Kategorie materiałów paszowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.14.119

Akt utracił moc
Wersja od: 25 stycznia 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 stycznia 2005 r.
w sprawie kategorii materiałów paszowych2)

Na podstawie art. 38 ust. 7 pkt 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa kategorie grupujące materiały paszowe charakteryzujące się jednakowym źródłem pochodzenia, stanowiące załącznik do rozporządzenia.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 listopada 2002 r. w sprawie kategorii materiałów paszowych (Dz. U. Nr 204, poz. 1726 oraz z 2003 r. Nr 183, poz. 1796).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Komisji nr 82/475/EWG z dnia 23 czerwca 1982 r. ustanawiającej kategorie składników, które mogą być stosowane do celów etykietowania mieszanek paszowych dla zwierząt domowych (Dz. Urz. WE L 213 z 21. 7. 1982, str. 27; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 158, Dz. Urz. WE L 184 z 10.7.1991, str. 27; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz.3, t. 11, str. 304 oraz Dz. Urz. WE L 261 z 24.09.1998 str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 23, str. 448).

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776.

ZAŁĄCZNIK

KATEGORIE GRUPUJĄCE MATERIAŁY PASZOWE CHARAKTERYZUJĄCE SIĘ JEDNAKOWYM ŹRÓDŁEM POCHODZENIA

Materiały paszowe przeznaczone dla zwierząt towarzyszących

1. Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego:

1) mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego - wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane działaniu odpowiednich procesów oraz wszystkie produkty i ich pochodne otrzymane w wyniku procesów przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych;

2) mleko i produkty mleczne - wszystkie produkty mleczne, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty otrzymywane w procesie ich przetwarzania;

3) jaja i produkty z jaj - wszystkie produkty z jaj, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty uboczne powstałe po ich przetworzeniu;

4) mięczaki i skorupiaki - wszystkie gatunki mięczaków, skorupiaków i małż, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów i produkty powstałe po ich przetworzeniu;

5) owady - wszystkie gatunki owadów w każdym stadium rozwojowym;

6) ryby i produkty rybne - ryby lub ich części, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów, oraz produkty powstałe po ich przetworzeniu.

2. Materiały paszowe pochodzenia roślinnego:

1) zboża - wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe otrzymywane z bielma;

2) warzywa - wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świeże lub konserwowane poprzez zastosowanie odpowiednich procesów;

3) produkty pochodzenia roślinnego - produkty pochodne otrzymywane w procesie przetwarzania produktów roślinnych, a w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych;

4) roślinne ekstrakty białkowe - wszystkie produkty pochodzenia roślinnego o skoncentrowanej zawartości białka, uzyskane przez zastosowanie odpowiednich procesów technologicznych; produkty te zawierają nie mniej niż 50 % białka ogólnego w suchej masie, którego struktura mogła ulec zmianie;

5) drożdże - wszystkie drożdże, których komórki zostały zabite i wysuszone;

6) cukry - wszystkie rodzaje cukrów;

7) owoce - wszystkie rodzaje owoców, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów;

8) orzechy - zawartość orzechów pozbawionych łupin;

9) nasiona - wszystkie rodzaje nasion w całości lub grubo zmielone;

10) glony - glony świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów.

3. Materiały paszowe pochodzenia mineralnego - wszystkie substancje nieorganiczne odpowiednie do stosowania w żywieniu zwierząt.

4. Materiały paszowe pochodzenia mieszanego:

1) oleje i tłuszcze - wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne;

2) produkty piekarnicze - wszelkiego rodzaju pieczywo, ciasto, herbatniki i makarony.