§ 4. - Konserwowanie artykułów żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1931.68.559

Akt utracił moc
Wersja od: 30 kwietnia 1959 r.
§  4.
Środkami chemicznemi, służącemi do konserwowania artykułów żywności, mogą być:
1)
środki konserwujące, dopuszczalne w ilościach dowolnych lub ograniczonych poszczególnemi przepisami, mianowicie: cukier, sól kuchenna, alkohol, ocet fermentacyjny jadalny lub najwyżej 15 % jadalny roztwór kwasu octowego, korzenie;
2) 1
środki konserwujące, dopuszczalne jedynie z ograniczeniami, mianowicie: saletra, kwas siarkawy, kwas benzoesowy i jego sole oraz estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego, kwas mrówkowy, azotyn sodowy, kwas borowy, tymol, toluen.
1 § 4 pkt 2:

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 21 czerwca 1934 r. (Dz.U.34.61.521) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1934 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 marca 1951 r. (Dz.U.51.19.158) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 kwietnia 1951 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 1959 r. (Dz.U.59.26.165) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 kwietnia 1959 r.