Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnienia klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.218.1399

Akt utracił moc
Wersja od: 9 grudnia 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 13 listopada 2008 r.
w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy 2

Na podstawie art. 44 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby;
2)
wykaz przetworów grzybowych dopuszczonych do obrotu oraz cechy dyskwalifikujące;
3)
warunki skupu, przechowywania i sprzedaży grzybów oraz wymagania technologiczne i warunki przetwarzania;
4)
wzory atestów na grzyby świeże i grzyby suszone;
5)
warunki i tryb uzyskiwania uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy, w tym ramowe programy kursów specjalistycznych;
6)
państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego właściwego do nadawania i pozbawiania uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy;
7)
wzory świadectw klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
1. 
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2. 
Wykaz przetworów grzybowych dopuszczonych do obrotu określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
1. 
Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, zwane dalej "punktami skupu grzybów", są obowiązane zatrudniać:
1)
grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów - w celu dokonywania oceny grzybów świeżych i spełniania przez te grzyby wymagań określonych w art. 42 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwanej dalej "ustawą";
2)
grzyboznawcę - w celu dokonywania oceny grzybów suszonych, pozyskiwanych z grzybów rosnących w warunkach naturalnych i spełniania przez te grzyby wymagań określonych w art. 42 ust. 3 ustawy.
2. 
Dopuszczenie do obrotu i przetwórstwa grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych, przedstawionych do oceny, klasyfikator grzybów lub grzyboznawca potwierdza atestem na grzyby świeże.
3. 
Dopuszczenie do obrotu grzybów suszonych, uzyskanych z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, grzyboznawca potwierdza atestem na grzyby suszone.
Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie przetwórstwa grzybów, zwane dalej "zakładami przetwórczymi", są obowiązane zatrudniać grzyboznawcę. Grzyboznawca zatrudniony w zakładzie przetwórczym wykonuje czynności określone w § 3 oraz sprawuje nadzór nad procesem technologicznym przetwórstwa grzybów.
1. 
Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:
1)
wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;
2)
pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.
2. 
Grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, przeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego, są wprowadzane do obrotu w opakowaniu.
3. 
Zakłady żywienia zbiorowego mogą używać do przygotowywania potraw grzybów, o których mowa w ust. 1, jeżeli grzyby te posiadają odpowiedni atest.
1. 
Wzór atestu na grzyby świeże określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
2. 
Wzór atestu na grzyby suszone określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
1. 
Dopuszcza się do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej grzyby uprawne i rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, oraz przetwory grzybowe niespełniające wymagań, o których mowa w § 2, lub nieposiadające odpowiedniego atestu, jeżeli zostały zebrane lub przetworzone z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi oraz:
1)
wprowadzone do obrotu lub przetworzone w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w Turcji, zgodnie z prawem tego państwa, lub
2)
wprowadzone do obrotu lub przetworzone w państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zgodnie z prawem tego państwa

- pod warunkiem, że nie stanowią zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka.

2. 
W przypadku uzasadnionego podejrzenia, że grzyby lub przetwory grzybowe, o których mowa w ust. 1, mogą zagrażać życiu lub zdrowiu człowieka, właściwy organ urzędowej kontroli żywności żąda przedstawienia przez podmiot działający na rynku spożywczym informacji potwierdzających spełnianie równoważnych wymagań w zakresie jakości zdrowotnej, w tym dokumentów wydanych przez właściwe władze państwa pochodzenia.
1. 
Kursy specjalistyczne dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów oraz na grzyboznawców mogą być prowadzone przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub inne podmioty w zakresie prowadzonej przez nie działalności gospodarczej.
2. 
Kursy, o których mowa w ust. 1, obejmują część teoretyczną i zajęcia praktyczne.
3. 
Ramowy program kursu specjalistycznego dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów określa załącznik nr 5 do rozporządzenia.
4. 
Ramowy program kursu specjalistycznego dla kandydatów na grzyboznawców określa załącznik nr 6 do rozporządzenia.
1. 
Egzamin na klasyfikatora grzybów przeprowadza komisja egzaminacyjna w składzie: przewodniczący komisji i co najmniej dwóch członków komisji, powoływanych przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
2. 
Egzamin, o którym mowa w ust. 1, składa się z części praktycznej, obejmującej określenia przynależności gatunkowej grzybów, oraz z części teoretycznej, obejmującej test pisemny.
3. 
Z przebiegu egzaminu komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisuje przewodniczący i członkowie komisji; protokoły komisji przechowywane są łącznie z ewidencją, o której mowa w § 15.
1. 
Nadawanie uprawnienia klasyfikatora grzybów następuje w drodze decyzji państwowych wojewódzkich inspektorów sanitarnych, w formie świadectwa potwierdzającego uzyskanie uprawnienia klasyfikatora grzybów, którego wzór określa załącznik nr 7 do rozporządzenia.
2. 
Pozbawienie uprawnienia klasyfikatora grzybów, dokonywane przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, który nadał to uprawnienie, może nastąpić w przypadku stwierdzenia przez organy urzędowej kontroli żywności nieprawidłowego wykonywania obowiązków, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1 lub ust. 2, a w szczególności dokonywania nieprawidłowej oceny i wystawiania atestów na grzyby przedstawiane do oceny niespełniające wymagań określonych w art. 42 ust. 1 ustawy lub nieobjęte wykazem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, w trybie określonym w ust. 1.
1. 
Egzamin na grzyboznawcę przeprowadza komisja egzaminacyjna w składzie: przewodniczący komisji i co najmniej dwóch członków komisji, powoływanych przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu.
2. 
Egzamin, o którym mowa w ust. 1, składa się z części praktycznej, obejmującej określanie przynależności gatunkowej grzybów świeżych i suszonych, oraz z części teoretycznej, obejmującej test pisemny.
3. 
Z przebiegu egzaminu komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisuje przewodniczący i członkowie komisji; protokoły komisji przechowywane są łącznie z ewidencją, o której mowa w § 15.
1. 
Nadawanie uprawnień grzyboznawcy następuje w drodze decyzji Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu działającego z upoważnienia Głównego Inspektora Sanitarnego, w formie świadectwa potwierdzającego uzyskanie uprawnienia grzyboznawcy, którego wzór określa załącznik nr 8 do rozporządzenia.
2. 
Pozbawienie uprawnienia grzyboznawcy może nastąpić w przypadku stwierdzonego nieprawidłowego wykonywania obowiązków określonych w § 3 ust. 1 lub 3, a w szczególności dokonywania nieprawidłowej oceny i wystawiania atestów na grzyby przedstawiane do oceny niespełniające wymagań określonych w art. 42 ust. 1 lub ust. 2 ustawy lub nieobjęte wykazem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, w trybie określonym w ust. 1.
Osoby niespełniające wymagań w zakresie wykształcenia, określonych w art. 43 ust. 1 pkt 2 lit. a i ust. 2 pkt 2 ustawy, mogą ubiegać się o uzyskanie uprawnień, o których mowa w § 10 i 12, jeżeli posiadają co najmniej pięcioletnie doświadczenie zawodowe przy skupie lub przetwórstwie grzybów oraz spełnią pozostałe wymagania określone w art. 43 ustawy.
Warunki odbywania kursu specjalistycznego, o którym mowa w art. 43 ust. 1 pkt 2 lit. b i ust. 2 pkt 3 ustawy, i składania egzaminu, o którym mowa w art. 43 ust. 1 pkt 3 i ust. 2 pkt 4 ustawy, określa się w umowie zawartej z osobami ubiegającymi się o odpowiednie uprawnienia albo z pracodawcami tych osób.
Ewidencję osób, które uzyskały uprawnienia klasyfikatora grzybów, prowadzą i przechowują stacje sanitarno-epidemiologiczne, w których uprawnienia te zostały nadane, a ewidencję osób, które uzyskały uprawnienie grzyboznawcy - Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178 oraz z 2004 r. Nr 84, poz. 793).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1 

WYKAZ GRZYBÓW DOPUSZCZONYCH DO OBROTU LUB PRODUKCJI PRZETWORÓW GRZYBOWYCH ORAZ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWIERAJĄCYCH W SWOIM SKŁADZIE GRZYBY

1)
borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) - Boletus edulis Bull ex Fr.;
2)
koźlarz babka (wszystkie odmiany) - Leccinum scabrum (Bull) S. F. Gray.;
3)
koźlarz grabowy - Leccinum griseum (Quel.) Sing.;
4)
koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) - Leccinum aurantiacum (Bull.) S. F. Gray;
5)
maślak pstry - Suillus variegatus (Swartz) O. Kuntze;
6)
maślak sitarz - Suillus (L. ex Fr.) bovinus O. Kuntze;
7)
maślak ziarnisty - Suillus granulatus (L.) O. Kuntze;
8)
maślak zwyczajny - Suillus luteus (L.) S. F. Gray;
9)
maślak żółty - Suillus grevillei (Klotzsch) Sing. Klotzsch;
10)
piaskowiec kasztanowaty - Gyroporus castaneus (Bull.) Quel;
11)
piaskowiec modrzak - Gyroporus cyanescens (Bull.) Quel;
12)
podgrzybek brunatny - Xerocomus badius (Fr.) Kuhn ex Gilb;
13)
podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus (L.) Quel;
14)
podgrzybek złotawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quel;
15)
czubajka kania - Macrolepiota procera (Soop.) Sing;
16)
gąska zielonka - Tricholoma flavovirens (Pers.) Lund ex Nannf;
17)
kolczak obłączasty - Hydnum repandum L.;
18)
lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides (L.) Pers;
19)
lejkówka wonna - Clitocybe odora (Bull.) Kummer;
20)
mleczaj rydz - Lactarius deliciosus Fr;
21)
mleczaj smaczny - Lactarius volemus Fr;
22)
opieńki - Armillaria mellea sensu lato (Vahl. in. Fl. Dan.) P. Karst., Syn. Armillaria (Fr.: Fr) Staude, Syn. Armillaria mellea comple, tylko młode owocniki;
23)
pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus (Lange) Sing. Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
24)
pieczarka lśniąca - Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
25)
pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis (Cooke) Pil., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
26)
pieczarka polna - Agaricus campestris (L.) Fr., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
27)
pieczarka szlachetna - Agaricus bitorquis (Quel) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
28)
pieczarka zaroślowa - Agaricus silvicola (Vitt.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
29)
pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius Fr;
30)
płachetka kołpakowa - Rozites caperata (Pers. ex Fr.) P. Karst;
31)
twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades (Bolt.) Fr;
32)
boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kummer;
33)
twardziak (Shii-take) - Lentinus edodes (Berck.) Singer, Syn. Lentinula edodes (Berk.), Pegler;
34)
łuskwiak nameko - Pholiota nameko (T. Ito) S. Ito et Imai Syn. Collybia nameko T. Ito Pholiota gultinosa Kawam. Kuehneromyces nameko (t. Ito) S. Ito;
35)
łuszczak zmienny - Kuehneromyces mutabilis (Schaff.) Sing. Et Smith synonim: Pholiota mutabilis (Fr.) Kummer, pochodzący wyłącznie z uprawy;
36)
pochwiak pochwiasty - Volvariella volvacea (Bull. Ex Fr.) Sing. Syn. Volvaria volvacea (Bull.) Sacc;
37)
trufla letnia - Tuber aestivum Vitt;
38)
trufla zimowa - Tuber brumale Pico & Vitt;
39)
trufla czarnozarodnikowa - Tuber melanosporum Vitt;
40)
trzęsak morszczynowaty - Tremella fuciformis Berk.;
41)
ucho bzowe - Hirneola auricula-judae (Bull. Ex St. Amans) Berk. Syn. Auricularia auricula-judae (Bull.) West. Auricularia auricula (L. ex Hooker) Underwood;
42)
uszak gęstowłosy, "grzyby mun" - Auricularia polytricha (Mont.) Sacc. Syn. Hirneola polytricha Mont.

ZAŁĄCZNIK Nr  2 

WYKAZ PRZETWORÓW GRZYBOWYCH DOPUSZCZONYCH DO OBROTU

A. Półprodukty:
1.
Grzyby blanszowane, stanowiące półprodukt nietrwały, jeżeli:
1)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
zostały zblanszowane i umieszczone w zalewie słono-kwaśnej o pH około 5 i do 10 % solanki;
3)
przy przechowywaniu i transporcie zachowana jest temperatura od 2 °C do 4 °C.
2.
Grzyby mrożone, jeżeli:
1)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz
2)
zostały poddane działaniu temperatury przynajmniej -30 °C.
3.
Mieszanka kilku gatunków grzybów mrożonych, o których mowa w ust. 2, w postaci całych owocników lub krajanki, sporządzona poprzez ich zmieszanie.
4.
Grzyby w solance, jeżeli:
1)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w pkt 1-14, 16, 20-23, 27, 29, 30, 32-39, 41 i 42 załącznika nr 1 do rozporządzenia;
2)
zostały zblanszowane i utrwalone w solance o stężeniu nie mniejszym niż 20 % - grzyby leśne, pieczarki.
5.
Grzyby suszone w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków, grysiku lub mączki, sporządzone z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy, jeżeli:
1)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w pkt 1-23, 27, 29, 32, 33, 40-42 oraz
2)
nie zawierają więcej niż 12 % wody.
6.
Grzyby suszone w postaci mączki wielogatunkowej, jeżeli przemiał każdego gatunku był prowadzony oddzielnie, a mieszanie nastąpiło bezpośrednio przed wprowadzeniem do obrotu.

B. Produkty:

1.
Grzyby duszone w tłuszczu w postaci całych owocników lub krajanki, jeżeli:
1)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów w solance lub blanszowanych lub mieszaniny gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane sterylizacji lub mrożeniu w temperaturze około -40 °C do -35 °C w opakowaniu szczelnym.
2.
Ekstrakt grzybowy, stanowiący płynny wyciąg o zawartości suchej masy minimum 7 %, jeżeli:
1)
do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub grzybów mrożonych albo grzybów suszonych;
2)
został utrwalony termicznie.
3.
Koncentrat grzybowy, stanowiący zagęszczony wyciąg o zawartości suchej masy minimum 24 %, jeżeli:
1)
do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub grzybów mrożonych albo grzybów suszonych oraz
2)
został utrwalony termicznie.
4.
Grzyby kwaszone, jeżeli:
1)
produkt mało trwały:
a)
do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w pkt 1-14, 16, 17, 20-22, 29, 30 i 32 oraz
b)
został poddany fermentacji mlekowej;
2)
produkt trwały:

- został poddany pasteryzacji.

5.
Grzyby marynowane, jeżeli:
1)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów w solance po odsoleniu lub blanszowanych, albo mieszaniny gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
zostały zakwaszone kwasem octowym lub cytrynowym albo mieszaniną tych kwasów o stężeniu nie wyższym niż 1,5 % w przeliczeniu na kwas octowy do poziomu pH przynajmniej 5,4;
3)
zostały poddane pasteryzacji.
6.
Grzyby sterylizowane, jeżeli:
1)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych lub mrożonych albo mieszaniny gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, albo grzybów w solance po odsoleniu lub grzybów blanszowanych;
2)
zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane działaniu temperatury 120 °C-122 °C.
7.
Inne przetwory grzybowe, jeżeli do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych lub mieszaniny gatunków grzybów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub półproduktów.
8.
Mieszanka mrożona gatunków grzybów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, w postaci całych owocników lub krajanki.
9.
Mieszanka, o której mowa w ust. 8, może zawierać również warzywa.

ZAŁĄCZNIK Nr  3 

WZÓR

........................, dnia .....................

..................................................

..................................................

..................................................

(imię i nazwisko lub nazwa (firma)

i adres podmiotu prowadzącego działalność

w zakresie przetwórstwa lub skupu grzybów)

ATEST NA GRZYBY ŚWIEŻE Nr ......

Na podstawie § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399) w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu ............................................................... o godz. ..................... stwierdzam, że grzyby świeże z gatunku ...................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

pochodzące z okolic ...................................................................................................................

w ilości kg ............... (słownie) ...................................................................................................

pod względem zgodności gatunkowej i cech organoleptycznych nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu i przetwórstwa.

Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 °C.

.................................................................

(pieczątka i podpis grzyboznawcy/klasyfikatora grzybów)

ZAŁĄCZNIK Nr  4 

WZÓR

......................, dnia .....................

...................................................

...................................................

...................................................

(imię i nazwisko lub nazwa (firma)

i adres podmiotu prowadzącego działalność

w zakresie przetwórstwa lub skupu grzybów)

ATEST NA GRZYBY SUSZONE Nr ......

Na podstawie § 6 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399) w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu .................... stwierdzam, że dostarczone do oceny grzyby suszone: w ilości .......................... dag/kg (słownie: ........................................................................................................................)

z gatunku ...................................................................................................................................

w postaci całych owocników, kapeluszy, krajanki*),

w opakowaniu zbiorczym/jednostkowym*),

bez domieszki innych gatunków grzybów,

bez zapleśnień, zaczerwienia wtórnego i rozkruszka,

zawartość wody .....................................,

pod względem przynależności gatunkowej, cech organoleptycznych i oceny sanitarnej nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu.

Grzyby przeznaczone do sprzedaży konsumentowi finalnemu muszą być umieszczone w opakowaniach jednostkowych i oznakowane następującymi informacjami: gatunek grzybów, nr atestu, rok zbioru.

Atest obejmuje partię badaną.

........................................

(podpis i pieczątka grzyboznawcy)

______

*) Właściwe podkreślić.

ZAŁĄCZNIK Nr  5 

RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA KLASYFIKATORÓW GRZYBÓW

Program
1.
Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:
1)
środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;
2)
rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;
3)
sezonowość owocowania grzybów;
4)
budowa owocnika grzyba kapeluszowego, cechy makro- i mikroskopowe, cechy organoleptyczne;
5)
podstawy podziału systematycznego grzybów.
2.
Charakterystyka dopuszczonych do obrotu grzybów uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych - zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3.
Grzyby jadalne niedopuszczone do obrotu - przyczyny ich niedopuszczenia.
4.
Grzyby trujące i zatrucia grzybami:
1)
omówienie gatunków grzybów będących najczęstszą przyczyną zatruć oraz podobnych do nich gatunków jadalnych;
2)
podział zatruć ze względu na zasady działania toksyn.
5.
Grzyby podlegające ochronie prawnej.
6.
Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności:
1)
ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wraz z aktami wykonawczymi;
2)
ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
3)
przepisy dotyczące opakowań jednostkowych.
7.
Polskie normy dotyczące grzybów świeżych.
8.
Ocena grzybów świeżych:
1)
cechy dyskwalifikujące;
2)
klasa jakości;
3)
warunki przechowywania i transportu.
9.
Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.
10.
Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad:
1)
targowiskową sprzedażą rosnących w warunkach naturalnych grzybów świeżych i przetworów grzybowych;
2)
grzybami i przetworami grzybowymi znajdującymi się w obrocie;
3)
grzybami w zakładach żywienia zbiorowego.
11.
Ćwiczenia - wystawianie atestów na grzyby świeże przeznaczone do:
1)
przetwórstwa;
2)
obrotu.
12.
Seminarium - powtórzenie materiału z zakresu, o którym mowa w pkt 1-10.

Czas trwania kursu - ......... godzin.

ZAŁĄCZNIK Nr  6 

RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA GRZYBOZNAWCÓW

Program
1.
Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:
1)
środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;
2)
rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;
3)
sezonowość owocowania grzybów.
2.
Warunki zbioru ze stanu naturalnego.
3.
Budowa grzybów kapeluszowych.
4.
Podstawy podziału systematycznego grzybów.
5.
Zbiór i oznaczenia zebranych gatunków rosnących w warunkach naturalnych.
6.
Omówienie grzybów dopuszczonych do obrotu - uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych.
7.
Ćwiczenia:
1)
zbiór i oznaczanie zebranych gatunków grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych w terenie;
2)
posługiwanie się kluczami i atlasami.
8.
Grzyby podlegające ochronie prawnej.
9.
Skład chemiczny grzybów.
10.
Wartości odżywcze i przyswajalność przez organizm ludzki grzybów.
11.
Uprawa grzybów - metody, trendy.
12.
Produkcja pieczarki blanszowanej, mrożonej, marynowanej.
13.
Produkcja podłoża do uprawy pieczarki.
14.
Skażenia promieniotwórcze grzybów.
15.
Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii i zanieczyszczeń chemicznych żywności, higieny produkcji i wymagań mikrobiologicznych dla grzybów i przetworów grzybowych.
16.
Obowiązujące przepisy prawne krajowe dotyczące:
1)
rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399);
2)
dozwolonych substancji dodatkowych, które mogą być stosowane do produkcji żywności;
3)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności;
4)
rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną (Dz. U. Nr 168, poz. 1765).
17.
Omówienie przetwórstwa grzybów:
1)
półprodukty: grzyby solone, grzyby blanszowane;
2)
półprodukty gotowe: grzyby suszone, grzyby marynowane, grzyby sterylizowane;
3)
produkty zawierające w swoim składzie grzyby.
18.
Zajęcia praktyczne - zwiedzanie zakładu przetwórstwa grzybów.
19.
Przetwórstwo grzybów rosnących w warunkach naturalnych.
20.
Ćwiczenia:
1)
określanie przynależności gatunkowej grzybów świeżych na podstawie zarodników - analiza mikroskopowa;
2)
określanie przynależności gatunkowej rosnących w warunkach naturalnych grzybów suszonych;
3)
identyfikacja i segregacja grzybów suszonych;
4)
wystawianie atestów na grzyby świeże i suszone.
21.
Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.
22.
Zasady nadzoru organów urzędowej kontroli żywności nad sprzedażą grzybów świeżych, suszonych i przetworów grzybowych na targowiskach i w obrocie.
23.
Zatrucia grzybami na tle zatruć pokarmowych w kraju. Epidemiologia zatruć grzybami - podział zatruć ze względu na mechanizm działania toksyn:
1)
zatrucia cytotropowe;
2)
zatrucia neurotropowe;
3)
zatrucia gastryczne;
4)
zatrucia nieswoiste.
24.
Identyfikacja i segregacja grzybów suszonych.
25.
Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności:
1)
ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wraz z aktami wykonawczymi;
2)
ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
26.
Powtórzenie materiału kursu.
27.
Projekcja filmu, np. "Zatrucia grzybami".

Czas trwania kursu - ........ godzin.

ZAŁĄCZNIK Nr  7 

WZÓR

ŚWIADECTWO KLASYFIKATORA GRZYBÓW Nr ......

Wojewódzka Stacja

Sanitarno-Epidemiologiczna

w ........................................

Stwierdzam, że

Pan/Pani ....................................................................................................................................

imię ojca .....................................................................................................................................

urodzony(a) ................................................................................................................................

PESEL .......................................................................................................................................

NIP .............................................................................................................................................

po zdaniu w dniu ................................................................ z wynikiem pozytywnym egzaminu uzyskał(a) uprawnienie

klasyfikatora grzybów.

Podstawa prawna: § 10 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399).

Uprawnienie podlega uchyleniu na podstawie § 10 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w prawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399).

.............................................................

(podpis i pieczęć państwowego wojewódzkiego

inspektora sanitarnego)

..........................................................

(pieczęć okrągła państwowego wojewódzkiego

inspektora sanitarnego)

..........................., dnia...................

ZAŁĄCZNIK Nr  8 

WZÓR

ŚWIADECTWO GRZYBOZNAWCY Nr ......

Państwowy Wojewódzki

Inspektor Sanitarny w Poznaniu

Stwierdzam, że

Pan/Pani ....................................................................................................................................

imię ojca .....................................................................................................................................

urodzony(a) ................................................................. w ..........................................................

PESEL .......................................................................................................................................

NIP .............................................................................................................................................

po zdaniu w dniu ................................................................................ z wynikiem pozytywnym

egzaminu uzyskał(a)

uprawnienie grzyboznawcy.

Podstawa prawna: § 12 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399).

Uprawnienie podlega uchyleniu na podstawie § 12 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399).

..............................................................

(podpis i pieczęć państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego)

..............................................................

(pieczęć okrągła państwowego wojewódzkiego

inspektora sanitarnego)

................................, dnia ..............

1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2 Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 20 marca 2008 r. pod numerem 2008/0117/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65, poz. 597), które wdraża dyrektywę 98/34/WE z dnia 22 czerwca 1998 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w zakresie norm i przepisów technicznych (Dz. Urz. WE L 204 z 21.07.1998, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str. 337).