§ 6. - Konkurs na stanowisko Dyrektora Polskiego Centrum Akredytacji.

Dz.U.2003.167.1625

Wersja od: 25 września 2003 r.
W celu przeprowadzenia konkursu minister właściwy do spraw gospodarki powołuje komisję konkursową, w której skład wchodzi 5 członków, posiadających wiedzę, doświadczenie zawodowe oraz autorytet dający rękojmię prawidłowego wyłonienia osób kandydujących na stanowisko Dyrektora Centrum.
Członkowie komisji konkursowej wybierają spośród siebie Przewodniczącego.
Do komisji konkursowej nie może być powołana osoba kandydująca na stanowisko Dyrektora Centrum, osoba będąca małżonkiem, krewnym lub powinowatym osoby kandydującej na stanowisko Dyrektora Centrum albo pozostająca wobec niej w takim stosunku prawnym lub faktycznym, że może to budzić uzasadnione wątpliwości co do jej bezstronności.
Jeżeli okoliczności, o których mowa w ust. 3, zostaną ujawnione po powołaniu komisji konkursowej, minister właściwy do spraw gospodarki niezwłocznie, w drodze pisemnego wskazania, odwołuje członka komisji konkursowej, którego okoliczności te dotyczą, i uzupełnia skład komisji konkursowej; przepis ust. 1 stosuje się w przypadku uzupełnienia składu komisji konkursowej.