§ 9. - Komisje nadzorcze nad obrotem zwierzętami gospodarskimi i drobiem, nad hurtowym obrotem mięsem oraz nad organizacją targowisk.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1939.14.88

Akt utracił moc
Wersja od: 25 lutego 1939 r.
§  9.
(1)
Lokalna Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego składa się: z przewodniczącego, zastępcy przewodniczącego, z przedstawicieli terytorialnie właściwych izb: rolniczej, przemysłowo-handlowej i rzemieślniczej, po jednym od każdej z nich, oraz z dwóch przedstawicieli związków samorządu terytorialnego, z których jeden jest przedstawicielem gminy właściwej dla siedziby komisji.
(2)
Przewodniczącego, zastępcę przewodniczącego, członków komisji i ich zastępców powołują właściwi wojewodowie spośród kandydatów przedstawionych przez komisję okręgową.
(3)
Jeżeli działalność komisji rozciąga się również na targowiska znajdujące się poza miejscem jej siedziby, skład komisji zwiększa się o jednego członka na każde z tych targowisk.
(4)
Wojewoda może rozwiązać komisję przed upływem kadencji lub odwołać poszczególnych członków i zastępców oraz powołać nowych w trybie przewidzianym w ust. (2).