Ilość nominalnych zawartości opakowań jednostkowych towarów paczkowanych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.192.1605

Akt utracił moc
Wersja od: 25 sierpnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 5 listopada 2002 r.
w sprawie ilości nominalnych zawartości opakowań jednostkowych towarów paczkowanych.

Na podstawie art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o towarach paczkowanych (Dz. U. Nr 128, poz. 1409) zarządza się, co następuje:
Ilości nominalne zawartości opakowań jednostkowych towarów paczkowanych dla produktów, o których mowa w załączniku nr 1 do ustawy z dnia 6 września 2001 r. o towarach paczkowanych, określa załącznik do rozporządzenia.
Podane w załączniku do rozporządzenia ilości nominalne nie mają zastosowania do towarów paczkowanych zawierających produkty wymienione w:
1)
lp 1(a), oznakowane i przechowywane w pojemnikach lub butelkach o objętości nieprzekraczającej 0,25 litra, przeznaczone do użytku specjalistycznego (nieprzeznaczone dla konsumentów);
2) 1
 lp. 2 i 3, przeznaczone do spożycia na pokładach samolotów, statków i w pociągach oraz do sprzedaży w sklepach wolnocłowych.
 Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

ZAŁĄCZNIK 2

ILOŚCI NOMINALNE ZAWARTOŚCI OPAKOWAŃ JEDNOSTKOWYCH TOWARÓW PACZKOWANYCH

Lp.Nazwa grupy asortymentowej lub asortymentu wg Wspólnej Taryfy Celnej (WTC)Symbol wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU)Nazwa wyrobu wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU)Nominalna ilość zawartości produktu w litrachNominalna ilość zawartości produktu w gramach
123456
1(a) Wino ze świeżych winogron; moszcz ze świeżych winogron, w którym proces fermentacji zatrzymano poprzez dodanie alkoholu, w tym wina z niesfermentowanego soku winogronowego zmieszanego z alkoholem, z wyjątkiem win objętych pozycjami 22.05 A i B Wspólnej Taryfy Celnej, oraz likierów winnych (pozycja WTC ex 22.05 C); moszcz z winogron w procesie fermentacji, bądź w którym zatrzymano proces fermentacji w sposób inny aniżeli poprzez dodanie alkoholu (pozycja WTC nr 22.04)15.93.1Wina gronowe0,10 - 0,1871) - 0,25 - 0,375 -0,50 - 0,75 - 1 - 1,5 - 2 -3 - 4 - 5 - 6 - 8 - 9 - 10
(b) Wina typu "yellow", do których są stosowane następujące określenia odnoszące się do pochodzenia: "Côtes du Jura", "Arbois", "L'Etoile" i "Château-Chalon"0,62
2Wina musujące (pozycja WTC 2205 A) Wino w butelkach z korkami w kształcie "grzybka" mocowanymi za pomocą wiązań lub spinek oraz wina w innych opakowaniach pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar i nie większym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20 °C (pozycja WTC 22.05 B)15.93.1Wina gronowe0,125 - 0,20 - 0,375 - 0,75 - 1,5 - 3 - 4,5 - 6 - 9
3Wódka (inna niż z pozycji WTC nr 22.08); likiery i inne napoje zawierające spirytus; złożone preparaty na bazie alkoholu (znane jako "skoncentrowane ekstrakty") przeznaczone do produkcji napojów (pozycja WTC nr 22.09)15.91.1Wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, złożone preparaty alkoholowe do produkcji napojów0,02 - 0,03 - 0,04 - 0,05 - 0,102) - 0,20 - 0,35 - 0,50 - 0,70 -1 - 1,1253) - 1,5 - 2 - 2,5 - 3 - 4,5 - 53) - 103)
4Włóczka z włókien naturalnych (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mineralnego), włókna chemiczne oraz mieszaniny tych włókien17.10.2Włókna tekstylne naturalne, przygotowane do przędzenia[10-25-50-100-150-200-250-300-350-400-450-500-1.000]4)
17.10.3Włókna tekstylne chemiczne, odcinkowe, przygotowane do przędzenia
________

1) Ilości dotyczące wyłącznie towarów paczkowanych przeznaczonych do spożycia na pokładach samolotów, statków, w pociągach oraz do sprzedaży w sklepach wolnocłowych.

2) W przypadku napojów alkoholowych, do których dodano wodę gazowaną lub sodową, wszystkie objętości poniżej 0,10 litra są ostatecznie dopuszczone.

3) Ilości towarów paczkowanych przeznaczonych wyłącznie do zastosowań handlowych (nie do sprzedaży konsumenckiej).

4) Ilości te stanowi bezwodna masa przędzy, do której zastosowanie ma dopuszczalna standardowa norma wilgotności, określona według właściwej Polskiej Normy.

1 § 2 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 27 lipca 2004 r (Dz.U.04.175.1815) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 sierpnia 2004 r.
2 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 lipca 2004 r (Dz.U.04.175.1815) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 sierpnia 2004 r.