§ 8. - Komisje nadzorcze nad obrotem zwierzętami gospodarskimi i drobiem, nad hurtowym obrotem mięsem oraz nad organizacją targowisk.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1939.14.88

Akt utracił moc
Wersja od: 25 lutego 1939 r.
§  8.
(1)
Okręgowa Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego składa się: z przewodniczącego, zastępcy przewodniczącego, z przedstawicieli terytorialnie właściwych izb: rolniczej, przemysłowo-handlowej i rzemieślniczej, po jednym od każdej z nich, oraz dwóch przedstawicieli: w województwach zachodnich - wojewódzkiego związku samorządowego, a w województwach pozostałych - wojewódzkich organów kolegialnych.
(2)
Terytorialnie właściwa izba rolnicza przedstawia do zatwierdzenia właściwemu wojewodzie skład członków komisji okręgowej i ich zastępców, uzgodniony z pozostałymi izbami samorządu gospodarczego oraz z wojewódzkimi związkami samorządowymi - w województwach zachodnich, a wojewódzkimi wydziałami - w pozostałych województwach.
(3)
Wojewoda może rozszerzyć skład Okręgowej Komisii Nadzoru Rynku Mięsnego przez powołanie nowych członków spośród przedstawicieli miejscowej giełdy mięsnej, kasy targowej, spółdzielni zbytu inwentarza, przetwórni mięsnej oraz organów służby weterynaryjnej.
(4)
Wojewoda może rozwiązać komisję przed upływem kadencji lub odwołać poszczególnych członków i zastępców oraz zatwierdzić nowych w trybie przewidzianym w ust. (2).