§ 7. - Komisje nadzorcze nad obrotem zwierzętami gospodarskimi i drobiem, nad hurtowym obrotem mięsem oraz nad organizacją targowisk.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1939.14.88

Akt utracił moc
Wersja od: 25 lutego 1939 r.
§  7.
(1)
Główna Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego składa się: z przewodniczącego, zastępcy przewodniczącego i pięciu członków.
(2)
Przewodniczącego, zastępcę przewodniczącego i dwóch członków, reprezentujących związki samorządu terytorialnego, powołuje Minister Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych. Pozostałych członków powołuje Minister Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych spośród kandydatów przedstawionych przez Związki: Izb i Organizacyj Rolniczych R. P., Izb Przemysłowo-Handlowych i Izb Rzemieślniczych - po jednym od każdego z nich. W tym samym trybie powołuje się pięciu zastępców członków Komisji.
(3)
Minister Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych może rozszerzyć skład Głównej Komisji Nadzoru Rynku Mięsnego przez powołanie nowych członków przedstawionych przez Komisję spośród osób reprezentujących giełdy mięsne, kasy targowe, centrale spółdzielni zbytu inwentarza, przemysł mięsny oraz rządową lub samorządową służbę weterynaryjną.
(4)
Minister Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych może rozwiązać komisję przed upływem kadencji lub odwołać przewodniczącego, zastępcę przewodniczącego, poszczególnych jej członków i ich zastępców oraz powołać nowych w trybie przewidzianym w ust. (2).