Rozdział 3 - Tryb przekazywania oraz zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli - Kontrola celno-skarbowa niektórych wyrobów akcyzowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2021.1636
Akt obowiązujący Wersja od: 7 września 2021 r.
Rozdział 3
Tryb przekazywania oraz zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli
Tryb przekazywania oraz zakres informacji o terminach czynności podlegających kontroli
§ 20. [Informowanie o terminie ustalenia rzeczywistego stanu zapasów wyrobów akcyzowych]
Podmiot informuje właściwego naczelnika urzędu celno-skarbowego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórkę kontroli stałej, co najmniej na dzień przed zamierzonym ustalaniem rzeczywistego stanu zapasów wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a-d, o terminie tych czynności, podając datę i godzinę.§ 21. [Informowanie o ilości i rodzaju surowców do wytworzenia, odzyskiwania, oczyszczania lub odwadniania alkoholu etylowego oraz o terminie tej czynności]
1.
Podmiot przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórce kontroli stałej, co najmniej na dzień przed planowanym wytwarzaniem, odzyskiwaniem, oczyszczaniem i odwadnianiem alkoholu etylowego, o którym mowa w § 1 pkt 1 lit. a tiret trzecie, informację o:1)
planowanej ilości i rodzaju surowców lub innych produktów, z których alkohol etylowy ma być wytworzony lub odzyskany - w przypadku wytwarzania lub odzyskiwania alkoholu etylowego,2)
planowanej ilości odwodnionego lub oczyszczonego alkoholu etylowego - w przypadku odwadniania lub oczyszczania alkoholu etylowego- z podaniem przewidywanego terminu przeprowadzenia tych czynności.
2.
Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do podmiotów wytwarzających alkohol etylowy, o którym mowa w § 1 pkt 1 lit. a tiret czwarte, w procesie destylacji lub procesie innym niż proces destylacji.3.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do gorzelni oraz małych gorzelni.§ 22. [Informowanie o terminie zamierzonego skażenia alkoholu etylowego]
1.
Podmiot informuje właściwego naczelnika urzędu celno-skarbowego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórkę kontroli stałej, co najmniej na dzień przed zamierzonym skażaniem alkoholu etylowego, o terminie jego skażania.2.
Informacja, o której mowa w ust. 1, zawiera następujące dane:1)
datę zamierzonego skażania, nazwę pomieszczenia oraz rodzaj naczyń, które będą użyte do przeprowadzenia skażania;2)
objętość alkoholu etylowego wyrażoną w dm3 alkoholu etylowego 100% vol. przeznaczonego do skażania oraz nazwy środków skażających lub substancji skażających;3)
oświadczenie stwierdzające, że środki skażające lub substancje skażające, które mają być użyte, zostały zbadane w celu ich identyfikacji lub zostaną zbadane przed dokonaniem skażenia, wraz z określeniem sposobu przeprowadzanego badania.3.
Informacja, o której mowa w ust. 1, nie jest wymagana, jeżeli podmiot zawiadomi pisemnie kontrolującego obecnego przy skażaniu o następnym terminie zamierzonego skażania i jego warunkach.4.
Jeżeli skażanie alkoholu etylowego odbywa się w określonych terminach i w niezmienionych warunkach, informacja, o której mowa w ust. 1, jest przesyłana jednorazowo przed pierwszym skażaniem.§ 23. [Informowanie o terminie zamierzonego wydania z magazynu i zużycia alkoholu etylowego]
1.
Podmiot informuje właściwego naczelnika urzędu celno-skarbowego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórkę kontroli stałej, co najmniej na dzień przed planowanym wydaniem alkoholu etylowego, o którym mowa w § 1 pkt 1 lit. a tiret trzecie, z magazynu i jego zużyciem, o terminie jego wydania i zużycia oraz o rodzaju i ilości wydanego i zużytego alkoholu etylowego. Przepisy § 22 ust. 3 i 4 stosuje się odpowiednio.2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli zamknięcia urzędowe uniemożliwiają dostęp do alkoholu etylowego podczas jego wydawania i zużywania.§ 24. [Informowanie o zamierzonej produkcji alkoholu etylowego]
1.
Gorzelnia przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem produkcji alkoholu etylowego, informację o zamierzonej produkcji alkoholu etylowego.2.
Informacja, o której mowa w ust. 1, zawiera następujące dane:1)
okres objęty informacją;2)
planowaną datę i godzinę rozpoczęcia oraz zakończenia pracy gorzelni;3)
planowaną liczbę zacierów na dobę;4)
planowane rodzaje i ilości surowców używanych na każdy zacier;5)
planowaną godzinę rozpoczęcia i zakończenia destylacji;6)
planowaną godzinę przekazywania alkoholu etylowego z naczynia pośredniczącego do magazynu;7)
planowane terminy przerw w produkcji.3.
W przypadku zmiany w produkcji alkoholu etylowego, wynikającej ze zmiany ilości zacierów w czasie procesu fermentacji lub zmiany surowca, przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio.§ 25. [Informowanie o zacięciu się lub wadliwym działaniu licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego, nieszczelności urządzenia, przelaniu się alkoholu etylowego]
1.
Gorzelnia niezwłocznie powiadamia właściwego naczelnika urzędu celno-skarbowego o:1)
zacięciu się lub wadliwym działaniu licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego;2)
nieszczelności aparatury, rurociągów i urządzeń;3)
przelaniu się alkoholu etylowego do naczynia przelewowego w szafce stągwi;4)
przelaniu się alkoholu etylowego ze zbiornika pomocniczego (odbieralnika) albo ze zbiornika magazynowego w gorzelni.2.
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, kontrolujący ustalają przyczyny powstania usterek, a po ich usunięciu przez podmiot nakładają ponownie zamknięcia urzędowe i sporządzają z tych czynności protokół.3.
Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się także w razie wycieku alkoholu spowodowanego awarią urządzeń lub powstałego wskutek zdarzenia losowego lub siły wyższej, przy czym gorzelnia jest obowiązana natychmiast przerwać destylację alkoholu etylowego i podjąć niezbędne czynności przeciwdziałające zwiększaniu się strat.§ 26. [Informowanie o zamierzonej produkcji lub powtórnej destylacji alkoholu etylowego w małej gorzelni]
1.
Mała gorzelnia przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem:1)
produkcji alkoholu etylowego, informację o zamierzonej produkcji alkoholu etylowego zawierającą planowaną datę i godzinę rozpoczęcia oraz zakończenia destylacji;2)
powtórnej destylacji alkoholu etylowego, informację o zamierzonej powtórnej destylacji alkoholu etylowego zawierającą planowaną datę i godzinę rozpoczęcia oraz zakończenia tej destylacji, a także ilość alkoholu etylowego wyrażoną w litrach objętościowych, która ma zostać powtórnie wprowadzona do aparatu destylacyjnego.2.
Mała gorzelnia niezwłocznie powiadamia właściwego naczelnika urzędu celno-skarbowego o zacięciu się lub wadliwym działaniu licznika objętości.§ 27. [Przekazanie wykazu warek piwa]
1.
Podmiot produkujący piwo, z wyłączeniem podmiotu, o którym mowa w § 28 ust. 1, przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, informację zawierającą wykaz warek.2.
Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:1)
datę i godzinę rozpoczęcia i zakończenia gotowania warki;2)
planowaną zawartość ekstraktu;3)
planowaną objętość warki.3.
Zmiany w wykazie, o którym mowa w ust. 1, należy odnotować na kopii tego wykazu oraz niezwłocznie powiadomić o nich właściwego naczelnika urzędu celno-skarbowego.§ 28. [Przekazanie wykazu procesów technologicznych wykorzystywanych przy produkcji wyrobów zawierających mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi]
1.
Podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, o których mowa w poz. 16 załącznika nr 2 do ustawy, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% vol., przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, informację zawierającą wykaz procesów technologicznych.2.
Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:1)
określenie rodzaju wyrobów, o których mowa w ust. 1, które będą produkowane;2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów, o których mowa w ust. 1, do magazynu, a także datę i godzinę dodania napojów bezalkoholowych do piwa;3)
ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów, o których mowa w ust. 1;4)
przewidywaną ilość wyrobów, o których mowa w ust. 1, oraz sposób ustalenia ich ilości.3.
Do wykazu, o którym mowa w ust. 1, przepis § 27 ust. 3 stosuje się odpowiednio.§ 29. [Przekazanie wykazu procesów technologicznych lub produkcyjnych wykorzystywanych przy produkcji wina, napojów fermentowanych oraz wyrobów pośrednich]
1.
Podmiot produkujący wyroby, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a tiret drugie, przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, informację zawierającą wykaz procesów technologicznych albo wykaz procesów produkcyjnych.2.
Wykazy, o których mowa w ust. 1, zawierają:1)
określenie wyrobów, które będą produkowane;2)
datę i planowaną godzinę rozpoczęcia procesu produkcji, w tym nastawu, alkoholizowania oraz przekazania wyrobów z magazynu do przerobu;3)
ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów;4)
numery i pojemność naczyń, w których będzie przeprowadzona fermentacja;5)
datę i godzinę rozpoczęcia obciągu wyrobów po ukończeniu fermentacji;6)
przewidywaną ilość wyprodukowanych wyrobów.3.
Do wykazów, o których mowa w ust. 1, przepis § 27 ust. 3 stosuje się odpowiednio.§ 30. [Przekazanie wykazu procesów technologicznych lub produkcyjnych wykorzystywanych przy produkcji win uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych]
Przepis § 29 stosuje się odpowiednio do produkcji wyrobów akcyzowych, o której mowa w art. 47 ust. 1 pkt 2 ustawy.§ 31. [Przekazanie wykazu procesów technologicznych lub pisemnej informacji o terminach procesów produkcyjnych stosowanych przy produkcji wyrobów tytoniowych, płynu do papierosów elektronicznych lub wyrobów nowatorskich]
1.
Podmiot produkujący wyroby tytoniowe, płyn do papierosów elektronicznych lub wyroby nowatorskie przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, informację zawierającą wykaz procesów technologicznych albo informację o terminach procesów produkcyjnych odbywających się w systemie ciągłym.2.
Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:1)
określenie rodzaju wyrobów, o których mowa w ust. 1, w tym określenie rodzaju wyrobów tytoniowych, które będą produkowane;2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów tytoniowych, płynu do papierosów elektronicznych lub wyrobów nowatorskich do magazynu;3)
przewidywaną ilość wyrobów tytoniowych, płynu do papierosów elektronicznych lub wyrobów nowatorskich, które zostaną wyprodukowane.3.
Do wykazu, o którym mowa w ust. 1, przepis § 27 ust. 3 stosuje się odpowiednio.4.
Informacja o terminach procesów produkcyjnych zawiera również określenie rodzaju i przewidywanej ilości wyrobów tytoniowych lub przewidywanej ilości płynu do papierosów elektronicznych albo wyrobów nowatorskich, które zostaną wyprodukowane.§ 32. [Przekazanie wykazu procesów technologicznych lub pisemnej informacji o terminach procesów produkcyjnych stosowanych przy produkcji wyrobów energetycznych]
1.
Podmiot produkujący wyroby energetyczne przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, informację zawierającą wykaz procesów technologicznych albo informację o terminach procesów produkcyjnych odbywających się w systemie ciągłym.2.
Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:1)
określenie rodzaju wyrobów energetycznych, które będą produkowane;2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu produkcji oraz przekazania wyrobów energetycznych do magazynu;3)
rodzaj i ilość wyrobów akcyzowych użytych do produkcji wyrobów energetycznych;4)
przewidywaną ilość wyprodukowanych wyrobów energetycznych oraz sposób ustalenia ich ilości.3.
Do wykazu, o którym mowa w ust. 1, przepis § 27 ust. 3 stosuje się odpowiednio.4.
Informacja o terminach procesów produkcyjnych odbywających się w systemie ciągłym zawiera również określenie rodzaju i przewidywanej ilości wyrobów energetycznych, które zostaną wyprodukowane.§ 33. [Informowanie o planowanym oznaczaniu wyrobów znakami akcyzy]
1.
Podmiot, na którym ciąży obowiązek oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, a w przypadku wykonywania kontroli stałej - komórce kontroli stałej, co najmniej na dzień przed zamierzonym oznaczaniem tych wyrobów, informację o planowanej ilości i rodzaju wyrobów akcyzowych, rodzaju opakowań jednostkowych oraz miejscu i terminie oznaczania tych wyrobów znakami akcyzy.2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do wyrobów akcyzowych:1)
od których został już uiszczony należny podatek akcyzowy, ponownie rozlanych lub rozważonych w inne opakowania jednostkowe w miejscu ich sprzedaży detalicznej;2)
importowanych lub nabywanych wewnątrzwspólnotowo, jeżeli oznaczanie ich znakami akcyzy następuje poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub w wolnym obszarze celnym bądź w składzie celnym.§ 34. [Informowanie o planowanym zdjęciu, kasowaniu lub niszczeniu znaków akcyzy]
W przypadku:1)
zdjęcia znaków akcyzy, w przypadkach określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 123 ust. 4 ustawy,3)
niszczenia znaków akcyzy zdjętych z opakowań jednostkowych wyrobów akcyzowych oraz uszkodzonych albo zniszczonych przed ich naniesieniem na wyroby akcyzowe lub w procesie oznaczania wyrobów akcyzowych- podmiot informuje właściwego naczelnika urzędu celno-skarbowego, co najmniej na 3 dni przed zamierzonym zdjęciem, kasowaniem lub zniszczeniem, o planowanym terminie przeprowadzenia tych czynności oraz o rodzaju i ilości zdejmowanych, kasowanych lub niszczonych znaków akcyzy.
§ 35. [Obowiązki informacyjne przed planowanym niszczeniem suszu tytoniowego lub wyrobów akcyzowych]
1.
Podmiot przed dniem planowanego niszczenia:1)
nieprzydatnego do dalszego przerobu lub zużycia suszu tytoniowego,2)
nieprzydatnych do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia wyrobów akcyzowych, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a-c i e,3)
wyrobów akcyzowych innych niż wymienione w § 1 pkt 1 lit. a-c i e, jeżeli przepisy o podatku akcyzowym wymagają obecności przedstawiciela naczelnika urzędu celno-skarbowego przy wykonywaniu tej czynności- informuje właściwego naczelnika urzędu celno-skarbowego o zamiarze ich niszczenia, podając datę, godzinę, rodzaj i planowaną ilość niszczonych wyrobów.
2.
W przypadku gdy podmiot zamierza dokonać niszczenia wyrobów akcyzowych poza składem podatkowym, w informacji podaje również nazwę i adres miejsca niszczenia wyrobów akcyzowych.§ 36. [Informowanie o zamiarze dokonania wysyłki wyrobów akcyzowych]
1.
Podmiot wysyłający wyroby akcyzowe, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a-d, przed dniem dokonania wysyłki informuje właściwego naczelnika urzędu celno-skarbowego o zamiarze dokonania wysyłki, podając datę i godzinę wysyłki oraz odbiorcę, rodzaj i planowaną ilość wysyłanych wyrobów akcyzowych.2.
Podmiot przyjmujący wyroby akcyzowe, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a-d, informuje właściwego naczelnika urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed planowanym przyjęciem przesyłki, o planowanym przyjęciu, podając datę i godzinę planowanego przyjęcia przesyłki oraz rodzaj i planowaną ilość przyjmowanych wyrobów akcyzowych.