§ 19. - Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2015.1989
Akt utracił moc Wersja od: 27 listopada 2015 r.
§ 19.
1.
Właściwy państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny na podstawie:1)
sprawozdań, o których mowa w § 8 ust. 2, z wyników badań realizowanych według ustalonego harmonogramu, przekazywanych przez podmioty, o których mowa w § 5 i § 6,2)
analizy podejmowanych działań naprawczych,3)
prowadzonego monitoringu, o którym mowa w § 16- wydaje okresowe oceny jakości wody.
2.
Oceny, o których mowa w ust. 1, zawierają informacje dotyczące spełnienia na nadzorowanym terenie wymagań określonych w załącznikach nr 1-4 do rozporządzenia w okresie, dla którego opracowywana jest ocena.3.
Oceny, o których mowa w ust. 1, służą do przekazania właściwemu wójtowi (burmistrzowi, prezydentowi miasta) informacji koniecznych do podjęcia działań mających na celu zaopatrzenie konsumentów w wodę o właściwej jakości.4.
Oceny, o których mowa w ust. 1, są wydawane:1)
nie rzadziej niż raz na rok - jeżeli jakość wody pochodzącej z urządzenia wodociągowego lub indywidualnego ujęcia wody jest badana z częstotliwością co najwyżej jeden raz na miesiąc, a uzyskane wyniki badań odpowiadają wymaganiom określonym w załącznikach nr 1-4 do rozporządzenia;2)
nie rzadziej niż raz na 6 miesięcy - jeżeli jakość wody pochodzącej z urządzenia wodociągowego lub indywidualnego ujęcia wody jest badana wielokrotnie w ciągu miesiąca, a uzyskane wyniki badań odpowiadają wymaganiom określonym w załącznikach nr 1-4 do rozporządzenia;3)
w zależności od przyznanego odstępstwa albo stwierdzonej warunkowej przydatności wody do spożycia - jeżeli jakość wody pochodzącej z urządzenia wodociągowego lub indywidualnego ujęcia wody nie odpowiada wymaganiom określonym w załącznikach nr 1-4 do rozporządzenia.