Art. 23. - [Cele kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych] - Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1980 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 25 września 2023 r.
Art. 23. [Cele kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych]
1.
Kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz warunków składowania i transportu tych artykułów ma na celu sprawdzenie, czy:1)
artykuły rolno-spożywcze spełniają wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta;2)
artykuły rolno-spożywcze są składowane lub transportowane w sposób zapewniający zachowanie ich właściwej jakości handlowej;3)
ilość i jakość składowanego artykułu rolno-spożywczego są zgodne z ustalonymi warunkami składowania.2.
Kontrola obejmuje co najmniej jedną z następujących czynności:1)
sprawdzenie dokumentów umożliwiających identyfikację artykułu rolno-spożywczego, atestów jakościowych, wyników badań laboratoryjnych oraz innych dokumentów świadczących o jego jakości handlowej;2)
sprawdzenie opakowania, oznakowania, prezentacji artykułu rolno-spożywczego oraz warunków jego przechowywania i transportu;3)
oględziny artykułu rolno-spożywczego;4)
pobranie próbek i wykonanie badań laboratoryjnych;5)
ustalenie klasy jakości artykułu rolno-spożywczego;6)
sprawdzanie sposobu produkcji artykułu rolno-spożywczego lub prawidłowości przebiegu procesu technologicznego.3.
(uchylony).Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »