§ 20. - Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2015.1989
Akt utracił moc Wersja od: 27 listopada 2015 r.
§ 20.
1.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej na podstawie ocen, o których mowa w § 19 ust. 1, dokonują ocen obszarowych jakości wody oraz szacowania ryzyka zdrowotnego konsumentów.2.
Ocena, o której mowa w ust. 1, zawiera w szczególności:1)
wykaz producentów wody zaopatrujących ludność oraz dostarczających wodę z indywidualnych ujęć jako część działalności handlowej lub do budynków użyteczności publicznej;2)
informacje o:a)
wielkości produkcji wody dostarczanej od poszczególnych producentów i sposobu jej uzdatniania,b)
liczbie ludności zaopatrywanej w wodę,c)
jakości wody, sposobu jej uzdatniania i dezynfekcji, jeżeli jest stosowana,d)
przekroczeniach wartości dopuszczalnych parametrów jakości wody wraz ze wskazaniem ich wpływu na zdrowie konsumentów,e)
zgłoszonych reakcjach niepożądanych związanych ze spożyciem wody na danym obszarze,f)
prowadzonych postępowaniach administracyjnych w zakresie jakości wody,g)
działaniach naprawczych prowadzonych przez przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne.3.
Ocena, o której mowa w ust. 1, dotyczy:1)
strefy zaopatrzenia;2)
gminy;3)
powiatu;4)
województwa;5)
kraju.4.
Ocenę, o której mowa w ust. 1, wydaje nie rzadziej niż raz na rok, odpowiednio:1)
właściwy państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny dla obszarów określonych w ust. 3 pkt 1-3;2)
właściwy państwowy wojewódzki inspektor sanitarny dla województwa;3)
Główny Inspektor Sanitarny dla kraju.5.
Oceny, o których mowa w ust. 3 pkt 1-3, są przekazywane do wiadomości właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta) oraz starosty.6.
Oceny, o których mowa w ust. 3 pkt 4, są przekazywane do wiadomości właściwego marszałka województwa.