§ 5. - Konserwowanie artykułów żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1931.68.559

Akt utracił moc
Wersja od: 30 kwietnia 1959 r.
§  5. 2
Chemiczne środki konserwujące wyszczególnione w § 4 pkt. 2 mogą być stosowane z następującemi ograniczeniami:
środek konserwującyartykuł żywnościilość maksymalna
1.Saletra (azotan potasowy i sodowy)mięso i przetwory mięsne0,3 gr. na 100 gr. produktu
2.Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2)wino0,4 g SO2 w stanie związanym, z czego 0,06 g SO2 wolnego na 1 litr produktu
"owoce suszone0,125 g na 100 g produktu
"warzywa suszone0,125 g na 100 g produktu
"soki owocowe przechowywane 4 – 6 tygodni0,1 g na 100 g produktu
"soki owocowe przechowywane dłużej niż 6 tygodni0,125 g na 100 g produktu
"świeże owoce utrwalone zalewą kwasową (z wyjątkiem wiśni)0,2 g na 100 g produktu
"wiśnie utrwalone zalewą kwasową0,3 g na 100 g produktu
"miąższe i przeciery z owoców parowanych lub podgotowywanych (i wychłodzonych)0,125 g na 100 g produktu
"galaretujące soki owocowe i zagęszczone soki galaretujące0,125 g na 100 g produktu
3.Kwas benzoesowy lub jego sól sodowaprzetwory owocowe0,1 gr. na 100 gr. produktu
"konserwy rybne0,1 gr. na 100 gr. produktu
"margaryna0,2 gr. na 100 gr. produktu
4.Kwas mrówkowysurowe soki owocowe (półfabrykaty)0,15 gr. na 100 gr. produktu
"syropy owocowe0,1 gr. na 100 gr. produktu.
5.Azotyn Sodowymięso i przetwory mięsne0,02 g na 100 g produktu
6.Estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowegoprzetwory owocowe i warzywne0,1 g na 100 g produktu
"margaryna0,1 g na 100 g produktu
"konserwy rybne0,1 g na 100 g produktu
"żelatyna do wyrobu sztucznych jelit0,2 g na 100 g produktu
7.kwas borowypodpuszczka do produkcji serów10,0 mg/ml
tymol"0,7 mg/ml
toluen"4,4 mg/ml

Azotyn sodowy jest dopuszczalny do konserwowania mięsa i przetworów mięsnych jedynie pod postacią równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, zawierającej nie więcej niż 0,5% azotynu sodowego.

Mieszanina ta w sprzedaży lub innym obiegu oraz przy użyciu do konserwowania mięsa i przetworów mięsnych musi mieć na opakowaniu uwidocznione w sposób wyraźny:

a)
nazwisko (firma) wytwórcy lub upoważnionego zastępcy,
b)
adres wytwórni,
c)
napisy: "Sól do konserwowania mięsa" i "Chronić przed wilgocią",
d)
procentową zawartość azotynu sodowego oraz dwie czerwone wstęgi, całkowicie okalające naczynie, szerokości co najmniej 2 cm na naczyniach do 5 kilogramów wagi, a 5 cm na naczyniach powyżej 5 kilogramów wagi.
2 § 5:

- zmieniony przez obwieszczenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 17 lutego 1932 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U.32.36.373).

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 21 czerwca 1934 r. (Dz.U.34.61.521) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1934 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 czerwca 1949 r. (Dz.U.49.40.289) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1949 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 marca 1951 r. (Dz.U.51.19.158) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 kwietnia 1951 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 1959 r. (Dz.U.59.26.165) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 kwietnia 1959 r.