Jakość handlowa jaj kurzych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.147.1433
Akt utracił moc Wersja od: 14 grudnia 2003 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 sierpnia 2003 r.
w sprawie jakości handlowej jaj kurzych
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa wymagania w zakresie jakości handlowej jaj kurzych, zwanych dalej "jajami", w skorupkach, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia lub do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym, które:
1)
nie były gotowane;2)
nie mają uszkodzonej skorupy i błony podskorupowej;3)
nie były wstawiane do aparatu wylęglowego;4)
pochodzą od kur niosek utrzymywanych w pomieszczeniach inwentarskich:a)
na ściółce z dostępem lub bez dostępu do otwartego wybiegu,b)
w klatkach.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
zakładzie pakowania - rozumie się przez to podmiot zajmujący się klasyfikacją jaj według klas jakości handlowej i kategorii wagowych, ich znakowaniem oraz pakowaniem;2)
partii jaj - rozumie się przez to jaja zniesione tego samego dnia, tej samej klasy jakości handlowej i kategorii wagowej, oznakowane lub oznakowane i zapakowane tego samego dnia w tym samym zakładzie pakowania.1.
Ustala się następujące klasy jakości handlowej jaj:1)
klasa "A";2)
klasa "B";3)
klasa "C".2.
Ustala się minimalne wymagania w zakresie jakości handlowej jaj klasy "A" i "B", które są określone w załączniku do rozporządzenia.1.
Do klasy "A" zalicza się jaja świeże, przy czym jaja, w których wysokość komory powietrznej nie przekracza 4 mm w okresie 9 dni od dnia ich zniesienia, to jaja "ekstra świeże".2.
Do klasy "B" zalicza się jaja utrwalone oraz inne jaja spełniające minimalne wymagania określone w załączniku do rozporządzenia.3.
Do jaj klasy "C" zalicza się jaja niesortowane, przeznaczone do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym, niespełniające minimalnych wymagań określonych dla jaj klasy "A" lub "B".1.
Ustala się następujące kategorie:1) 1
jaj klasy "A" (wagowe):a)
kategoria XL - jaja bardzo duże o masie od 73 g,b)
kategoria L - jaja duże o masie od 63 g, mniejszej niż 73 g,c)
kategoria M - jaja średnie o masie od 53 g, mniejszej niż 63 g,d)
kategoria S - jaja małe o masie poniżej 53 g;2)
jaj klasy "B":a)
jaja niechłodnicze i nieutrwalone,b)
jaja chłodnicze, które zostały schłodzone w temperaturze poniżej 5°C,c)
jaja utrwalone, które zostały utrwalone w mieszaninie gazów różniącej się od składu powietrza atmosferycznego lub przy użyciu wody wapiennej lub za pomocą chłodzenia.2.
Jaja klasy "A" nie mogą być utrwalane lub chłodzone.3.
Jaj klasy "A" i "B", które w temperaturze poniżej 5°C:1)
były transportowane do 24 godzin lub2)
przechowywane w okresie do 72 godzin, w placówkach handlu detalicznegonie uznaje się za jaja chłodnicze.
1.
Partia jaj klasy "A", zawierająca więcej niż 180 sztuk jaj, w przypadku:1)
wysyłki z zakładu pakowania może zawierać do 5% jaj niespełniających minimalnych wymagań, w tym nie więcej niż:a)
2% jaj z widocznymi uszkodzeniami skorupy lub błony podskorupowej,b)
1% jaj z widocznymi plamkami mięsnymi lub krwistymi;2)
innych etapów obrotu może zawierać do 7% jaj niespełniających minimalnych wymagań, w tym nie więcej niż:a)
4% jaj z widocznymi uszkodzeniami skorupy lub błony podskorupowej,b)
1% jaj z widocznymi plamkami mięsnymi lub krwistymi.2.
Partia jaj klasy "A" określonej kategorii wagowej, wprowadzana do obrotu, zawierająca więcej niż 180 sztuk jaj, może zawierać do 12% jaj kategorii wagowej bezpośrednio wyższej lub niższej, jednak nie więcej niż 6% jaj kategorii wagowej bezpośrednio niższej.3.
Partia jaj klasy "B" wprowadzana do obrotu, zawierająca więcej niż 180 sztuk jaj, może zawierać do 7% jaj niespełniających minimalnych wymagań.4.
Partia jaj klasy "A", zawierająca mniej niż 180 sztuk jaj, w przypadku:1)
wysyłki z zakładu pakowania może zawierać do 10% jaj niespełniających minimalnych wymagań, w tym nie więcej niż:a)
4% jaj z widocznymi uszkodzeniami skorupy lub błony podskorupowej,b)
2% jaj z widocznymi plamkami mięsnymi lub krwistymi;2)
innych etapów obrotu może zawierać do 14% jaj niespełniających minimalnych wymagań, w tym nie więcej niż:a)
8% jaj z widocznymi uszkodzeniami skorupy lub błony podskorupowej,b)
2% jaj z widocznymi plamkami mięsnymi lub krwistymi.5.
Partia jaj klasy "A" określonej kategorii wagowej, wprowadzana do obrotu, zawierająca mniej niż 180 sztuk jaj, może zawierać do 24% jaj kategorii wagowej bezpośrednio wyższej lub niższej, jednak nie więcej niż 12% jaj kategorii wagowej bezpośrednio niższej.6.
Partia jaj klasy "B" wprowadzana do obrotu, zawierająca mniej niż 180 sztuk jaj, może zawierać do 14% jaj niespełniających minimalnych wymagań.
Jeżeli jaja klasy "A" lub "B" przestały spełniać ustalone dla tych klas wymagania jakości handlowej, to:
1)
przeklasyfikowuje się je odpowiednio do klasy "B" lub "C", stosownie do posiadanych cech, albo2)
bez przeklasyfikowania dostarcza się je bezpośrednio do zakładu przemysłowego lub zakładu przetwórstwa rolno-spożywczego.1.
W przypadku sprzedaży detalicznej jaja poszczególnych klas i kategorii pakuje się oddzielnie.2.
Dopuszcza się detaliczną sprzedaż różnych kategorii wagowych jaj klasy "A" w opakowaniach jednostkowych, jeżeli opakowania te będą spełniać wymagania dotyczące sposobu ich oznakowania określonego na podstawie odrębnych przepisów.
Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
______
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
ZAŁĄCZNIK 2
MINIMALNE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ JAJ KLASY "A" I "B"
MINIMALNE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ JAJ KLASY "A" I "B"
Wyszczególnienie | Wymagania | |
klasa "A" | klasa "B" | |
Skorupa | o normalnym kształcie, czysta, nieuszkodzona, niemyta i nieczyszczona | o normalnym kształcie, nieuszkodzona, dopuszcza się przybrudzoną |
Komora powietrzna | nieruchoma, o wysokości nieprzekraczającej 6 mm | o wysokości nieprzekraczającej 9 mm |
Białko | przejrzyste, gęste, bez obcych ciał | przejrzyste, bez obcych ciał |
Żółtko | słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu słabo ruchliwe, powracające do położenia centralnego, bez obcych ciał | słabo widoczne, niewymagane w jajach utrwalonych wapnem, bez obcych ciał |
Tarczka zarodkowa | niewidoczna | niewidoczna |
Zapach | swoisty, bez obcego zapachu | swoisty, bez obcego zapachu |
1 § 5 ust. 1 pkt 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 18 listopada 2003 r. (Dz.U.03.203.1973) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2003 r.
2 Załącznik zmieniony przez obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 3 października 2003 r o sprostowaniu błędów (Dz.U.03.177.1738).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »