§ 16. - Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2015.1989
Akt utracił moc Wersja od: 27 listopada 2015 r.
§ 16.
1.
W ramach monitoringu jakości wody prowadzonego przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwy państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny:1)
weryfikuje terminowość przekazywania przez podmioty, o których mowa w § 5 i § 6:a)
wyników badań wody,b)
informacji o planowanych i podejmowanych działaniach naprawczych wraz z harmonogramem ich realizacji w sytuacji, gdy jakość wody nie odpowiada wymaganiom określonym w załącznikach nr 1-4 do rozporządzenia;2)
analizuje przekazane przez podmioty, o których mowa w § 5 i § 6, wyniki badań jakości wody, przeprowadzone zgodnie z ustalonym na dany rok harmonogramem, w zakresie ewentualnych zagrożeń zdrowotnych;3)
monitoruje wywiązywanie się podmiotów, o których mowa w § 5 i § 6, z realizacji harmonogramu działań naprawczych, o którym mowa w pkt 1 lit. b;4)
gromadzi, weryfikuje, analizuje i ocenia dane uzyskane w wyniku prowadzonego monitoringu jakości wody, zwane dalej "danymi monitoringowymi";5)
przekazuje dane monitoringowe do właściwego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego;6)
informuje właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o jakości wody na nadzorowanym terenie.2.
W ramach monitoringu jakości wody prowadzonego przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwy państwowy wojewódzki inspektor sanitarny:1)
koordynuje wykonywanie przez podmioty, o których mowa w § 5 i § 6, badań wody zgodnie z ustalonym harmonogramem;2)
gromadzi, analizuje i ocenia uzyskane dane monitoringowe;3)
przekazuje dane monitoringowe do Głównego Inspektora Sanitarnego.3.
Realizując zadania, o których mowa w ust. 1 i 2, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej:1)
uzgadniają harmonogram pobierania próbek wody do badań oraz zakres badań wykonywanych w danym roku przez podmioty, o których mowa w § 5 i § 6;2)
wykonują badania wody zgodnie z ustalonym przez te organy planem działania na dany rok;3)
wykonują badania ciepłej wody w celu wykrywania bakterii Legionella sp. w przedsiębiorstwach podmiotu wykonującego działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne;4)
wykonują kontrolne badania wody po zakończeniu działań naprawczych, mające na celu sprawdzenie, czy woda spełnia wymagania, o których mowa w § 3;5)
prowadzą wykaz:a)
przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych,b)
podmiotów wykorzystujących wodę, pochodzącą z indywidualnego ujęcia, jako część działalności handlowej lub w budynkach użyteczności publicznej,c)
urządzeń wodociągowych,d)
miejsc pobierania próbek wody objętych monitoringiem jakości wody.