Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnienia klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.
Dz.U.2003.21.178
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie §1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 18 sierpnia 1993 r. w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa (Dz. U. Nr 79, poz. 374 oraz z 1996 r. Nr 12, poz. 73), które utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
13
WYKAZ GRZYBÓW DOPUSZCZONYCH DO OBROTU LUB PRODUKCJI PRZETWORÓW GRZYBOWYCH ALBO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWIERAJĄCYCH W SWOIM SKŁADZIE GRZYBY
13
WYKAZ GRZYBÓW DOPUSZCZONYCH DO OBROTU LUB PRODUKCJI PRZETWORÓW GRZYBOWYCH ALBO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWIERAJĄCYCH W SWOIM SKŁADZIE GRZYBY
2) koźlarz babka (wszystkie odmiany) - Leccinum scabrum (Bull) S. F. Gray.;
3) koźlarz grabowy - Leccinum griseum (Quel.) Sing.;
4) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) - Leccinum aurantiacum (Bull.) S. F. Gray;
5) maślak pstry - Suillus variegatus (Swartz) O. Kuntze;
6) maślak sitarz - Suillus (L. ex Fr.) bovinus O. Kuntze;
7) maślak ziarnisty - Suillus granulatus (L.) O. Kuntze;
8) maślak zwyczajny - Suillus luteus (L.) S. F. Gray;
9) maślak żółty - Suillus grevillei (Klotzsch) Sing. Klotzsch;
10) piaskowiec kasztanowaty - Gyroporus castaneus (Bull.) Quel;
11) piaskowiec modrzak - Gyroporus cyanescens (Bull.) Quel;
12) podgrzybek brunatny - Xerocomus badius (Fr.) Kuhn ex Gilb;
13) podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus (L.) Quel;
14) podgrzybek złotawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quel;
15) czubajka kania - Macrolepiota procera (Soop.) Sing;
16) dwupierścieniak cesarski - Catathelasma imperiale (Fr.) Sing;
17) gąska zielonka - Tricholoma flavovirens (Pers.) Lund ex Nannf;
18) kolczak obłączasty - Hydnum repandum L.;
19) lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides (L.) Pers;
20) lejkówka wonna - Clitocybe odora (Bull.) Kummer;
21) mleczaj rydz - Lactarius deliciosus Fr;
22) mleczaj smaczny - Lactarius volemus Fr;
23) opieńki - Armillaria mellea sensu lato (Vahl. in. Fl. Dan.) P. Karst., Syn. Armillaria (Fr.: Fr) Staude, Syn. Armillaria mellea comple, tylko młode owocniki;
24) pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus (Lange) Sing. Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
25) pieczarka lśniąca - Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
26) pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis (Cooke) Pil., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
27) pieczarka polna - Agaricus campestris (L.) Fr., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
28) pieczarka szlachetna - Agaricus bitorquis (Quel) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
29) pieczarka zaroślowa - Agaricus silvicola (Vitt.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
30) pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius Fr;
31) płachetka kołpakowa - Rozites caperata (Pers. ex Fr.) P. Karst;
32) twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades (Bolt.) Fr;
33) boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kummer;
34) twardziak (Shii - take) - Lentinus edodes (Berck.) Singer, Syn. Lentinula edodes (Berk.), Pegler;
35) łuskwiak nameko - Pholiota nameko (T. Ito) S. Ito et Imai Syn. Collybia nameko T. Ito Pholiota gultinosa Kawam. Kuehneromyces nameko (t. Ito) S. Ito;
36) pochwiak pochwiasty - Volvariella volvacea (Bull. Ex Fr.) Sing. Syn. Volvaria volvacea (Bull.) Sacc;
37) trufla letnia - Tuber aestivum Vitt;
38) trufla zimowa - Tuber brumale Pico & Vitt;
39) trufla czarnozarodnikowa - Tuber melanosporum Vitt;
40) trzęsak morszczynowaty - Tremella fuciformis Berk.;
41) ucho bzowe - Hirneola auricula-judae (Bull. Ex St. Amans) Berk. Syn. Auricularia auricula-judae (Bull.) West. Auricularia auricula (L. ex Hooker) Underwood;
42) uszak gęstowłosy - Auricularia polytricha (Mont.) Sacc. Syn. Hirneola polytricha Mont.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
14
WYKAZ PRZETWORÓW GRZYBOWYCH DOPUSZCZONYCH DO OBROTU
14
WYKAZ PRZETWORÓW GRZYBOWYCH DOPUSZCZONYCH DO OBROTU
A.
Półprodukty:
Półprodukty:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) zostały zblanszowane i umieszczone w zalewie słono-kwaśnej o pH około 5 i do 10 % NaCl;
3) przy przechowywaniu i transporcie zachowana jest temperatura od 2°C do 4°C.
2. Grzyby mrożone, jeżeli:
1) do sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz
2) zostały poddane działaniu temperatury przynajmniej -30°C.
3. Grzyby w solance, jeżeli:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, wymienionych w pkt 1-14, 17, 21-24, 28, 30-31, 33-39, 41 i 42 załącznika nr 1 do rozporządzenia;
2) zostały zblanszowane i utrwalone w solance o stężeniu:
- grzyby leśne, pieczarki - nie mniejszym niż 20%.
4. Grzyby suszone w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków, grysiku lub mączki, sporządzone z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy, jeżeli:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z następujących gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia pkt 1-24, 28, 30, 33, 34, 40-42 oraz
2) nie zawierają więcej niż 12% wody.
5. Grzyby suszone w postaci mączki wielogatunkowej, jeżeli przemiał każdego gatunku był prowadzony oddzielnie, a mieszanie nastąpiło bezpośrednio przed wprowadzeniem do obrotu.
B.
Produkty:
Produkty:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów w solance lub blanszowanych albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane sterylizacji lub mrożeniu w temperaturze około -40°C do -35°C w opakowaniu szczelnym.
2. Ekstrakt grzybowy, stanowiący płynny wyciąg o zawartości suchej masy minimum 7%, jeżeli:
1) do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 rozporządzenia lub grzybów mrożonych albo grzybów suszonych;
2) został utrwalony termicznie.
3. Koncentrat grzybowy, stanowiący zagęszczony wyciąg o zawartości suchej masy minimum 24%, jeżeli:
1) do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub grzybów mrożonych albo grzybów suszonych oraz
2) został utrwalony termicznie.
4. Grzyby kwaszone, jeżeli:
1) produkt mało trwały:
a) do jego sporządzenia użyto jednego z następujących gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia pkt 1-14, 16-18, 21-23, 30, 31 i 33 oraz
b) zostały utrwalone na drodze fermentacji mlekowej;
2) produkt trwały:
- utrwalony na drodze pasteryzacji.
5. Grzyby marynowane, jeżeli:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów w solance lub blanszowanych po odsoleniu albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) zostały zakwaszone kwasem octowym lub cytrynowym albo mieszaniną tych kwasów o stężeniu nie wyższym niż 1,5% w przeliczeniu na kwas octowy do poziomu pH przynajmniej 5,4;
3) zostały poddane pasteryzacji.
6. Grzyby sterylizowane, jeżeli:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo grzybów w solance lub grzybów blanszowanych po odsoleniu;
2) zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane działaniu temperatury 120°C-122°C.
7. Inne przetwory grzybowe, jeżeli do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych lub mieszaniny trzech gatunków grzybów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub półproduktów.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WZÓR
ATEST NA GRZYBY ŚWIEŻE Nr ...........
WZÓR
ATEST NA GRZYBY ŚWIEŻE Nr ...........
........................................
........................................
........................................
(imię i nazwisko lub nazwa i adres
przedsiębiorcy prowadzącego działalność
w zakresie przetwórstwa lub skupu grzybów)
Na podstawie § 7 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z
dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do
obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178), w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu ...... o godz. ........
stwierdzam, że grzyby świeże z gatunku .....................
............................................................
pochodzące z okolic ........................................
w ilości kg ............ (słownie) .........................
pod względem zgodności gatunkowej i cech organoleptycznych
nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu i przetwórstwa.
Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres
przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10°C.
(pieczątka i podpis
grzyboznawcy/klasyfikatora
grzybów)
ZAŁĄCZNIK Nr 4 15
WZÓR
ATEST NA GRZYBY SUSZONE Nr ......
WZÓR
ATEST NA GRZYBY SUSZONE Nr ......
.....................................
.....................................
.....................................
(imię i nazwisko lub nazwa i adres
przedsiębiorcy prowadzącego działalność
w zakresie przetwórstwa lub skupu
grzybów)
Na podstawie § 7 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z
dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do
obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178 oraz z 2004 r. Nr 84, poz. 793), w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu .........................
stwierdzam, że dostarczone do oceny grzyby suszone:
w ilości ..... dag/kg (słownie: ...........................)
z gatunku ..................................................
w postaci samych kapeluszy, całych owocników, krajanki*)
w opakowaniu zbiorczym/jednostkowym*)
bez domieszki innych gatunków grzybów,
bez zapleśnień, zaczerwienia wtórnego i rozkruszka,
zawartość wody ............................................,
pod względem przynależności gatunkowej, cech organoleptycznych i oceny sanitarnej nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu.
Grzyby przeznaczone do sprzedaży bezpośrednio konsumentowi muszą być umieszczone w jednostkowych opakowaniach i odpowiednio oznakowane - nazwa grzyba, nr atestu, rok.
Atest obejmuje partię badaną.
................................
(podpis i pieczątka grzyboznawcy)
______
*) Właściwe podkreślić.
ZAŁĄCZNIK Nr 5
RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA KLASYFIKATORÓW GRZYBÓW
RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA KLASYFIKATORÓW GRZYBÓW
Przekazanie kandydatom na klasyfikatorów grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych niezbędnej wiedzy, która jest wymagana do egzaminu.
Czas trwania kursu - .......... godzin.
Program szczegółowy
1. Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:
1) środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;
2) rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;
3) sezonowość owocowania grzybów;
4) budowa owocnika grzyba kapeluszowego, cechy makro- i mikroskopowe, cechy organoleptyczne;
5) podstawy podziału systematycznego grzybów.
2. Charakterystyka dopuszczonych do obrotu grzybów uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych - zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3. Grzyby jadalne niedopuszczone do obrotu - przyczyny ich niedopuszczenia.
4. Grzyby trujące i zatrucia grzybami:
1) omówienie gatunków grzybów będących najczęstszą przyczyną zatruć oraz podobnych do nich gatunków jadalnych;
2) podział zatruć ze względu na zasady działania toksyn.
5. Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności:
1) ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wraz z aktami wykonawczymi;
2) ustawa o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
3) przepisy dotyczące opakowań jednostkowych.
6. Polskie normy dotyczące grzybów świeżych.
7. Ocena grzybów świeżych:
1) cechy dyskwalifikujące;
2) klasa jakości;
3) warunki przechowywania i transportu.
8. Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.
9. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad:
1) targowiskową sprzedażą rosnących w warunkach naturalnych grzybów świeżych i przetworów grzybowych;
2) grzybami i przetworami grzybowymi znajdującymi się w obrocie;
3) grzybami w zakładach żywienia zbiorowego.
10. Ćwiczenia - wystawianie atestów na grzyby świeże przeznaczone do:
1) przetwórstwa;
2) obrotu.
11. Seminarium - powtórzenie przekazywanego materiału.
ZAŁĄCZNIK Nr 6
RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA GRZYBOZNAWCÓW
RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA GRZYBOZNAWCÓW
Przekazanie kandydatom na grzyboznawców niezbędnej wiedzy, która jest wymagana do egzaminu.
Czas trwania kursu - ................ godzin.
Program szczegółowy
1. Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:
1) środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;
2) rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;
3) sezonowość owocowania grzybów.
2. Warunki zbioru ze stanu naturalnego.
3. Budowa grzybów kapeluszowych.
4. Podstawy podziału systematycznego grzybów.
5. Zbiór i oznaczenia zebranych gatunków rosnących w warunkach naturalnych.
6. Omówienie grzybów dopuszczonych do obrotu - uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych.
7. Ćwiczenia:
1) zbiór i oznaczanie zebranych gatunków grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych w terenie;
2) posługiwanie się kluczami i atlasami.
8. Grzyby podlegające ochronie prawnej i grzyby zagrożone.
9. Skład chemiczny grzybów.
10. Wartości odżywcze, strawność i przyswajalność przez organizm ludzki grzybów.
11. Uprawa grzybów - metody, trendy.
12. Produkcja pieczarki blanszowanej, mrożonej, marynowanej.
13. Produkcja podłoża do uprawy pieczarki.
14. Skażenia promieniotwórcze grzybów.
15. Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii i zanieczyszczeń chemicznych żywności, higieny produkcji i wymagań mikrobiologicznych dla grzybów i przetworów grzybowych.
16. Obowiązujące przepisy prawne krajowe dotyczące:
1) rozporządzenia dotyczącego grzybów dopuszczonych do obrotu, środków spożywczych zawierających grzyby, przetworów grzybowych oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy;
2) dozwolonych substancji dodatkowych, które mogą być stosowane do żywności;
3) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności.
17. Omówienie przetwórstwa grzybów:
1) półprodukty: grzyby solone, grzyby blanszowane;
2) półprodukty gotowe: grzyby suszone, grzyby marynowane, grzyby sterylizowane;
3) produkty zawierające w swoim składzie grzyby: sałatki, lecza, sosy, koncentraty.
18. Zajęcia praktyczne - zwiedzanie zakładu przetwórstwa grzybów.
19. Przetwórstwo grzybów rosnących w warunkach naturalnych.
20. Ćwiczenia:
1) identyfikacja i segregacja grzybów suszonych;
2) wystawianie atestów na grzyby świeże i suszone.
21. Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.
22. Zasady nadzoru organów urzędowej kontroli żywności nad sprzedażą grzybów świeżych, suszonych i przetworów grzybowych na targowiskach i w obrocie.
23. Zatrucia grzybami na tle zatruć pokarmowych w kraju. Epidemiologia zatruć grzybami - podział zatruć ze względu na mechanizm działania toksyn:
1) zatrucia cytotropowe;
2) zatrucia neurotropowe;
3) zatrucia gastryczne;
4) zatrucia nieswoiste.
24. Ćwiczenia - określanie przynależności gatunkowej grzybów świeżych na podstawie zarodników - analiza mikroskopowa.
25. Identyfikacja i segregacja grzybów suszonych.
26. Ćwiczenia - określanie przynależności gatunkowej rosnących w warunkach naturalnych grzybów suszonych.
27. Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności:
1) ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wraz z aktami wykonawczymi;
2) ustawa o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
28. Powtórzenie materiału kursu.
29. Projekcja filmu, np. "Zatrucia grzybami".
ZAŁĄCZNIK Nr 7
WZÓR
ŚWIADECTWO KLASYFIKATORA GRZYBÓW Nr .....
WZÓR
ŚWIADECTWO KLASYFIKATORA GRZYBÓW Nr .....
Sanitarno - Epidemiologiczna
w ..........................
Stwierdzam, że
Pan/Pani .................. imię ojca ......................
urodzony(a).................................................
po zdaniu w dniu ..................... z wynikiem pozytywnym
egzaminu uzyskał(a) uprawnienie klasyfikatora grzybów.
Podstawa prawna: § 19 ust. 4 rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do
obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów
spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178).
Uprawnienie podlega uchyleniu w przypadkach określonych w art. 22 ust. 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).
............................ .............................
(pieczęć okrągła państwowego (podpis państwowego
wojewódzkiego inspektora wojewódzkiego inspektora
sanitarnego) sanitarnego)
.............., dnia ............
ZAŁĄCZNIK Nr 8
WZÓR
ŚWIADECTWO GRZYBOZNAWCY Nr ......
WZÓR
ŚWIADECTWO GRZYBOZNAWCY Nr ......
Inspektor Sanitarny w Poznaniu
Stwierdzam, że
Pan/Pani .................. imię ojca ......................
urodzony(a) ....................... w ......................
po zdaniu w dniu ..................... z wynikiem pozytywnym
egzaminu uzyskał(a) uprawnienie grzyboznawcy.
Podstawa prawna: § 20 ust. 4 rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do
obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178).
Uprawnienie podlega uchyleniu w przypadkach określonych w art. 22 ust. 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).
........................... ..............................
(pieczęć okrągła Państwowego (podpis Państwowego
Wojewódzkiego Inspektora Wojewódzkiego Inspektora
Sanitarnego w Poznaniu) Sanitarnego w Poznaniu)
.............., dnia ..............
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »