§ 11. - Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2017.2294

Akt obowiązujący
Wersja od: 11 grudnia 2017 r.
§  11. 
Ustalenie zakresu prowadzonych badań jakości wody w porozumieniu z właściwym państwowym powiatowym lub państwowym granicznym inspektorem sanitarnym wymaga uwzględnienia następujących czynników, określonych dla obszaru zaopatrzenia w wodę:
1)
jakości i rodzaju ujmowanej wody;
2)
zanieczyszczeń występujących w środowisku, ze szczególnym uwzględnieniem usytuowania ujęcia wody, ustanowionej strefy ochronnej ujęcia i oceny zagrożenia zdrowotnego przeprowadzonego dla tego ujęcia;
3)
wyników oceny ryzyka, o której mowa w § 12, jeżeli została przeprowadzona;
4)
zastosowanych technologii uzdatniania wody ze szczególnym uwzględnieniem, czy materiały i wyroby używane do uzdatniania wody uzyskały pozytywną ocenę higieniczną właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego;
5)
długości sieci wodociągowej;
6)
materiałów użytych do budowy sieci wodociągowej;
7)
wieku wodociągu;
8)
sytuacji epidemicznej, w szczególności w zakresie chorób wodozależnych;
9)
aktualnych potrzeb i celów badań.