§ 20. - Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2015.1989

Akt utracił moc
Wersja od: 27 listopada 2015 r.
§  20.
1.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej na podstawie ocen, o których mowa w § 19 ust. 1, dokonują ocen obszarowych jakości wody oraz szacowania ryzyka zdrowotnego konsumentów.
2.
Ocena, o której mowa w ust. 1, zawiera w szczególności:
1)
wykaz producentów wody zaopatrujących ludność oraz dostarczających wodę z indywidualnych ujęć jako część działalności handlowej lub do budynków użyteczności publicznej;
2)
informacje o:
a)
wielkości produkcji wody dostarczanej od poszczególnych producentów i sposobu jej uzdatniania,
b)
liczbie ludności zaopatrywanej w wodę,
c)
jakości wody, sposobu jej uzdatniania i dezynfekcji, jeżeli jest stosowana,
d)
przekroczeniach wartości dopuszczalnych parametrów jakości wody wraz ze wskazaniem ich wpływu na zdrowie konsumentów,
e)
zgłoszonych reakcjach niepożądanych związanych ze spożyciem wody na danym obszarze,
f)
prowadzonych postępowaniach administracyjnych w zakresie jakości wody,
g)
działaniach naprawczych prowadzonych przez przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne.
3.
Ocena, o której mowa w ust. 1, dotyczy:
1)
strefy zaopatrzenia;
2)
gminy;
3)
powiatu;
4)
województwa;
5)
kraju.
4.
Ocenę, o której mowa w ust. 1, wydaje nie rzadziej niż raz na rok, odpowiednio:
1)
właściwy państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny dla obszarów określonych w ust. 3 pkt 1-3;
2)
właściwy państwowy wojewódzki inspektor sanitarny dla województwa;
3)
Główny Inspektor Sanitarny dla kraju.
5.
Oceny, o których mowa w ust. 3 pkt 1-3, są przekazywane do wiadomości właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta) oraz starosty.
6.
Oceny, o których mowa w ust. 3 pkt 4, są przekazywane do wiadomości właściwego marszałka województwa.