§ 23. - Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2015.1989

Akt utracił moc
Wersja od: 27 listopada 2015 r.
§  23.
1.
Konsumenci uzyskują informacje o jakości wody:
1)
zgodnie z przepisami o dostępie do informacji publicznej lub
2)
z komunikatów umieszczanych na stronie internetowej urzędu gminy oraz na stronie internetowej podmiotu, o którym mowa w § 5 i § 6, jeżeli taka strona jest prowadzona.
2.
Informacja, o której mowa w ust. 1, powinna zawierać:
1)
dane o przekroczeniach dopuszczalnych wartości parametrów jakości wody oraz związanych z nimi zagrożeniach zdrowotnych;
2)
dane o pogorszeniu jakości wody pod względem organoleptycznym;
3)
informacje o możliwości poprawy jakości wody przy użyciu środków dostępnych dla konsumentów;
4)
informacje o planowanych przez przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne przedsięwzięciach naprawczych i harmonogramach ich realizacji;
5)
informacje o udzielonych zgodach na odstępstwo od dopuszczalnych parametrów;
6)
zalecenia mające na celu minimalizację zagrożenia dla zdrowia ludzkiego.
3.
Informacja, o której mowa w ust. 1, w zakresie informacji wskazanych w ust. 2 pkt 1, 3 i 6 powinna być w miarę możliwości uzgodniona z właściwym państwowym powiatowym lub państwowym granicznym inspektorem sanitarnym.
4.
W przypadku gdy woda pochodzi z indywidualnych ujęć wody zaopatrujących mniej niż 50 osób lub dostarczających mniej niż średnio 10 m3 wody na dobę i nie jest dostarczana jako część działalności handlowej lub do budynków użyteczności publicznej, na właścicielu lub zarządcy ujęcia wody spoczywa obowiązek udzielenia konsumentom informacji o braku spełniania wymagań określonych w § 3.
5.
W przypadku, o którym mowa w ust. 3, właściciel lub zarządca występuje do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego o dokonanie oceny potencjalnych zagrożeń zdrowotnych wynikających z braku spełniania wymagań określonych w § 3, załączając wyniki badań laboratoryjnych wody.
6.
W przypadku stwierdzenia w ocenie, o której mowa w ust. 5, potencjalnych zagrożeń zdrowotnych wynikających z braku spełniania wymagań określonych w § 3, państwowy inspektor sanitarny wskazuje możliwe czynności, które mogą zostać podjęte w celu ochrony zdrowia ludzkiego.
7.
Właściciel lub zarządca, o którym mowa w ust. 4, informuje konsumentów o wszelkich czynnościach, które mogą zostać podjęte w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed szkodliwymi skutkami wynikającymi z jakiegokolwiek zanieczyszczenia. W przypadku potencjalnego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego wynikającego z jakości wody, niezwłocznie udziela porad dotyczących przeciwdziałania temu zagrożeniu.