Art. 7. - Inspekcja Handlowa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.105.1205 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 23 grudnia 1999 r.
Art.  7.
1.
Dla wykonania swoich zadań organy Inspekcji Handlowej uprawnione są do:
1)
dokonywania inspekcji w następujących jednostkach uspołecznionych i prywatnych:
a)
w przedsiębiorstwach i innych jednostkach handlowych i przemysłu gastronomicznego,
b)
w jednostkach handlu detalicznego prowadzonych przez przedsiębiorstwa produkcyjne i usługowe,
c)
w przedsiębiorstwach produkujących towary na potrzeby handlu i przemysłu gastronomicznego,
d)
(skreślony),
e)
w portach rybackich w zakresie kontroli klasyfikacji ryb morskich wysyłanych z tych portów dla jednostek handlu hurtowego i detalicznego,
f)
w przedsiębiorstwach i zakładach świadczących usługi dla ludności,
2)
dokonywania inspekcji przewożonych towarów przeznaczonych na zaopatrzenie rynku wewnętrznego,
3)
badania dokumentów i ksiąg, żądania wyjaśnień, zbierania i zabezpieczania dowodów oraz w przypadkach uzasadnionych - zarządzenia przeprowadzania inwentaryzacji i sprawdzania tożsamości osób,
4)
nieodpłatnego pobierania prób towarów w trybie i na zasadach, które określi Prezes Rady Ministrów, w drodze rozporządzenia.
2.
Wykonanie czynności wymienionych w ust. 1 powinno odbywać się w miarę możności w obecności kierownika inspekcjonowanej placówki lub osoby upoważnionej do zastępowania go.
3.
Z przebiegu czynności sporządza się protokół, który należy przedstawić do podpisu kierownikowi placówki lub osobie go zastępującej. Osoby te mogą zgłosić do protokołu swoje uwagi.
4.
Inspektorat przesyła odpis protokołu właściwej jednostce nadrzędnej lub organizacji gospodarczej.