§ 16. - Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2015.1989

Akt utracił moc
Wersja od: 27 listopada 2015 r.
§  16.
1.
W ramach monitoringu jakości wody prowadzonego przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwy państwowy powiatowy lub państwowy graniczny inspektor sanitarny:
1)
weryfikuje terminowość przekazywania przez podmioty, o których mowa w § 5 i § 6:
a)
wyników badań wody,
b)
informacji o planowanych i podejmowanych działaniach naprawczych wraz z harmonogramem ich realizacji w sytuacji, gdy jakość wody nie odpowiada wymaganiom określonym w załącznikach nr 1-4 do rozporządzenia;
2)
analizuje przekazane przez podmioty, o których mowa w § 5 i § 6, wyniki badań jakości wody, przeprowadzone zgodnie z ustalonym na dany rok harmonogramem, w zakresie ewentualnych zagrożeń zdrowotnych;
3)
monitoruje wywiązywanie się podmiotów, o których mowa w § 5 i § 6, z realizacji harmonogramu działań naprawczych, o którym mowa w pkt 1 lit. b;
4)
gromadzi, weryfikuje, analizuje i ocenia dane uzyskane w wyniku prowadzonego monitoringu jakości wody, zwane dalej "danymi monitoringowymi";
5)
przekazuje dane monitoringowe do właściwego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego;
6)
informuje właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o jakości wody na nadzorowanym terenie.
2.
W ramach monitoringu jakości wody prowadzonego przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwy państwowy wojewódzki inspektor sanitarny:
1)
koordynuje wykonywanie przez podmioty, o których mowa w § 5 i § 6, badań wody zgodnie z ustalonym harmonogramem;
2)
gromadzi, analizuje i ocenia uzyskane dane monitoringowe;
3)
przekazuje dane monitoringowe do Głównego Inspektora Sanitarnego.
3.
Realizując zadania, o których mowa w ust. 1 i 2, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej:
1)
uzgadniają harmonogram pobierania próbek wody do badań oraz zakres badań wykonywanych w danym roku przez podmioty, o których mowa w § 5 i § 6;
2)
wykonują badania wody zgodnie z ustalonym przez te organy planem działania na dany rok;
3)
wykonują badania ciepłej wody w celu wykrywania bakterii Legionella sp. w przedsiębiorstwach podmiotu wykonującego działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne;
4)
wykonują kontrolne badania wody po zakończeniu działań naprawczych, mające na celu sprawdzenie, czy woda spełnia wymagania, o których mowa w § 3;
5)
prowadzą wykaz:
a)
przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych,
b)
podmiotów wykorzystujących wodę, pochodzącą z indywidualnego ujęcia, jako część działalności handlowej lub w budynkach użyteczności publicznej,
c)
urządzeń wodociągowych,
d)
miejsc pobierania próbek wody objętych monitoringiem jakości wody.