Art. 36. - [Protokoły sporządzane przez rzeczoznawców] - Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1980 t.j.
Akt obowiązujący
Wersja od: 25 września 2023 r.
Art. 36. [Protokoły sporządzane przez rzeczoznawców]
1.
Rzeczoznawcy z przeprowadzonych czynności sporządzają protokół.
1a.
W zakresie ustalania klas jakości tusz zwierząt rzeźnych dopuszcza się sporządzanie protokołów w postaci wydruku komputerowego.
2.
Protokół należy przedstawić kierownikowi jednostki, w której wykonywane są czynności.
3.
Kierownik jednostki ma prawo wnosić do protokołu swoje uwagi. O braku uwag należy uczynić wzmiankę w protokole.
4.
Protokół sporządza się co najmniej w 2 egzemplarzach. Jeden egzemplarz protokołu pozostawia się osobie, o której mowa w ust. 2.
5.
Protokół przechowuje się co najmniej rok od daty jego sporządzenia, z wyłączeniem protokołu z nadawania klasy tuszom wieprzowym, który przechowuje się przez 4 tygodnie od daty jego sporządzenia.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .