§ 8. - Konkurs na stanowisko dyrektora publicznej placówki doskonalenia nauczycieli prowadzonej przez ministra.

Dz.U.2020.385

Akt obowiązujący
Wersja od: 10 marca 2020 r.
Pierwsze posiedzenie komisji konkursowej odbywa się nie później niż w ciągu 14 dni roboczych od dnia, w którym upłynął termin składania ofert przez kandydatów, wskazany w ogłoszeniu o konkursie.
W pierwszym etapie postępowania konkursowego komisja konkursowa, na podstawie złożonej oferty, podejmuje uchwałę o dopuszczeniu albo odmowie dopuszczenia kandydata do drugiego etapu postępowania konkursowego. Uchwała jest podejmowana zwykłą większością głosów w głosowaniu jawnym. W przypadku równej liczby głosów decyduje głos przewodniczącego komisji.
Komisja konkursowa podejmuje uchwałę o odmowie dopuszczenia kandydata do drugiego etapu postępowania konkursowego, jeżeli:
oferta została złożona po terminie;
oferta nie zawiera wszystkich dokumentów wskazanych w ogłoszeniu o konkursie;
z oferty nie wynika, że kandydat spełnia wymagania wskazane w ogłoszeniu o konkursie.
Czynności komisji konkursowej w pierwszym etapie postępowania konkursowego odbywają się bez udziału kandydatów. Po ich zakończeniu przewodniczący komisji konkursowej informuje pisemnie kandydatów o dopuszczeniu albo odmowie dopuszczenia do drugiego etapu postępowania konkursowego oraz o przyczynach odmowy. Informacja może być przekazana w postaci papierowej lub elektronicznej.