i oznaczania tych wyrobów znakami akcyzy, na podstawie prowadzonej przez podmiot dokumentacji;
3)
pobieraniu i badaniu próbek wyrobów akcyzowych;
4)
kontroli dokumentacji.
2. 
Kontrolą stałą są objęte podmioty wytwarzające, oczyszczające, odwadniające alkohol etylowy, z wyłączeniem podmiotów wymienionych w § 9 ust. 2 pkt 2 i 3, oraz produkujące napoje spirytusowe.
3. 
Właściwy naczelnik urzędu celnego może objąć kontrolą stałą podmioty inne niż określone w ust. 2, jeżeli:
1)
przerabiają, zużywają, przyjmują lub wydają alkohol etylowy w ilości przekraczającej rocznie 20 000 dm3 alkoholu etylowego 100% vol;
2)
produkują, przyjmują lub wydają wyroby energetyczne objęte procedurą zawieszenia poboru podatku akcyzowego, określone w poz. 20 załącznika nr 2 do ustawy;
3)
produkują, przyjmują, wydają lub dokonują przeładunku wyrobów energetycznych, określonych w poz. 21 załącznika nr 2 do ustawy.
4. 
Obejmując kontrolą stałą podmioty, o których mowa w ust. 3, właściwy naczelnik urzędu celnego bierze pod uwagę ryzyko, o którym mowa w art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej, oraz liczbę czynności podlegających kontroli, o których mowa w ust. 3.
5. 
W przypadku objęcia podmiotu kontrolą stałą właściwy naczelnik urzędu celnego zawiadamia o tym podmiot na 7 dni przed objęciem tą formą kontroli.
§  5. 
1. 
Kontrole obrachunkowe stanu zapasów i obrotu wyrobami akcyzowymi oraz stosowania i oznaczania tych wyrobów znakami akcyzy są przeprowadzane za okresy roczne lub za okresy krótsze niż rok.
2. 
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do produkcji wyrobów energetycznych, wyrobów tytoniowych oraz do produkcji win gronowych, o której mowa w art. 47 ust. 1 pkt 2 ustawy, a także do wyrobów energetycznych, które na podstawie przepisów dotyczących warunków prowadzenia składów podatkowych są magazynowane w zbiornikach nieposiadających dowodów legalizacji.
3. 
Ustalone w wyniku kontroli obrachunkowych stanu zapasów i obrotu wyrobami akcyzowymi ubytki i zużycie wyrobów akcyzowych porównuje się z ustalonymi przez właściwego naczelnika urzędu celnego dopuszczalnymi normami.
4. 
Kontrolom obrachunkowym stanu zapasów i obrotu wyrobami akcyzowymi w gorzelni podlega produkcja i obrót alkoholem etylowym. Przepis ust. 3 nie ma zastosowania do gorzelni.
§  6. 
Kontrole prawidłowości i terminowości wpłat podatku akcyzowego obejmują wstępne wpłaty podatku akcyzowego za okresy dzienne oraz wpłaty podatku akcyzowego za miesięczne okresy rozliczeniowe.

Szczegółowy sposób przygotowania i prowadzenia dokumentacji

§  7. 
1. 
Dokumentacja powinna być prowadzona w sposób umożliwiający identyfikację czynności związanych z działalnością objętą kontrolą, przy zachowaniu ciągłości zapisów i poprawności stosowanych metod obliczeniowych.
2. 
Wpisów do dokumentacji należy dokonywać w sposób trwały i czytelny. Zmian i poprawek w dokumentacji dokonuje się w taki sposób, aby przekreślony tekst pierwotny pozostał czytelny, a każdą zmianę lub poprawkę należy potwierdzić podpisem osoby dokonującej zmiany lub poprawki, z podaniem daty ich wprowadzenia, oraz w razie potrzeby opisać je w rubryce "uwagi".
§  8. 
1. 
Wpisów do dokumentacji dokonuje się bezpośrednio po zakończeniu czynności podlegającej wpisaniu.
2. 
Ostatniego dnia każdego miesiąca podmiot dokonuje zamknięcia dokumentacji i sporządza podsumowanie miesięczne.
3. 
Podmiot dokonuje również rocznego zamknięcia dokumentacji według stanu na ostatni dzień roku i ustala rzeczywisty stan zapasów wyrobów akcyzowych na koniec roku. Rzeczywisty stan zapasów wyrobów akcyzowych jest porównywany ze stanem ewidencyjnym i podlega wpisaniu do dokumentacji. Rzeczywisty stan zapasów wyrobów akcyzowych na koniec roku należy przyjąć jako stan początkowy roku następnego.
4. 
W przypadku gorzelni oraz podmiotu magazynującego wyroby energetyczne, które na podstawie przepisów dotyczących warunków prowadzenia składów podatkowych są magazynowane w zbiornikach nieposiadających dowodów legalizacji, przepisu ust. 3 nie stosuje się.
5. 
Podmiot może ustalić rzeczywisty stan zapasów wyrobów akcyzowych oraz dokonać zamknięcia dokumentacji za dowolny, krótszy niż rok okres. Przepis ust. 3 stosuje się odpowiednio.
6. 
W przypadku, o którym mowa w ust. 3 i 5, o planowanym terminie przeprowadzenia ustalenia rzeczywistego stanu zapasów wyrobów akcyzowych podmiot jest obowiązany powiadomić właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórkę kontroli, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem tych czynności, podając datę i godzinę.
7. 
Dokumentacja, o której mowa w § 11 ust. 1, § 13, § 17 ust. 3, § 20 ust. 2, § 22, § 26 i § 43 ust. 5 pkt 1, z wyjątkiem dokumentacji prowadzonej w formie elektronicznej, powinna być zarejestrowana i zabezpieczona urzędowo pieczęciami przez właściwego naczelnika urzędu celnego, a poszczególne karty ksiąg - kolejno ponumerowane.
8. 
Właściwy naczelnik urzędu celnego może zarejestrować i zabezpieczyć urzędowo pieczęciami inną niż wymieniona w ust. 7 dokumentację, lub jej części, zawierającą dane i informacje związane z działalnością objętą kontrolą.
9. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 8 oraz w § 11 ust. 1, § 13, § 17 ust. 3, § 20 ust. 2, § 22, § 26 i § 43 ust. 5 pkt 1, po uprzednim zawiadomieniu właściwego naczelnika urzędu celnego, może być prowadzona w formie elektronicznej, zgodnie z pisemną instrukcją obsługi programu komputerowego i w taki sposób, aby:
1)
umożliwiała wgląd w treść dokonywanych wpisów oraz ochronę przechowywanych danych przed zniekształceniem lub utratą;
2)
umożliwiała dokonywanie korekty danych opatrzonej adnotacją osoby dokonującej tej korekty oraz daty jej dokonania;
3)
pozwalała na uzyskanie czytelnego wydruku wpisów w porządku chronologicznym;
4)
uniemożliwiała usuwanie wpisów.
10. 
Podmiot prowadzący dokumentację w formie elektronicznej przechowuje jej kopię zapisaną na informatycznych nośnikach danych lub w formie papierowej, po jej wydrukowaniu.

Szczegółowy zakres i sposób kontroli, tryb przekazywania i zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli oraz rodzaje i wzory prowadzonej dokumentacji, w zakresie produkcji, magazynowania lub zużycia alkoholu etylowego i napojów spirytusowych

§  9. 
1. 
Wytwarzanie, odzyskiwanie, oczyszczanie i odwadnianie alkoholu etylowego odbywa się tylko w obecności funkcjonariusza.
2. 
Przepisu ust. 1 nie stosuje się:
1)
jeżeli zamknięcia urzędowe nałożone na pomieszczenia, urządzenia, aparaturę i naczynia uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego lub jego par;
2)
do jednostek naukowych, kontrolnych i doświadczalnych oraz samodzielnych laboratoriów naukowych i doświadczalnych, w których w ciągu roku łączna ilość uzyskanego alkoholu etylowego nie przekracza 300 dm3 alkoholu etylowego 100% vol;
3)
do gorzelni, z zastrzeżeniem § 16 ust. 1.
§  10. 
1. 
Podmiot jest obowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórce kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym wytwarzaniem, odzyskiwaniem, oczyszczaniem i odwadnianiem alkoholu etylowego, pisemną informację o ilości i rodzaju surowców lub innych produktów, z których alkohol etylowy ma być wytworzony lub odzyskany, oraz przewidywanym terminie przeprowadzenia tych czynności.
2. 
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do gorzelni.
§  11. 
1. 
Skażanie alkoholu etylowego odbywa się w obecności funkcjonariusza. Z czynności skażenia podmiot sporządza protokół skażenia alkoholu etylowego środkiem skażającym/substancjami skażającymi w dwóch egzemplarzach, z których jeden otrzymuje właściwy naczelnik urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórka kontroli. Jeżeli alkohol etylowy skażony ma zostać wysłany do innego podmiotu, protokół sporządza się w trzech egzemplarzach. Wzór protokołu skażenia alkoholu etylowego środkiem skażającym/substancjami skażającymi określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2. 
Podmiot przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórce kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym skażaniem alkoholu etylowego, pisemną informację zawierającą następujące dane:
1)
datę zamierzonego skażania, nazwę pomieszczenia oraz rodzaj naczyń, które będą użyte do przeprowadzenia skażania;
2)
objętość alkoholu etylowego wyrażoną w dm3 alkoholu etylowego 100% vol przeznaczonego do skażania oraz nazwy środków skażających lub substancji skażających;
3)
oświadczenie stwierdzające, że środki skażające lub substancje skażające, które mają być użyte, zostały zbadane w celu ich identyfikacji lub zostaną zbadane przed dokonaniem skażenia, wraz z określeniem sposobu przeprowadzanego badania.
3. 
Informacja, o której mowa w ust. 2, nie jest wymagana, jeżeli podmiot zawiadomi pisemnie funkcjonariusza obecnego przy skażaniu o następnym terminie zamierzonego skażania i jego warunkach.
4. 
Jeżeli skażanie alkoholu etylowego odbywa się w określonych terminach i w niezmienionych warunkach, informacja, o której mowa w ust. 2, jest przesyłana jednorazowo przed pierwszym skażaniem.
5. 
W przypadku naczyń, w których jest przechowywany alkohol etylowy oraz środki skażające lub substancje skażające, kontrola obejmuje prawidłowość ich oznaczenia napisami wskazującymi na rodzaj alkoholu etylowego oraz środków skażających lub substancji skażających, a jeżeli naczyniami tymi są beczki - także numerami oraz tarą.
§  12. 
1. 
Magazynowanie alkoholu etylowego może odbywać się tylko w magazynie lub naczyniach, na które nałożono zamknięcia urzędowe, a jego wydanie i zużycie następuje w obecności funkcjonariusza.
2. 
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do alkoholu etylowego, który:
1)
został skażony zgodnie z § 11 ust. 1;
2)
jest magazynowany w podmiotach, o których mowa w § 45 ust. 3.
3. 
Podmiot informuje pisemnie właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórkę kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym wydaniem alkoholu etylowego z magazynu i jego zużyciem, o terminie jego wydania i zużycia oraz o rodzaju i ilości wydawanego i zużywanego alkoholu etylowego.
4. 
Do informacji, o której mowa w ust. 3, stosuje się odpowiednio § 11 ust. 3 i 4.
5.  2
 Wydanie i zużycie alkoholu etylowego, o którym mowa w ust. 1, odbywa się bez obecności funkcjonariusza, jeżeli zamknięcia urzędowe uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego.
6.  3
 Przepisu ust. 3 nie stosuje się, jeżeli zamknięcia urzędowe uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego podczas jego wydania i zużycia.
§  13. 
1. 
Podmiot dokonujący zużycia alkoholu etylowego prowadzi księgi kontroli:
1)
obrotu alkoholem etylowym i jego skażenia; wzór księgi kontroli obrotu alkoholem etylowym i jego skażenia określa załącznik nr 2 do rozporządzenia;
2)
przerobu alkoholu etylowego na ocet; wzór księgi kontroli przerobu alkoholu etylowego na ocet określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
2. 
W przypadku otrzymywania alkoholu etylowego powstałego w wyniku oczyszczania, podmiot prowadzi księgę kontroli alkoholu etylowego powrotnego. Wzór księgi kontroli alkoholu etylowego powrotnego określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
3. 
Podmiot prowadzący działalność w zakresie wytwarzania, odzyskiwania, rektyfikacji, odwadniania i rozlewu alkoholu etylowego oraz wytwarzania i rozlewu napojów spirytusowych prowadzi odpowiednio księgi kontroli:
1)
obrotu alkoholem etylowym w magazynie; wzór księgi kontroli obrotu alkoholem etylowym w magazynie określa załącznik nr 5 do rozporządzenia;
2)
rektyfikacji i odwadniania alkoholu etylowego; wzór księgi kontroli rektyfikacji i odwadniania alkoholu etylowego określa załącznik nr 6 do rozporządzenia;
3)
produkcji i rozlewu napojów spirytusowych; wzór księgi kontroli produkcji i rozlewu napojów spirytusowych określa załącznik nr 7 do rozporządzenia.
4. 
Przepisu ust. 3 nie stosuje się do gorzelni.
§  14. 
W gorzelni stosuje się system zamkniętego magazynu, który polega na:
1)
nałożeniu zamknięć urzędowych na urządzenia produkcyjne i magazynowe alkoholu etylowego w celu wyeliminowania dostępu do alkoholu etylowego i jego par;
2)
określaniu dobowej ilości wyprodukowanego alkoholu etylowego na podstawie wskazań licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego;
3)
wydawaniu alkoholu etylowego z magazynu oraz napełnianiu alkoholem etylowym naczyń służących do transportu tylko w obecności funkcjonariuszy.
§  15. 
W gorzelni rozchód alkoholu etylowego z magazynu stanowi równocześnie pozycję przychodową w dokumentacji określającej ilość wyprodukowanego alkoholu etylowego.
§  16. 
1. 
Pierwsza destylacja alkoholu etylowego po rozpoczęciu jego produkcji przez gorzelnię odbywa się w obecności funkcjonariusza, który sprawdza szczelność aparatury, rurociągów i zbiornika magazynowego alkoholu etylowego.
2. 
Za rozpoczęcie produkcji alkoholu etylowego w gorzelni uważa się czynności techniczno-technologiczne, począwszy od dodania drożdży do zacieru słodkiego.
§  17. 
1. 
Gorzelnia przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem produkcji alkoholu etylowego, informację o zamierzonej produkcji alkoholu etylowego. Wzór informacji o zamierzonej produkcji alkoholu etylowego określa załącznik nr 8 do rozporządzenia.
2. 
W przypadku zmiany w produkcji alkoholu etylowego, wynikającej ze zmiany ilości zacierów w czasie procesu fermentacji lub zmiany surowca, przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio.
3. 
Przebieg produkcji alkoholu etylowego gorzelnia odnotowuje w księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego. W księdze tej odnotowuje się również zmiany w produkcji alkoholu etylowego niewynikające ze zmiany ilości zacierów w czasie procesu fermentacji lub zmiany surowca, zmiany w produkcji wynikające z awarii urządzeń oraz wyniki codziennej obserwacji stanu naczynia przelewowego w szafce stągwi oraz posadzki pomieszczeń magazynowych, w których przechowuje się alkohol etylowy. Wzór księgi kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego w gorzelni określa załącznik nr 9 do rozporządzenia.
§  18. 
W przypadku stosowania w gorzelni licznika objętości jego otwarcie i badanie funkcjonariusze odnotowują w księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego, zamieszczając informację o dacie i przyczynie otwarcia, stanie początkowym i końcowym licznika oraz stanie zamknięć urzędowych.
§  19. 
1. 
Gorzelnia niezwłocznie powiadamia właściwego naczelnika urzędu celnego o zacięciu się lub wadliwym działaniu licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego, o nieszczelności aparatury, rurociągów i urządzeń, o przelaniu się alkoholu etylowego do naczynia przelewowego w szafce stągwi, przelaniu się alkoholu etylowego ze zbiornika pomocniczego (odbieralnika) albo ze zbiornika magazynowego w gorzelni.
2. 
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, funkcjonariusze ustalają przyczyny powstania usterek, a po ich usunięciu przez podmiot nakładają ponownie zamknięcia urzędowe, sporządzają z tych czynności protokół i dokonują w księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego w gorzelni adnotacji o przyczynach powstania usterek.
3. 
Każdy przypadek wystąpienia usterek, o których mowa w ust. 1, gorzelnia powinna odnotować w księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego, zamieszczając datę, godzinę i stan licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego.
4. 
Przepisy ust. 1-3 stosuje się także w razie wycieku alkoholu etylowego spowodowanego awarią urządzeń lub powstałego wskutek zdarzenia losowego lub siły wyższej, przy czym gorzelnia jest obowiązana natychmiast przerwać destylację alkoholu etylowego i podjąć niezbędne czynności przeciwdziałające zwiększaniu się strat.
§  20. 
1. 
Każda ilość alkoholu etylowego wydawana z magazynu gorzelni powinna być wpisana w księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego.
2. 
Stan alkoholu etylowego stwierdzony w magazynie gorzelni przed i po jego wydaniu funkcjonariusze wpisują do księgi rewizyjnej magazynu alkoholu etylowego. Wzór księgi rewizyjnej magazynu alkoholu etylowego gorzelni określa załącznik nr 10 do rozporządzenia.
3. 
Z czynności związanych z nalewem alkoholu etylowego do naczyń służących do transportu gorzelnia sporządza protokół nalewu alkoholu etylowego do naczyń służących do transportu. Wzór protokołu nalewu alkoholu etylowego do naczyń służących do transportu określa załącznik nr 11 do rozporządzenia.
4. 
W przypadku skażania alkoholu etylowego w gorzelni stosuje się odpowiednio § 11.

Tryb przekazywania i zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli oraz rodzaje i wzory prowadzonej dokumentacji, w zakresie produkcji i magazynowania piwa

§  21. 
1. 
Podmiot produkujący piwo, z wyłączeniem podmiotu, o którym mowa w § 23 ust. 1, jest zobowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz terminów warek piwa na następny okres.
2. 
Zmiany w wykazie, o którym mowa w ust. 1, należy odnotować na kopii tego wykazu oraz niezwłocznie powiadomić o zmianach właściwego naczelnika urzędu celnego.
§  22. 
Podmiot produkujący piwo, z wyłączeniem podmiotu, o którym mowa w § 23 ust. 1, jest obowiązany do odnotowywania czynności produkcyjnych dotyczących sporządzenia warki piwa oraz rozlewu i obrotu piwem w:
1)
karcie przebiegu gotowania warki; wzór karty przebiegu gotowania warki określa załącznik nr 12 do rozporządzenia;
2)
księdze kontroli przychodu i rozchodu piwa; wzór księgi kontroli przychodu i rozchodu piwa określa załącznik nr 13 do rozporządzenia.
§  23. 
1. 
Podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, określone w poz. 16 załącznika nr 2 do ustawy, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% vol, jest zobowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych.
2. 
Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
określenie rodzaju wyrobów, o których mowa w ust. 1, które będą produkowane;
2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów, o których mowa w ust. 1, do magazynu;
3)
ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów, o których mowa w ust. 1;
4)
przewidywaną ilość wyrobów, o których mowa w ust. 1, oraz sposób ustalenia ich ilości.
3. 
Przepis § 21 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazie, o którym mowa w ust. 1.
4. 
Czynności produkcyjne w zakresie procesu wytwarzania i rozlewu wyrobów, o których mowa w ust. 1, a także przekazywania ich do magazynu podmiot odnotowuje w prowadzonej dokumentacji.
§  24.  4
 (uchylony).

Tryb przekazywania i zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli oraz rodzaje i wzory prowadzonej dokumentacji, w zakresie produkcji i magazynowania wyrobów winiarskich oraz produkcji win gronowych poza składem podatkowym

§  25. 
1. 
Podmiot produkujący wyroby winiarskie jest zobowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych albo wykaz procesów produkcyjnych.
2. 
Wykazy, o których mowa w ust. 1, zawierają:
1)
określenie wyrobów winiarskich, które będą produkowane;
2) 5
 datę i planowaną godzinę rozpoczęcia procesu produkcji, w tym nastawu, alkoholizowania oraz przekazania wyrobów winiarskich z magazynu do przerobu;
3)
ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów winiarskich;
4)
numery i pojemność naczyń, w których będzie przeprowadzona fermentacja;
5)
datę i godzinę rozpoczęcia obciągu wyrobów winiarskich po ukończeniu fermentacji;
6)
przewidywaną ilość wyrobów winiarskich.
3. 
Przepis § 21 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazach, o których mowa w ust. 1.
§  26. 
Czynności produkcyjne w zakresie nastawu oraz kupażu wyrobów winiarskich, ich dosładzania, doprawiania i alkoholizowania, a także rozlewu tych wyrobów podmiot odnotowuje w:
1)
metryczce nastawu; wzór metryczki nastawu określa załącznik nr 14 do rozporządzenia;
2)
karcie kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego; wzór karty kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego określa załącznik nr 15 do rozporządzenia;
3)
księdze kontroli rozlewu wyrobów winiarskich; wzór księgi kontroli rozlewu wyrobów winiarskich określa załącznik nr 16 do rozporządzenia.
§  27.  6
 (uchylony).
§  28.  7
 Przepisy § 25 i 26 stosuje się odpowiednio do produkcji win gronowych, o której mowa w art. 47 ust. 1 pkt 2 ustawy.

Tryb przekazywania i zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli oraz rodzaje prowadzonej dokumentacji, w zakresie produkcji i magazynowania wyrobów tytoniowych

§  29. 
1. 
Podmiot produkujący wyroby tytoniowe jest zobowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych albo pisemną informację o terminach procesów produkcyjnych odbywających się w systemie ciągłym.
2. 
Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
określenie rodzaju wyrobów tytoniowych, które będą produkowane;
2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów tytoniowych do magazynu;
3)
przewidywaną ilość wyrobów tytoniowych, które zostaną wyprodukowane.
3. 
Przepis § 21 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazie, o którym mowa w ust. 1.
4. 
Informacja o terminach procesów produkcyjnych, o której mowa w ust. 1, zawiera również informację o rodzajach i przewidywanej ilości wyrobów tytoniowych, które zostaną wyprodukowane.
§  30. 
Podmiot sporządza raport dzienny zawierający informację o ilości i rodzaju wyprodukowanych i przekazanych do magazynu wyrobów tytoniowych.
§  31.  8
 (uchylony).

Tryb przekazywania i zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli oraz rodzaje prowadzonej dokumentacji, w zakresie produkcji i magazynowania wyrobów energetycznych

§  32. 
1. 
Podmiot produkujący wyroby energetyczne jest zobowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórce kontroli, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych albo pisemną informację o terminach procesów produkcyjnych odbywających się w systemie ciągłym.
2. 
Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1)
określenie rodzaju wyrobów energetycznych, które będą produkowane;
2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu produkcji oraz przekazania wyrobów energetycznych do magazynu;
3)
rodzaj i ilość wyrobów akcyzowych użytych do produkcji wyrobów energetycznych;
4)
przewidywaną ilość wyprodukowanych wyrobów energetycznych oraz sposób ustalenia ich ilości.
3. 
Przepis § 21 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazie, o którym mowa w ust. 1.
4. 
Informacja o terminach procesów produkcyjnych, o której mowa w ust. 1, zawiera również informację o rodzaju i przewidywanej ilości wyrobów energetycznych, które zostaną wyprodukowane.
§  33. 
Czynności produkcyjne w zakresie procesu produkcji wyrobów energetycznych, a także przekazywania ich do magazynu odnotowuje się w prowadzonej przez podmiot dokumentacji.
§  34.  9
 (uchylony).
§  35. 
1. 
Podmiot dokonujący wysyłki wyrobów energetycznych objętych obowiązkiem znakowania i barwienia jest zobowiązany do wystawienia atestu, który zawiera:
1)
oznaczenie i adres podmiotu dokonującego wysyłki, numer atestu oraz datę jego wystawienia;
2)
imię i nazwisko oraz podpis podmiotu wystawiającego atest lub jego przedstawiciela;
3)
oznaczenie i adres odbiorcy;
4)
przeznaczenie wyrobów energetycznych;
5)
stwierdzoną przez podmiot ilość znakowanych i barwionych wyrobów energetycznych oraz rodzaj i numery naczyń użytych do jego przewozu;
6)
zawartość nieusuwalnego znacznika oraz barwnika dodanego do wyrobów energetycznych, w mg/l oleju, których rodzaje i ilości stosowane do znakowania i barwienia są zgodne z przepisami wydanymi na podstawie art. 90 ust. 3 ustawy.
2. 
Atest, o którym mowa w ust. 1, podmiot wystawia w dwóch egzemplarzach, z których jeden dołącza do dokumentu przewozu, dokumentu dostawy lub administracyjnego dokumentu towarzyszącego, a jego wystawienie odnotowywane jest w prowadzonym przez podmiot rejestrze wydanych atestów.

Tryb przekazywania i zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli oraz rodzaje prowadzonej dokumentacji, w zakresie stosowania i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy

§  36. 
1. 
Podmiot, na którym ciąży obowiązek oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, jest obowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórce kontroli, co najmniej na dzień przed zamierzonym oznaczaniem tych wyrobów, pisemną informację o ilości i rodzaju wyrobów akcyzowych, rodzaju opakowań jednostkowych oraz miejscu i terminie oznaczania tych wyrobów znakami akcyzy.
2. 
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do wyrobów akcyzowych:
1)
od których został już uiszczony należny podatek akcyzowy, ponownie rozlanych lub rozważonych w inne opakowania jednostkowe w miejscu ich sprzedaży detalicznej;
2)
importowanych lub nabywanych wewnątrzwspólnotowo, jeżeli oznaczanie ich znakami akcyzy następuje poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub w wolnym obszarze celnym, w składzie wolnocłowym bądź w składzie celnym.
§  37. 
W przypadku gdy zamierzone oznaczanie wyrobów akcyzowych znakami akcyzy następuje z powodu uszkodzenia znaków akcyzy na tych wyrobach, nieprawidłowego oznaczenia tych wyrobów bądź oznaczenia ich nieodpowiednimi znakami akcyzy, jak również z powodu wystąpienia w obrocie wyrobów akcyzowych nieoznaczonych znakami akcyzy, podmiot sporządza spis tych wyrobów i przedstawia go właściwemu naczelnikowi urzędu celnego w terminie 3 dni od dnia stwierdzenia tych zdarzeń lub ich wystąpienia, w celu jego potwierdzenia.
§  38. 
1. 
Podmiot sporządza raporty dzienne zużycia oraz utraty, zniszczenia lub uszkodzenia znaków akcyzy.
2. 
W przypadku stwierdzenia wystąpienia wad fizycznych znaków akcyzy posiadanych przez podmiot sporządza on protokół określający ilość i rodzaj wadliwych znaków, serię, numer ewidencyjny i datę ich wytworzenia, a także występujące wady.
§  39. 
1. 
Zdjęcie, kasowanie oraz niszczenie znaków akcyzy odbywa się w obecności funkcjonariusza. Z czynności zdjęcia, kasowania lub niszczenia znaków akcyzy podmiot sporządza protokół, który podpisuje również obecny przy tych czynnościach funkcjonariusz.
1a. 
W przypadku zdjęcia, kasowania oraz niszczenia znaków akcyzy, nanoszonych na wyroby winiarskie, naczelnik urzędu celnego może odstąpić od wymogu obecności funkcjonariusza podczas tych czynności. Z czynności zdjęcia, kasowania lub niszczenia znaków akcyzy podmiot sporządza protokół, który niezwłocznie przesyła do właściwego naczelnika urzędu celnego.
2. 
W przypadku:
1)
zdjęcia znaków akcyzy, w przypadkach określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 123 ust. 4 ustawy,
2)
wprowadzenia obowiązku kasowania znaków akcyzy, na podstawie art. 124 ustawy,
3)
niszczenia znaków akcyzy zdjętych z opakowań jednostkowych wyrobów akcyzowych oraz uszkodzonych albo zniszczonych przed ich naniesieniem na wyroby akcyzowe lub w procesie oznaczania wyrobów akcyzowych

- podmiot jest obowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, co najmniej na 3 dni przed zdjęciem, zniszczeniem lub kasowaniem, pisemną informację o zamiarze przeprowadzenia tych czynności.

Tryb niszczenia wyrobów akcyzowych nieprzydatnych do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia

§  40.  10
1. 
Podmiot przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, przed dniem planowanego terminu niszczenia:
1)
suszu tytoniowego nieprzydatnego do dalszego przerobu, pisemną informację zawierającą dane o dacie i godzinie planowanego niszczenia oraz masie niszczonego suszu;
2)
wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1, nieprzydatnych do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia, pisemną informację zawierającą dane o dacie i godzinie planowanego niszczenia oraz rodzaju i ilości niszczonych wyrobów.
2. 
Niszczenie wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1 lit. c i d oraz pkt 2 i 3, nieprzydatnych do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia odbywa się w obecności funkcjonariusza.
3. 
W przypadku gdy podmiot poinformował właściwego naczelnika urzędu celnego o planowanym niszczeniu suszu tytoniowego oraz wyrobów akcyzowych, innych niż określone w ust. 2, a funkcjonariusz nie przybył do podmiotu we wskazanym w informacji terminie, podmiot dokonuje zniszczenia wyrobów bez obecności funkcjonariusza.

Szczegółowe sposoby i warunki przyjmowania, magazynowania, wydawania i przewożenia wyrobów akcyzowych

§  41. 
1. 
Wyroby akcyzowe przekazywane są do magazynu w dniu zakończenia zmiany produkcyjnej i niezwłocznie ewidencjonowane we właściwej dokumentacji.
2. 
W magazynie wyroby akcyzowe w opakowaniach jednostkowych powinny być ustawione oddzielnie według ich rodzaju oraz w miarę możliwości według stawek podatkowych, gramatury, pojemności i w takim porządku, aby ich sprawdzenie nie powodowało trudności.
§  42. 
1. 
Podmiot wysyłający wyroby akcyzowe, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1-3, przed dniem dokonania wysyłki jest obowiązany powiadomić właściwego naczelnika urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórkę kontroli, o zamiarze dokonania wysyłki, podając datę i godzinę wysyłki oraz odbiorcę, rodzaj i ilość wysyłanych wyrobów akcyzowych.
2. 
Wysyłka, o której mowa w ust. 1, odbywa się w obecności funkcjonariusza.
3. 
Naczelnik urzędu celnego może odstąpić od wymogu obecności funkcjonariusza przy wysyłce, o której mowa w ust. 1, z wyłączeniem wysyłki alkoholu etylowego i napojów spirytusowych.
4. 
W przypadku gdy wysyłka wyrobów akcyzowych, z wyjątkiem wyrobów energetycznych, odbywa się w obecności funkcjonariusza, na środki transportu, a w przypadku przesyłki wyrobu akcyzowego luzem - na naczynia służące do transportu, nakłada się zamknięcia urzędowe.
5. 
W przypadku gdy podmiot powiadomił właściwego naczelnika urzędu celnego o planowanej wysyłce wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1-3, innych niż alkohol etylowy i napoje spirytusowe, a funkcjonariusz nie przybył do podmiotu we wskazanym w powiadomieniu terminie, podmiot dokonuje wysyłki bez obecności funkcjonariusza.
6.  11
 Przepisów ust. 1-3 i 5 nie stosuje się w przypadku wysyłki wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1-3:
1)
przemieszczanych z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy na podstawie e-AD albo dokumentu zastępującego e-AD, z wyłączeniem wysyłki alkoholu etylowego i napojów spirytusowych;
2)
dokonywanej przez zarejestrowanego wysyłającego w przypadku, o którym mowa w art. 40 ust. 1 pkt 2 ustawy.
§  43. 
1. 
Do każdej przesyłki wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1-3, podmiot dołącza dokument przewozu, który sporządza z dwiema kopiami.
2. 
Dokumentu przewozu nie sporządza się, jeżeli wystawiony przez podmiot administracyjny dokument towarzyszący, e-AD, dokument zastępujący e-AD lub dokument dostawy będą zawierały informacje, o których mowa w ust. 5 pkt 3-6.
3. 
Przepisu ust. 2 nie stosuje się w przypadku przesyłki alkoholu etylowego lub napojów spirytusowych, o których mowa w ust. 5 pkt 1 i 2.
4. 
W przypadku dostawy wewnątrzwspólnotowej lub eksportu wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1-3, nie sporządza się dokumentu przewozu.
5. 
Dokument przewozu, o którym mowa w ust. 1, w przypadku przesyłek:
1)
alkoholu etylowego, napojów spirytusowych lub ich półproduktów luzem jest sporządzany jako dokument WzS - wydanie alkoholu etylowego (półproduktu) na zewnątrz; wzór dokumentu WzS - wydanie alkoholu etylowego (półproduktu) na zewnątrz określa załącznik nr 17 do rozporządzenia; do dokumentu przewozu alkoholu etylowego skażonego dołącza się protokół, o którym mowa w § 11 ust. 1;
2)
napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych - określa rodzaje i nazwy napojów spirytusowych, zawartość alkoholu etylowego w % vol, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;
3)
piwa:
a)
luzem - określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, objętość tych wyrobów oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,
b)
w opakowaniach jednostkowych - określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;
4)
wyrobów winiarskich:
a)
luzem - określa rodzaj lub nazwę wyrobu, masę netto, gęstość, objętość wyrobów winiarskich, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,
b)
w opakowaniach jednostkowych - określa ich rodzaj, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;
5)
wyrobów tytoniowych - określa ich rodzaj, ilości opakowań jednostkowych z podaniem ilości sztuk wyrobów tytoniowych lub ich gramaturę;
6)
wyrobów energetycznych - określa ich rodzaj, masę netto, gęstość w temperaturze referencyjnej 15°C z wyjątkiem gazu płynnego, objętość z wyjątkiem ciężkiego oleju opałowego oraz liczbę i rodzaje naczyń służących do transportu.
6. 
Dokument przewozu oraz jego kopie powinny być ponumerowane i opieczętowane przez właściwego naczelnika urzędu celnego.
7. 
Jedna kopia dokumentu przewozu pozostaje w miejscu wysyłki. Drugą kopię dokumentu przewozu podmiot jest obowiązany przesłać, nie później niż w terminie 3 dni od dnia wysyłki, właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - przekazać komórce kontroli.
§  44. 
1. 
Jeżeli podczas przewozu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej przesyłki wyrobów akcyzowych luzem, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1-3, zostaną uszkodzone naczynia, w których te wyroby są przewożone, i zajdzie konieczność przelania ich do innych naczyń, przewoźnik, podmiot wysyłający lub podmiot przyjmujący jest obowiązany zawiadomić o tym właściwego naczelnika urzędu celnego oraz odnotować w dokumencie przewozu datę i godzinę uszkodzenia lub stwierdzenia uszkodzenia naczyń.
2. 
W przypadku uszkodzenia środka transportu podczas przewozu wyrobów akcyzowych w opakowaniach jednostkowych przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio.
§  45. 
1. 
Podmiot przyjmujący wyroby akcyzowe, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1-3, jest obowiązany przesłać właściwemu naczelnikowi urzędu celnego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórce kontroli, co najmniej na dzień przed planowanym przyjęciem przesyłki, pisemną informację, podając datę i godzinę planowanego przyjęcia przesyłki.
2. 
Przyjęcie przesyłki wyrobów akcyzowych, o której mowa w ust. 1, odbywa się w obecności funkcjonariusza.
3. 
Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się w przypadku przyjęcia przesyłki alkoholu etylowego przez podmioty, które:
1)
są jednostką naukową, doświadczalną, szkołą, samodzielnym laboratorium, szpitalem, jednostką opieki zdrowotnej lub apteką zużywającą w ciągu roku alkohol etylowy w ilości do 3000 dm3 alkoholu etylowego 100% vol w stanie nieskażonym oraz do 20 000 dm3 alkoholu etylowego 100% vol w stanie skażonym;
2)
zużywają alkohol etylowy w ilościach nieprzekraczających w ciągu roku 1000 dm3 alkoholu etylowego 100% vol w stanie nieskażonym oraz 3000 dm3 alkoholu etylowego 100% vol w stanie skażonym.
4. 
Naczelnik urzędu celnego może odstąpić od wymogu obecności funkcjonariusza podczas przyjęcia przesyłki wyrobów akcyzowych, o której mowa w ust. 1.
5. 
W przypadku gdy podmiot poinformował właściwego naczelnika urzędu celnego o planowanym przyjęciu przesyłki wyrobów akcyzowych, o której mowa w ust. 1, a funkcjonariusz nie przybył do podmiotu we wskazanym terminie planowanego przyjęcia, podmiot dokonuje przyjęcia przesyłki bez obecności funkcjonariusza.
6.  12
 Przepisów ust. 4 i 5 nie stosuje się w przypadku przyjęcia alkoholu etylowego lub napojów spirytusowych, z wyłączeniem alkoholu etylowego przemieszczanego cysterną kolejową, który został skażony zgodnie z § 11 ust. 1.
7. 
Przepisów ust. 1 i 2 oraz 6 nie stosuje się w przypadku przyjęcia przesyłki wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1-3, przemieszczanych z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy na podstawie e-AD albo dokumentu zastępującego e-AD.
§  46. 
1. 
Z czynności przyjęcia przesyłki, o której mowa w § 45 ust. 1, podmiot sporządza dokument sprawdzenia i przyjęcia przesyłki.
2. 
W przypadku gdy przemieszczanie wyrobów akcyzowych odbywa się na podstawie dokumentów, o których mowa w § 43 ust. 2, dokumentu sprawdzenia i przyjęcia przesyłki nie sporządza się.
3. 
Dokument sprawdzenia i przyjęcia przesyłki podmiot sporządza wraz z kopią, którą przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celnego lub przekazuje komórce kontroli - jeżeli kontrola stała jest wykonywana u odbiorcy przesyłki.
4. 
Dokument sprawdzenia i przyjęcia przesyłki, o którym mowa w ust. 1, w przypadku przesyłek:
1)
alkoholu etylowego, napojów spirytusowych lub ich półproduktów luzem jest sporządzany jako dokument PzS - przyjęcie alkoholu etylowego (półproduktu) z zewnątrz; wzór dokumentu PzS - przyjęcie alkoholu etylowego (półproduktu) z zewnątrz określa załącznik nr 18 do rozporządzenia;
2)
napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych - określa rodzaje i nazwy napojów spirytusowych, zawartość alkoholu etylowego w % vol, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;
3)
piwa:
a)
luzem - określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, objętość tych wyrobów oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,
b)
w opakowaniach jednostkowych - określa jego rodzaj, procent masowy ekstraktu brzeczki podstawowej wyrażony w stopniach Plato, rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;
4)
wyrobów winiarskich:
a)
luzem - określa rodzaj lub nazwę wyrobu, masę netto, gęstość, objętość wyrobów winiarskich, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje i ilości naczyń służących do transportu,
b)
w opakowaniach jednostkowych - określa ich rodzaj, zawartość alkoholu etylowego w % vol oraz rodzaje, ilości i pojemności opakowań jednostkowych;
5)
wyrobów tytoniowych - określa ich rodzaj, ilości opakowań jednostkowych z podaniem ilości sztuk wyrobów tytoniowych lub ich gramaturę;
6)
wyrobów energetycznych - określa ich rodzaj, masę netto, gęstość w temperaturze referencyjnej 15°C z wyjątkiem gazu płynnego, objętość z wyjątkiem ciężkiego oleju opałowego oraz liczbę i rodzaje naczyń służących do transportu.
§  47. 
Przy przesyłaniu wyrobów akcyzowych rurociągiem przepisy § 42-46 stosuje się odpowiednio.

Przepisy przejściowe i końcowe

§  48. 
Podmioty, które prowadziły działalność objętą kontrolą przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, mogą prowadzić dokumentację zgodnie z wzorami określonymi w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 7 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego (Dz. U. Nr 65, poz. 598, z późn. zm.) do dnia 31 grudnia 2010 r.
§  49. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 13

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1 

WZÓR

................................................................... ....................................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu) (nr zaświadczenia o dokonaniu wpisu do rejestru*))

PROTOKÓŁ NR ...........

skażenia alkoholu etylowego środkiem skażającym/substancjami skażającymi*) ......................................................................

(podać nazwy)

.................................................................................................................................................... z dnia .................................... r.

(nazwa podmiotu, dla którego dokonano skażenia alkoholu etylowego)

Po sprawdzeniu, że opakowania ze środkiem skażającym/substancjami skażającymi*) są nieuszkodzone i posiadają oryginalne zamknięcia lub nieuszkodzone zamknięcia urzędowe, pracownicy podmiotu dokonującego skażenia:

– ............................................................................................................................... - .....................................................

(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)

– ............................................................................................................................... - .....................................................

(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)

w obecności funkcjonariusza celnego:

– ............................................................................................................................... - .....................................................

(imię i nazwisko) (stanowisko służbowe)

dokonali czynności skażenia alkoholu etylowego.

Przed zastosowaniem środek skażający/substancje skażające*) zostały zbadane w celu identyfikacji przez ............................................................................................. wg orzeczenia/atestu*) nr ............. z dnia ................................... r.

Do skażenia alkoholu etylowego pobrano .................................... dm3/kg*) alkoholu etylowego o mocy ............. % vol w 20°C, (wskazanie alkoholomierza ................................................ w temperaturze pomiaru ............................. °C), co stanowi ............................ dm3 100% vol, do którego dodano:

1) .......................................................................... w ilości ...................... dm3/kg*), o gęstości .......................... kg/dm3, co stanowi ................. dm3/kg*) na 100 dm3 100% vol alkoholu etylowego,

2) .......................................................................... w ilości ...................... dm3/kg*), o gęstości .......................... kg/dm3, co stanowi ................. dm3/kg*) na 100 dm3 100% vol alkoholu etylowego.

Po dodaniu środka skażającego/substancji skażających*) i wymieszaniu otrzymano ................................ dm3/kg*) alkoholu etylowego skażonego o mocy pozornej (wskazanie alkoholomierza) ................... w temp ................. °C.

Na naczynia z alkoholem etylowym skażonym nałożono zamknięcia urzędowe/zabezpieczenia zakładowe podmiotu dokonującego skażenia*) ............................................................................................................................................................ .

(podać rodzaj, liczbę i znaki odcisków)

Z otrzymanej mieszaniny pobrano próbkę w ilości 0,5 litra/0,05 litra*), którą zabezpieczono ..................................... .......................................................................................................................... do przechowania przez okres 3 miesięcy.

(podać sposób zabezpieczenia)

Na przesyłkę alkoholu etylowego wystawiono dokument przewozu nr ................. z dnia ................................. r./ nie wystawiono dokumentu przewozu*).

Niniejszy protokół sporządzono w ............... egzemplarzach.

Uwagi: ....................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................

...................................... ...................................... ..................................................................

(podpisy pracowników podmiotu (podpis funkcjonariusza celnego

biorących udział w czynnościach) obecnego przy skażeniu)

__________________

*) Niepotrzebne skreślić.

ZAŁĄCZNIK Nr  2 

WZÓR

..........................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

KSIĘGA KONTROLI

obrotu alkoholem etylowym i jego skażenia w ......................................... za rok .............

 (nazwa podmiotu)

DataDostawcaWysłano wg dokumentu przewozu alkoholu etylowegoPrzyjęto wg dokumentu sprawdzenia i przyjęcia alkoholu etylowegoSkażanie alkoholu etylowego
pobrano do skażenia alkoholu etylowegododano środki/substancje skażająceotrzymano alkoholu etylowego skażonego
kgdm3

w 20°C

moc % vol

w 20°C

dm3 100% volnr i data dokumentukgdm3

w 20°C

moc % vol

w 20°C

dm3 100% volkgdm3

w 20°C

moc % vol

w 20°C

dm3 100% volkg lub dm3wg protokołu nr i datakgdm3moc pozorna w temp. pomiarudm3 100% vol
123456789101112131415161718192021
Pobrano do przerobu lub zużycia alkoholu etylowegoPozostaje alkoholu etylowegoUwagi
cel pobrania (nazwa produktu)nieskażonego (czystego)skażonegonieskażonego (czystego)skażonego
kgdm3

w 20°C

moc % vol

w 20°C

dm3 100% volkgdm3 100% volkgdm3

w 20°C

moc % vol

w 20°C

dm3 100% volsuma dziennych pozost. w dm3 100%kgdm3

100% vol

suma dziennych pozost. w kg
22232425262728293031323334353637

ZAŁĄCZNIK Nr  3 

WZÓR

..........................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

KSIĘGA KONTROLI

przerobu alkoholu etylowego na ocet w ...................................... za rok ...........

 (nazwa podmiotu)

DataObroty alkoholem etylowym w dm3 100% volObroty denaturatem octowym w dm3Obroty zacierem w dm3
dostawca data i numer dokumentu przewozuwysłano wg dokumentu przewozu alkoholu etylowegoprzyjęto wg dokumentu sprawdzenia i przyjęcia alkoholu etylowegonadwyżkaubytek przy przewoziepobrano do produkcji alkoholu etylowegopozostaje alkoholu etylowegosuma dziennych pozostałościużyto do sporządzenia denaturatu octowegozawartość w denaturacie octowympobrano denaturatu octowego do sporządzenia zacierupozostaje denaturatu octowegoużyto do zacieru
alkoholu etylowego

w 20°C

wodyoctu w przeliczeniu na ocet 10%ilość otrzymanego denaturatu octowegodenaturatu octowegowodyoctu w przelicz. na ocet 10%
alkohol etylowy w % volkw. octowy w g/100 ml
1234567891011121314151617181920
Obroty zacierem w dm3Obroty octem luzem w przeliczeniu na ocet 10% w dm3Uwagi
otrzymano zacieruzawartość w zacierzepobrano zacieru do produkcjiprzerobiono zacierupozostaje zacieruprzychódrozchód
z produkcji własnejinny przychódrazemsprzedaż octu luzemdo sporządz. denaturatu octowegodo sporządzania zacierurozlano octu do butelekdo wyrobu musztardyinny rozchódstraty i ubytkirazem rozchódpozostaje octu luzem
alkohol etylowy w % volkw. octowy w g/100 mlbruttonetto
2122232425262728293031323334353637383940

ZAŁĄCZNIK Nr  4 

WZÓR

..........................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

KSIĘGA KONTROLI

alkoholu etylowego powrotnego w .......................................... za rok ...........

 (nazwa podmiotu)

DataPrzychódRozchódPozostaje alkoholu etylowego powrotnegoUwagi
data i numer protokołu lub zapisu w innej ewidencji, w których stwierdzono ilość otrzymanego alkoholu etylowego powrotnego oraz dokonanego skażenia, jeżeli dodatkowo skażenie przeprowadzonoilość alkoholu etylowego

kg lub dm3 w 20°C

ilość alkoholu etylowego

dm3 100% vol

na jaki cel zużyto alkohol etylowyilość alkoholu etylowego

kg lub dm3 w 20°C

ilość alkoholu etylowego

dm3 100% vol

ilość alkoholu etylowego

kg lub dm3 20°C

ilość alkoholu etylowego

dm3 100% vol

12345678910

ZAŁĄCZNIK Nr  5 

WZÓR

...............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Księga kontroli

obrotu alkoholem etylowym w magazynie .......................................... za rok ...........

 (nazwa podmiotu)

Lp.DataAlkohol etylowy ......................Alkohol etylowy ......................Alkohol etylowy ......................
przychódrozchódprzychódrozchódprzychódrozchód
nr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% vol
Alkohol etylowy ......................Alkohol etylowy ......................Alkohol etylowy ......................
przychódrozchódprzychódrozchódprzychódrozchód
nr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% vol
Alkohol etylowy ......................Alkohol etylowy ......................Stan ogółem

dm3 100% vol

Suma dziennych pozostałości

dm3 100% vol

przychódrozchódprzychódrozchód
nr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% volnr dokumentuilość dm3 100% vol

UWAGA:

Liczba kolumn, jaką musi zawierać księga, może być różna od określonej wzorem w zależności od rodzaju wykonywanej działalności.

ZAŁĄCZNIK Nr  6 

WZÓR

..............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Księga kontroli

rektyfikacji i odwadniania alkoholu etylowego ..................................... za rok ................

 (nazwa podmiotu)

DataData i numer dowoduPobrano do rektyfikacji alkoholu etylowego w dm3 100% vol
alkohol etylowy surowyogółemw tym dodatkowe oczyszczanie alkoholu rektyfikowanego
Pobrano do odwodnienia w dm3 alkoholu etylowego 100% volOtrzymano z aparatów rektyfikacyjnych w dm3 alkoholu etylowego 100% vol
alkohol etylowy surowyporektyfikatogółemrektyfikatyporektyfikat
Otrzymano z aparatów odwadniających w dm3 alkoholu etylowego 100% volUwagi
pośl. gat.fuzleogółemalkohol odwodniony
IIIII końcowy

UWAGA:

Liczba kolumn, jaką musi zawierać księga, może być różna od określonej wzorem w zależności od stosowanych technologii, rodzaju oraz ilości działów produkcyjnych.

ZAŁĄCZNIK Nr  7 

WZÓR

..............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Księga kontroli

produkcji i rozlewu napojów spirytusowych w .............................. za rok .......

(nazwa podmiotu)

DataNumery i symbole dokumentówPobrano z magazynu w dm3 alkoholu etylowego 100% volProdukcja napojów spirytusowych (obroty wewnętrzne) w dm3 alkoholu etylowego 100% vol
rodzaje alkoholu etylowegopółproduktyzużyto alkoholu etylowegozużyto półproduktówmaderyzacja alkoholu etylowego
razemrazemrazemrazempobrano z maderyzacjiprzekazano do maderyzacji
Produkcja napojów spirytusowych (obroty wewnętrzne) w dm3 alkoholu etylowego 100% volPozostało w dziale produkcji
sporządzono półproduktówsporządzono zestawów napojów spirytusowychrozlano napojów spirytusowych i przekazano do magazynuzlewkirodzaje alkoholu
razemprzekazano do magazynurazemrazemzwrócono do

magazynu

przekazano do

..........

w dm3 alkoholu etylowego 100% volUwagi
etylowegozestawów napojów spirytusowychpółproduktówzlewkiinne
razemrazemrazem

UWAGA:

Liczba kolumn, jaką musi zawierać księga, może być różna od określonej wzorem w zależności od stosowanych technologii, rodzaju oraz ilości działów produkcyjnych.

ZAŁĄCZNIK Nr  8 

WZÓR

..............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Okres produkcji

............../..............

 Naczelnik Urzędu Celnego

 w ....................................

INFORMACJA NR ...............

o zamierzonej produkcji alkoholu etylowego

Gorzelnia ......................................................... należąca do ........................................................

informuje, że od dnia ................................................... do dnia ................................................. :

1) będzie rozpoczynać pracę o godz. .......................... i kończyć o godz. ...............................,

2) sporządzać po ..................... zaciery(ów) na dobę przy ................... dobowej fermentacji i używać na każdy zacier następujących rodzajów i ilości surowców*):

Kolejny zacierSurowce w q
Razem

3) rozpoczynać destylację o godz. ............ i kończyć o godz. ................................................ ,

4) przekazywać alkohol etylowy do magazynu z naczynia pośredniczącego o godz. ............ ,

5) stosować przerwy w produkcji w dniach ..............................................................................

.............................................................................................................................................. .

Uwagi: ...................................................................................................................................

...............................................................................................................................................

...............................................................................................................................................

...............................................................................................................................................

______

*) Podać ilości surowców przeciętnie stosowanych do sporządzania poszczególnych zacierów, a ewentualne dodatkowe informacje należy zapisać w uwagach.

Sporządził:

................................................

(nazwisko i imię)

................................................

................................................

(pieczęć, data i podpis)

ZAŁĄCZNIK Nr  9 

WZÓR

..............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Księga kontroli

produkcji i rozchodu alkoholu etylowego w gorzelni w .................................... za rok .........

 (nazwa podmiotu)

DataZużycie surowcówZacier
zboże do produkcji słodu (rodzaj) qsłodu do zacieru kgenzymy (rodzaj)ziemniakiinne surowce (rodzaj) qw kadzi zacierowejodfermen-
ilość q% skrobiilość dm3temp. °Cekstrakt pozorny % maskwasowość pH lub °Dlbprzepompowano do kadzi nrnr kadzi
Otrzymano

wywaru

ilość hl

Magazyn alkoholu etylowegoUWAGI
towanykońcowe wskazania licznika objętościdzienny uzysk alkoholu etylowego dm3rozchodyzapas alkoholu

etylowego w magazynie dm3

ubytki alkoholu etylowego opodatkowane dm3 100% vol
ekstrakt pozorny

% mas

kwasowość

pH lub °Dlb

nr dokumentu przewozu lub według innego dokumentualkoholu etylowego

dm3 w 20°C

alkoholu etylowego

dm3 100% vol

UWAGA:

Liczba kolumn, jaką musi zawierać księga, może być różna od określonej wzorem w zależności od stosowanych technologii, rodzaju oraz ilości działów produkcyjnych.

ZAŁĄCZNIK Nr  10 

WZÓR

..............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Księga rewizyjna

magazynu alkoholu etylowego gorzelni w ................................ za rok ..........

 (nazwa podmiotu)

Data badania stanu zapasów alkoholu etylowegoNaczyniaMoc alkoholu etylowegoStwierdzona ilość alkoholu etylowegoPoprawka dm3/ 100 dm3 (tabl.)Ilość alkoholu etylowegoIlość alkoholu etylowego

dm3 100% vol

nr zbiornika lub beczekpojemność dm3wskazanie alkoholomierzaw temp. °C% vol

w 20°C

odczyt ze skali mmdm3w temp. °C
bruttotaradm3 w 20°C netto
123456789101112

ZAŁĄCZNIK Nr  11 

WZÓR

...............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Protokół nr ........ ........

nalewu alkoholu etylowego do naczyń służących do transportu

w gorzelni ..................................................... woj. .............................. z dnia .......................... r.

przeprowadzonego przez:

 ..........................................................,

 (przedstawiciel podmiotu)

w obecności funkcjonariuszy celnych:............................................................

 .............................................................

-
sprawdzono stan: aparatury i urządzeń gorzelni, naczyń służących do transportu, magazynu i zbiornika(ów) magazynowego(ych) oraz nałożonych na nich zamknięć urzędowych i ustalono:

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

................................................................................................................................................ ,

-
sprawdzono zapas alkoholu etylowego w magazynie przed i po wydaniu (dane w pkt 1),
-
dokonano napełnienia alkoholem etylowym (wyniki w pkt 2),
-
zabezpieczono naczynia służące do transportu oraz zbiornik(i) i magazyn alkoholu etylowego zamknięciami urzędowymi o znakach:

..................................................................................................................................................

-
odnotowano zmianę zamknięć urzędowych w spisie zamknięć urzędowych.

Moc alkoholu etylowego ustalono alkoholomierzem nr ..............................................................

Dane odbiorcy alkoholu etylowego oraz dane dotyczące środka transportowego ......................

.......................................................................................................................................................

1. Zapas alkoholu etylowego w magazynie

NaczyniaMoc alkoholu etylowegoStwierdzona ilość alkoholu etylowegoPoprawka

dm3/100 dm3 (tabl.)

Ilość alkoholu etylowego dm3 w 20°C nettoIlość alkoholu etylowego dm3 100% vol
nr zbiornika lub beczekpojemnośćwskazanie alkoholomierzaw temp. °C% vol w 20°Codczyt ze skali mmdm3 bruttotemp. °C tara
1234567891011
A . Przed wydaniem
Razem
B . Po wydaniu
Razem
Różnica (A - B) - ilość wydana

2. Napełnianie alkoholem etylowym naczyń służących do transportu (beczki, autocysterny, inne*))

Nr dokumentu przewozuRodzaj naczyń (beczki, autocysterny, inne*))Ustalenie ilości alkoholu etylowegoOznaczanie mocy alkoholu etylowegoObjętość alkoholu etylowego dm3 w 20°CIlość alkoholu etylowego dm3 100% vol
ilość naczyń nr komory autocysternyłączna masa naczyń w kg
bruttotaranetto
zmierzona objętość alkoholu etylowego dm3w temp. °Cpoprawka dm3/100 dm3 (tabl.)wskaz. alkoholomierzaw temp.

°C

% vol w 20°C
1234567891011
RazemMoc średnia

(rubr. 11 : 10 x 100)

3. Sprawdzenie ustaleń między pomiarem alkoholu etylowego w magazynie a napełnieniem naczyń służących do transportu

Poz.WyszczególnienieIlość alkoholu etylowego dm3 w 20°CIlość alkoholu etylowego dm100% vol
1Zapas alkoholu etylowego w magaz. przed wydaniem (pkt 1, poz. 10A i 11A)
2Otrzymano z odpędu - stan końcowy licznika objętości ..................

podczas nalewu - stan początkowy licznika objętości ...................

- alkohol etylowy o średniej mocy ...........% vol (pkt 2)

3Razem (poz. 1 + 2)
4Zapas w magazynie po wydaniu (pkt 1, poz. 10B i 11B)
5Różnica (poz. 3 - 4)
6W napełnionych naczyniach ustalono alkoholu etylowego (pkt 2 poz. 10 i 11)
7Wg pomiarów w magazynie ilość alkoholu etylowego jest większa (+) lub mniejsza (-) niż w naczyniach transportowych (poz. 5 - 6)

Protokół sporządzono w dwóch egzemplarzach, z których jeden pozostawiono w gorzelni.

Do protokołu nie wniesiono uwag/wniesiono następujące uwagi*):

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

*) Niepotrzebne skreślić.

Podpisy i pieczęcie:

 .......................................................

.........................................................................................................

(przedstawiciel podmiotu)(funkcjonariusze celni)

ZAŁĄCZNIK Nr  12 

WZÓR

...............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Karta przebiegu gotowania warki nr .............

 .....................................

 (gatunek piwa)

.......................................................................

(data rozpoczęcia)(data zakończenia)

CzynnośćCzas°ChlZużycie surowców
oddominut
Przygotowanie wody..........słodu
.............................gat.kg
.............................
.............................
.............................
.............................Razem
.............................chmielu
.............................
.............................
.............................
.............................Razem
.............................cukru
.............................
.............................karmelu
.............................
.............................
.............................
.............................
.............................
.............................
.............................
.............................
.............................% masWydajność warzelni:
................................................... %
.............................Otrzymano wysłodzin:
.................................................. kg
.............................Przekazano do fermentacji:
.............................dodatek wody ... brzeczka wybita

razem .........

hl% mas
.............................
Wybicie .....................
Całkowity czas gotowania warki

 ..........................................................

 (podpis przedstawiciela podmiotu)

ZAŁĄCZNIK Nr  13  14

WZÓR

............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Księga kontroli

przychodu i rozchodu piwa w ........................................... za rok ..........

(nazwa podmiotu)

MiesiącPRZYCHODYROZCHODYSTAN

PIWA

hl

z produkcjiinne przychodyrazem

od 5 do 9

wysyłka piwa hldegust. hllaborat. hlzniszczono hlubytki piwainne rozchody hlrazem

od 11 do 17 hl

dzieńbrzeczka wybitadop. ubytek ogółempiwo gotowesyropzwrotydokument nrilośćw mag. hlw transp. hl
%hl
12345678910111213141516171819
1
2
30
31
Nadwyżki i ubytki
Razem m-c bieżący
Z przeniesienia (od pocz. roku)
Do przeniesienia (od pocz. roku)
Stan rzeczywisty zapasów piwa wg inwentaryzacji:

ZAŁĄCZNIK Nr  14 

WZÓR

...............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Metryczka nastawu nr .......... pojemnik nr ...........

 z dnia ......................... ....... r.

 Rodzaj ............................. Grupa .................................

Nr dowoduSkładniki (moszcze)NastawEkstr.Wyliczenia na 1000 lLeżakownia przyjęła
kglitrów%kgdatanr pojem.litrówtemp. °Cekstr.
Razem - nastaw wyjściowy
Zużyte składniki dodatkowe
Ubytek (osad)
Obciąg do leżakowania

 ............................................................

 (podpis przedstawiciela podmiotu)

Kontrola fermentacji
datanr analizytemp. °Cekstr.alk. % volkwas. ogólnakwas. lotnaekstr. rzecz.SO2ekstr. wyjściowyuwagi
wolnyogólny

Uwagi:

Nastaw rozdysponowano - patrz metryczka nastawu nr ........

Nastaw połączono - patrz metryczka nastawu nr ........

ZAŁĄCZNIK Nr  15 

WZÓR

...............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

 Data ............................................ r.

Karta kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego nr ..........

Rodzaj ................ Typ ........ Pojemnik nr .......

Nr poj.Składniki zużyteIlośćAnalizaSkład chemicznyUwagi
kglitrówdatanralk. % volkwas. og.kwas. lot.ekstr. całk.
Razem (analiza)
Zużyte składniki dodatkowe
Razem (analiza)
Ubytki technologiczne
Ilość skupażowana

...............................................................

(podpis przedstawiciela podmiotu)

Lp.DataNr dowoduPrzekazano doStan litrówPotwierdzenie przyjęcia
miejscenr poj.rozchód litrówubytki techn.

ZAŁĄCZNIK Nr  16 

WZÓR

...............................................................

(pieczątka nagłówkowa podmiotu)

Księga kontroli

rozlewu wyrobów winiarskich .......................................... za rok ................

 (nazwa podmiotu)

DataNr zmianyPrzychódRozchódStan litrów
z kupażowni lub leżakownizwroty zrazem litrówprzekazano do magazynuubytki litrówrazem rozchód

litrów

nr dow.prod. litrówmag. litrównr dow.butelki o pojemnościinne opakowaniarazem litrów
nr dow.litrów0,7 l szt.0,75 l szt.1,0 l szt..... l szt..... l szt..... l szt..... l szt.
1234567891011121314151617181920

ZAŁĄCZNIK Nr  17 

WZÓR

wzór

ZAŁĄCZNIK Nr  18 

WZÓR

wzór

1 Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz.U.2011.248.1481).
2 § 12 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 18 listopada 2014 r. (Dz.U.2014.1660) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
3 § 12 ust. 6 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 18 listopada 2014 r. (Dz.U.2014.1660) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
4 § 24 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 15 czerwca 2015 r. (Dz.U.2015.898) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2015 r.
5 § 25 ust. 2 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 18 listopada 2014 r. (Dz.U.2014.1660) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
6 § 27 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 15 czerwca 2015 r. (Dz.U.2015.898) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2015 r.
7 § 28 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 15 czerwca 2015 r. (Dz.U.2015.898) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2015 r.
8 § 31 uchylony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 15 czerwca 2015 r. (Dz.U.2015.898) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2015 r.
9 § 34 uchylony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 15 czerwca 2015 r. (Dz.U.2015.898) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2015 r.
10 § 40 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 15 czerwca 2015 r. (Dz.U.2015.898) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2015 r.
11 § 42 ust. 6 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 18 listopada 2014 r. (Dz.U.2014.1660) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.
12 § 45 ust. 6 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 15 czerwca 2015 r. (Dz.U.2015.898) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2015 r.
13 Niniejsze rozporządzenie poprzedzone było rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 7 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego (Dz.U.2004.65.598), które na podstawie art. 242 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej (Dz.U.2009.168.1323) w części dotyczącej wyrobów akcyzowych utraci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
14 Załącznik nr 13 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 18 listopada 2014 r. (Dz.U.2014.1660) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2015 r.