Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Konkursy na stanowiska Dyrektora i zastępcy Dyrektora Narodowego Centrum Nauki.

Dz.U.2010.238.1585

Akt obowiązujący
Wersja od: 17 grudnia 2010 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

Rozporządzenie określa:
regulaminy konkursów na stanowiska Dyrektora i zastępcy Dyrektora Narodowego Centrum Nauki, zwanych dalej "konkursami";
sposób wyłaniania komisji konkursowych;
sposób publikacji informacji o konkursach;
sposób dokumentowania spełniania wymagań dotyczących doświadczenia i kwalifikacji zawodowych kandydatów.
Konkursy są przeprowadzane w dwóch etapach i obejmują:
w pierwszym etapie - ocenę formalną zgłoszeń do konkursu, zwanych dalej "zgłoszeniami", oraz ocenę kwalifikacji zawodowych kandydatów na podstawie przedstawionych dokumentów;
w drugim etapie - ocenę kandydatów na podstawie rozmowy kwalifikacyjnej.
Konkurs na stanowisko Dyrektora Narodowego Centrum Nauki, zwanego dalej "Centrum", przeprowadza komisja konkursowa powołana przez Radę Centrum, w skład której wchodzi pięciu członków, w tym:
trzy osoby wskazane przez Radę Centrum spośród jej członków;
dwie osoby wskazane przez ministra właściwego do spraw nauki, zwanego dalej "Ministrem".
Rada Centrum powołuje komisję konkursową:
co najmniej na 6 tygodni przed upływem kadencji Dyrektora Centrum;
niezwłocznie - w razie odwołania albo śmierci Dyrektora Centrum.
Konkurs na stanowisko zastępcy Dyrektora Centrum przeprowadza komisja konkursowa powołana przez Dyrektora Centrum, w skład której wchodzi pięciu członków, w tym:
jedna osoba wskazana przez Radę Centrum spośród jej członków;
jedna osoba wskazana przez Ministra;
trzy osoby wskazane przez Dyrektora Centrum.
Dyrektor Centrum powołuje komisję konkursową:
co najmniej na 6 tygodni przed upływem kadencji zastępcy Dyrektora Centrum;
niezwłocznie - w razie odwołania albo śmierci zastępcy Dyrektora Centrum.
Członkowie komisji konkursowej wybierają spośród siebie przewodniczącego i sekretarza.
Członkiem komisji konkursowej nie może być osoba przystępująca do konkursu, osoba będąca małżonkiem tej osoby lub jej krewnym albo powinowatym do drugiego stopnia włącznie albo pozostająca wobec niej w takim stosunku prawnym lub faktycznym, że może to budzić uzasadnione wątpliwości co do bezstronności członka komisji konkursowej.
Jeżeli okoliczności, o których mowa w ust. 2, zostaną ujawnione po powołaniu komisji konkursowej, niezwłocznie odwołuje się członka komisji konkursowej, którego okoliczności te dotyczą, i uzupełnia skład komisji konkursowej, zgodnie z § 3 ust. 1 albo ust. 3.
Czynności komisji konkursowej, w których brała udział osoba, o której mowa w ust. 2, są nieważne.
Komisja konkursowa wykonuje swoje zadania na posiedzeniach, które zwołuje przewodniczący.
Z posiedzenia komisji konkursowej sporządza się protokół, który podpisują członkowie komisji konkursowej biorący udział w posiedzeniu, w tym sekretarz komisji.
Protokół zawiera w szczególności:
datę i miejsce posiedzenia komisji konkursowej;
listę obecnych na posiedzeniu członków komisji konkursowej;
przyjęty porządek posiedzenia;
przebieg posiedzenia i treść podjętych uchwał.
Ogłoszenie o konkursie zamieszcza się, w terminie nie dłuższym niż 7 dni od dnia powołania komisji konkursowej, w siedzibie Centrum w miejscu powszechnie dostępnym, na stronie podmiotowej Centrum w Biuletynie Informacji Publicznej oraz co najmniej w jednym tygodniku i trzech dziennikach o zasięgu ogólnopolskim.
Ogłoszenie o konkursie zawiera:
określenie stanowiska, którego konkurs dotyczy;
informację o wymaganiach stawianych osobom przystępującym do konkursu;
wskazanie miejsca i sposobu udostępniania osobom przystępującym do konkursu:
a)
wykazu dokumentów, które należy dołączyć do zgłoszenia,
b)
materiałów informacyjnych dotyczących funkcjonowania Centrum;
wskazanie miejsca i sposobu składania zgłoszeń;
określenie terminu składania zgłoszeń, nie krótszego niż 30 dni od dnia następującego po dniu zamieszczenia ogłoszenia o konkursie na stronie podmiotowej Centrum w Biuletynie Informacji Publicznej.
Ogłoszenie o konkursie na stanowisko Dyrektora Centrum zawiera ponadto informację dotyczącą wymogu przygotowania koncepcji funkcjonowania Centrum w formie pisemnej lub w formie multimedialnej na elektronicznym nośniku danych.
Dokumentami, o których mowa w ust. 2 pkt 3 lit. a, są:
informacja o dotychczasowym przebiegu pracy zawodowej, w tym o zakresie obowiązków związanych z zajmowanymi stanowiskami i pełnionymi funkcjami, okresie ich pełnienia, liczbie podległych pracowników oraz osiągnięciach zawodowych;
poświadczone za zgodność z oryginałem kopie dokumentów potwierdzających:
a)
przebieg pracy zawodowej,
b)
wykształcenie, w tym posiadanie stopnia lub tytułu naukowego,
c)
ukończenie kursów i szkoleń mających znaczenie dla oceny kwalifikacji zawodowych, wiedzy oraz predyspozycji kandydata do zarządzania dużymi zespołami ludzkimi, budowy i rozwoju instytucji oraz do rozwoju kapitału ludzkiego zespołów pracowniczych;
oświadczenie o niekaralności za umyślne przestępstwo lub przestępstwo skarbowe;
oświadczenie o korzystaniu z pełni praw publicznych;
oświadczenie, o którym mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów (Dz. U. z 2007 r. Nr 63, poz. 425, z późn. zm. 2 );
oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych w ramach konkursu;
poświadczona za zgodność z oryginałem kopia dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.
Komisja konkursowa nie rozpatruje zgłoszeń niekompletnych i niespełniających warunków formalnych określonych w ogłoszeniu o konkursie oraz zgłoszeń, które wpłyną po terminie.
W przypadku spełniania warunków formalnych przez mniej niż dwa zgłoszenia konkurs zostaje unieważniony.
2 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2007 r. Nr 83, poz. 561, Nr 85, poz. 571, Nr 115, poz. 789, Nr 165, poz. 1171 i Nr 176, poz. 1242, z 2009 r. Nr 178, poz. 1375 oraz z 2010 r. Nr 79, poz. 522, Nr 96, poz. 620, Nr 127, poz. 857, Nr 155, poz. 1036 i Nr 182, poz. 1228.