Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnienia klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
Dz.U.2008.218.1399
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 13 listopada 2008 r.
w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy 2
- pod warunkiem, że nie stanowią zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ GRZYBÓW DOPUSZCZONYCH DO OBROTU LUB PRODUKCJI PRZETWORÓW GRZYBOWYCH ORAZ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWIERAJĄCYCH W SWOIM SKŁADZIE GRZYBY
WYKAZ GRZYBÓW DOPUSZCZONYCH DO OBROTU LUB PRODUKCJI PRZETWORÓW GRZYBOWYCH ORAZ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWIERAJĄCYCH W SWOIM SKŁADZIE GRZYBY
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WYKAZ PRZETWORÓW GRZYBOWYCH DOPUSZCZONYCH DO OBROTU
WYKAZ PRZETWORÓW GRZYBOWYCH DOPUSZCZONYCH DO OBROTU
B. Produkty:
- został poddany pasteryzacji.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
........................, dnia .....................
..................................................
..................................................
..................................................
(imię i nazwisko lub nazwa (firma)
i adres podmiotu prowadzącego działalność
w zakresie przetwórstwa lub skupu grzybów)
ATEST NA GRZYBY ŚWIEŻE Nr ......
Na podstawie § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399) w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu ............................................................... o godz. ..................... stwierdzam, że grzyby świeże z gatunku ...................................................................................................................................
....................................................................................................................................................
pochodzące z okolic ...................................................................................................................
w ilości kg ............... (słownie) ...................................................................................................
pod względem zgodności gatunkowej i cech organoleptycznych nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu i przetwórstwa.
Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 °C.
.................................................................
(pieczątka i podpis grzyboznawcy/klasyfikatora grzybów)
ZAŁĄCZNIK Nr 4
......................, dnia .....................
...................................................
...................................................
...................................................
(imię i nazwisko lub nazwa (firma)
i adres podmiotu prowadzącego działalność
w zakresie przetwórstwa lub skupu grzybów)
ATEST NA GRZYBY SUSZONE Nr ......
Na podstawie § 6 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399) w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu .................... stwierdzam, że dostarczone do oceny grzyby suszone: w ilości .......................... dag/kg (słownie: ........................................................................................................................)
z gatunku ...................................................................................................................................
w postaci całych owocników, kapeluszy, krajanki*),
w opakowaniu zbiorczym/jednostkowym*),
bez domieszki innych gatunków grzybów,
bez zapleśnień, zaczerwienia wtórnego i rozkruszka,
zawartość wody .....................................,
pod względem przynależności gatunkowej, cech organoleptycznych i oceny sanitarnej nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu.
Grzyby przeznaczone do sprzedaży konsumentowi finalnemu muszą być umieszczone w opakowaniach jednostkowych i oznakowane następującymi informacjami: gatunek grzybów, nr atestu, rok zbioru.
Atest obejmuje partię badaną.
........................................
(podpis i pieczątka grzyboznawcy)
______
*) Właściwe podkreślić.
ZAŁĄCZNIK Nr 5
RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA KLASYFIKATORÓW GRZYBÓW
RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA KLASYFIKATORÓW GRZYBÓW
Czas trwania kursu - ......... godzin.
ZAŁĄCZNIK Nr 6
RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA GRZYBOZNAWCÓW
RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA GRZYBOZNAWCÓW
Czas trwania kursu - ........ godzin.
ZAŁĄCZNIK Nr 7
ŚWIADECTWO KLASYFIKATORA GRZYBÓW Nr ......
Wojewódzka Stacja
Sanitarno-Epidemiologiczna
w ........................................
Stwierdzam, że
Pan/Pani ....................................................................................................................................
imię ojca .....................................................................................................................................
urodzony(a) ................................................................................................................................
PESEL .......................................................................................................................................
NIP .............................................................................................................................................
po zdaniu w dniu ................................................................ z wynikiem pozytywnym egzaminu uzyskał(a) uprawnienie
klasyfikatora grzybów.
Podstawa prawna: § 10 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399).
Uprawnienie podlega uchyleniu na podstawie § 10 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w prawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399).
.............................................................
(podpis i pieczęć państwowego wojewódzkiego
inspektora sanitarnego)
..........................................................
(pieczęć okrągła państwowego wojewódzkiego
inspektora sanitarnego)
..........................., dnia...................
ZAŁĄCZNIK Nr 8
ŚWIADECTWO GRZYBOZNAWCY Nr ......
Państwowy Wojewódzki
Inspektor Sanitarny w Poznaniu
Stwierdzam, że
Pan/Pani ....................................................................................................................................
imię ojca .....................................................................................................................................
urodzony(a) ................................................................. w ..........................................................
PESEL .......................................................................................................................................
NIP .............................................................................................................................................
po zdaniu w dniu ................................................................................ z wynikiem pozytywnym
egzaminu uzyskał(a)
uprawnienie grzyboznawcy.
Podstawa prawna: § 12 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399).
Uprawnienie podlega uchyleniu na podstawie § 12 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 218, poz. 1399).
..............................................................
(podpis i pieczęć państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego)
..............................................................
(pieczęć okrągła państwowego wojewódzkiego
inspektora sanitarnego)
................................, dnia ..............
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »