§ 12. - Komisje nadzorcze nad obrotem zwierzętami gospodarskimi i drobiem, nad hurtowym obrotem mięsem oraz nad organizacją targowisk.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1939.14.88

Akt utracił moc
Wersja od: 25 lutego 1939 r.
§  12.
(1)
Główna Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego wykonywa swe czynności przy pomocy biura, na którego czele stoi Główny Inspektor Nadzoru Rynku Mięsnego, powoływany i odwoływany przez Ministra Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami Przemysłu i Handlu oraz Spraw Wewnętrznych, po wysłuchaniu opinii Przewodniczącego Głównej Komisji.
(2)
Okręgowa Komisja Nadzoru Rynku Mięsnego wykonywa swe czynności przy pomocy okręgowego inspektora nadzoru rynku mięsnego powoływanego i odwoływanego przez wojewodę na wniosek Głównego Inspektora, zgłoszony w porozumieniu z przewodniczącym komisji okręgowej.
(3)
Pracami okręgowych inspektorów kieruje Główny Inspektor.
5.
Podstawy finansowe.