Kategorie materiałów paszowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.204.1726

Akt utracił moc
Wersja od: 7 listopada 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 22 listopada 2002 r.
w sprawie kategorii materiałów paszowych.

Na podstawie art. 38 ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
Określa się kategorie materiałów paszowych charakteryzujących się jednakowym źródłem pochodzenia, stanowiące załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
________

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK 1

KATEGORIE MATERIAŁÓW PASZOWYCH CHARAKTERYZUJĄCYCH SIĘ JEDNAKOWYM ŹRÓDŁEM POCHODZENIA

Materiały paszowe przeznaczone dla zwierząt domowych
1.
Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego:
1)
mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego - wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane działaniu odpowiednich procesów oraz wszystkie produkty i ich pochodne otrzymane w wyniku procesów przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych;
2)
mleko i produkty mleczne - wszystkie produkty mleczne, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty otrzymywane w procesie ich przetwarzania;
3)
jaja i produkty z jaj - wszystkie produkty z jaj, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty uboczne powstałe po ich przetworzeniu;
4)
mięczaki i skorupiaki - wszystkie gatunki mięczaków, skorupiaków i małż, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów i produkty powstałe po ich przetworzeniu;
5)
owady - wszystkie gatunki owadów w każdym stadium rozwojowym;
6)
ryby i produkty rybne - ryby lub ich części, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty powstałe po ich przetworzeniu.
2.
Materiały paszowe pochodzenia roślinnego:
1)
zboża - wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe otrzymywane z bielma;
2)
warzywa - wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świeże lub konserwowane poprzez zastosowanie odpowiednich procesów;
3)
produkty pochodzenia roślinnego - produkty pochodne otrzymywane w procesie przetwarzania produktów roślinnych, a w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych;
4)
roślinne ekstrakty białkowe - wszystkie produkty pochodzenia roślinnego o skoncentrowanej zawartości białka, uzyskane przez zastosowanie odpowiednich procesów technologicznych; produkty te zawierają co najmniej 50 % białka ogólnego w suchej masie, którego struktura mogła ulec zmianie;
5)
drożdże - wszystkie drożdże, których komórki zostały zabite i wysuszone;
6)
cukry - wszystkie rodzaje cukrów;
7)
owoce - wszystkie rodzaje owoców, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów;
8)
orzechy - zawartość orzechów pozbawionych łupin;
9)
nasiona - wszystkie rodzaje nasion w całości lub grubo zmielone;
10)
glony - glony świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów.
3.
Materiały paszowe pochodzenia mineralnego - wszystkie substancje nieorganiczne odpowiednie do stosowania w żywieniu zwierząt.
4.
Materiały paszowe pochodzenia mieszanego:
1)
oleje i tłuszcze - wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne;
2)
produkty piekarnicze - wszelkiego rodzaju pieczywo, ciasto, herbatniki i makarony.
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 21 października 2003 r. (Dz.U.03.183.1796) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 listopada 2003 r.