Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnienia klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.21.178

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy

Na podstawie art. 22 ust. 4 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby;
2)
wykaz przetworów grzybowych dopuszczonych do obrotu;
3)
organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwe do nadawania i pozbawiania uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy oraz warunki i tryb uzyskiwania tych uprawnień;
4)
wykaz prac, przy których powinny być zatrudnione osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej grzybów uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych, świeżych i suszonych, oraz przetworów grzybowych znajdujących się w obrocie na terytorium któregokolwiek z państw członkowskich Unii Europejskiej innego niż Rzeczpospolita Polska.
Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających grzyby, świeże lub suszone, obejmują:
1)
grzyby uprawne;
2)
grzyby rosnące w warunkach naturalnych.
1.
Grzyby, o których mowa w § 3, określa wykaz zamieszczony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
2.
Przetwory grzybowe dopuszczone do obrotu określa wykaz zamieszczony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
1.
Grzyby świeże, o których mowa w § 3 pkt 2, są dopuszczane do obrotu, jeżeli:
1)
są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji przetworów, o których mowa w ust. 4-6 części B załącznika nr 2 do rozporządzenia;
2)
nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;
3) 1
 nie wykazują zmian organoleptycznych;
4) 2
 nie wykazują zapleśnienia;
5) 3
 nie występują żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5 % (m/m) partii grzybów;
6) 4
 zawartość zanieczyszczeń organicznych (ściółka, mech, igliwie) nie przekracza 0,3 % (m/m);
7) 5
 zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % (m/m);
8)
nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).
1a. 6
 Do wymagań odnoszących się do pieczarek uprawnych (hodowlanych) przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta w postaci świeżej stosuje się przepisy rozporządzenia Komisji Nr 982/2002 z dnia 7 czerwca 2002 r. ustanawiającego normy rynkowe dla pieczarek hodowlanych (agaricus) (Dz. Urz. WE L 150 z 08.06.2002).
2.
Grzyby suszone, o których mowa w § 3 pkt 2, są dopuszczane do obrotu, jeżeli:
1)
są jednego gatunku w postaci całych owocników, kapeluszy lub krajanki;
2) 7
 zaczerwienie pierwotne nie przekracza 5 % (m/m);
3) 8
 nie stwierdza się zapleśnienia oraz obecności szkodników żywności;
4)
zawilgocenie nie przekracza 12%;
5) 9
 zawartość zanieczyszczeń mineralnych nie przekracza 1 % (m/m);
6) 10
 zawartość zanieczyszczeń organicznych nie przekracza 0,3 % (m/m);
7) 11
 nie zawierają zanieczyszczeń organicznych pochodzenia zwierzęcego (odchody).
Grzyby świeże i przetwory grzybowe dopuszczone do obrotu lub do produkcji środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby muszą spełniać wymagania określone w przepisach dotyczących:
1)
maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu żywności albo na ich powierzchni;
2)
najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych, a także skażeń promieniotwórczych w roślinach, u zwierząt, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju i w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, z uwzględnieniem przepisów rozporządzenia.
1.
Dopuszczenie do obrotu i przetwórstwa grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych, przedstawionych do oceny, klasyfikator grzybów lub grzyboznawca potwierdza atestem na grzyby świeże, wydanym według wzoru stanowiącego załącznik nr 3 do rozporządzenia, z zastrzeżeniem § 5 ust. 1.
2.
Dopuszczenie do obrotu rosnących w warunkach naturalnych grzybów suszonych grzyboznawca potwierdza atestem na grzyby suszone, wydanym według wzoru stanowiącego załącznik nr 4 do rozporządzenia, z zastrzeżeniem § 5 ust. 2.
Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa grzybów, zwani dalej "zakładami przetwórczymi", są zobowiązani:
1)
posiadać odpowiednie do zamierzonego profilu produkcji wyposażenie techniczne;
2)
zatrudniać osoby posiadające uprawnienia grzyboznawcy przy następujących pracach:
a)
dokonywaniu oceny grzybów świeżych i suszonych przeznaczonych do produkcji przetworów grzybowych i środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby oraz przetworów grzybowych, w zakresie, o którym mowa w § 7 ust. 1 i 2,
b)
nadzorze nad procesem technologicznym przetwórstwa grzybów,
c)
wydawaniu atestów na rosnące w warunkach naturalnych grzyby suszone i grzyby świeże.
1.
Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie skupu grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych, zwani dalej "punktami skupu grzybów", obowiązani są spełniać w szczególności następujące wymagania w zakresie warunków sanitarnych i wyposażenia:
1)
prowadzić skup grzybów w wydzielonym do tego celu pomieszczeniu, które jest czyste, przewiewne i bez obcych zapachów oraz zabezpieczone przed dostępem insektów i gryzoni, o ścianach białkowanych lub pomalowanych jasnymi kolorami;
2)
podłoga pomieszczenia musi być równa i utwardzona, łatwo zmywalna, umożliwiająca utrzymanie higieny;
3)
punkt skupu jest wyposażony w szczególności w:
a)
wagi i skrzynki - utrzymywane we właściwym stanie technicznym i sanitarnym,
b)
pojemniki na odpady zabezpieczone przed dostępem insektów i gryzoni,
c)
sprzęt do utrzymania higieny osobistej - zbiornik z wodą do picia, mydło, ręcznik,
d)
sprzęt do utrzymania czystości pomieszczenia.
2.
Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów przy dokonywaniu oceny grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych oraz wydawania atestów, o których mowa w § 7 ust. 1.
Skup grzybów suszonych jest prowadzony przez zakłady przetwórcze. Punkty skupu grzybów mogą skupować grzyby suszone, jeżeli zatrudniają grzyboznawcę.
1.
Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem:
1)
uzyskania atestu, o którym mowa w § 7 ust. 1;
2)
umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy.
2.
Dopuszcza się do sprzedaży w placówkach handlowych lub na targowiskach rosnące w warunkach naturalnych grzyby suszone, które uzyskały atest, o którym mowa w § 7 ust. 2, w opakowaniach jednostkowych oznakowanych w sposób określony w przepisach wydanych na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, zwanej dalej "ustawą".
3.
Zakłady żywienia zbiorowego nie mogą używać do przygotowania potraw rosnących w warunkach naturalnych grzybów suszonych lub grzybów świeżych, jeżeli grzyby te nie posiadają atestu, o którym mowa w § 7 ust. 1 i 2.
Grzyby świeże z punktów skupu oraz przetwory grzybowe i artykuły spożywcze zawierające w swoim składzie grzyby mogą być przewożone środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne, określone w przepisach wydanych na podstawie art. 37 ust. 2 ustawy.
Grzyby uprawne i rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, oraz przetwory grzybowe pochodzące z państw niebędących członkami Unii Europejskiej, objęte wykazami określonymi w załącznikach nr 1 i nr 2 do rozporządzenia, wprowadzane na polski obszar celny muszą spełniać wymagania określone w § 5-7.
Uprawnienia klasyfikatora grzybów nadają państwowi wojewódzcy inspektorzy sanitarni.
Uprawnienia klasyfikatora grzybów może uzyskać osoba, która:
1)
jest pełnoletnia;
2)
ukończyła co najmniej gimnazjum;
3)
ukończyła kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów;
4)
zdała egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
Uprawnienia grzyboznawcy nadaje Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu działający z upoważnienia Głównego Inspektora Sanitarnego.
Uprawnienia grzyboznawcy może uzyskać osoba, która:
1)
jest pełnoletnia;
2) 12
 posiada co najmniej wykształcenie średnie;
3)
ukończyła kurs specjalistyczny dla kandydatów na grzyboznawców;
4)
zdała egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu.
1.
Kursy specjalistyczne dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów oraz na grzyboznawców mogą być prowadzone przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub inne podmioty w zakresie prowadzonej przez nie działalności gospodarczej.
2.
Kursy, o których mowa w ust. 1, obejmują część teoretyczną i zajęcia praktyczne.
3.
Ramowy program kursu specjalistycznego dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów określa załącznik nr 5 do rozporządzenia.
4.
Ramowy program kursu specjalistycznego dla kandydatów na grzyboznawców określa załącznik nr 6 do rozporządzenia.
1.
Egzamin na klasyfikatora grzybów przeprowadza komisja egzaminacyjna w składzie: przewodniczący komisji i co najmniej dwóch członków komisji, powoływanych przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
2.
Egzamin, o którym mowa w ust. 1, składa się z części praktycznej, obejmującej określenia przynależności gatunkowej grzybów oraz z części teoretycznej, obejmującej test pisemny.
3.
Z przebiegu egzaminu komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisuje przewodniczący i członkowie komisji; protokoły komisji przechowywane są łącznie z ewidencją, o której mowa w § 23.
4.
Osoba, która zdała egzamin, otrzymuje świadectwo potwierdzające uzyskanie uprawnienia klasyfikatora grzybów, którego wzór określa załącznik nr 7 do rozporządzenia.
1.
Egzamin na grzyboznawcę przeprowadza komisja egzaminacyjna w składzie: przewodniczący komisji i co najmniej dwóch członków komisji, powoływanych przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu.
2.
Egzamin, o którym mowa w ust. 1, składa się z części praktycznej, obejmującej określenia przynależności gatunkowej grzybów świeżych i suszonych oraz z części teoretycznej, obejmującej test pisemny.
3.
Z przebiegu egzaminu komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisuje przewodniczący i członkowie komisji; protokoły komisji przechowywane są łącznie z ewidencją, o której mowa w § 23.
4.
Osoba, która zdała egzamin, otrzymuje świadectwo potwierdzające uzyskanie uprawnienia grzyboznawcy, którego wzór określa załącznik nr 8 do rozporządzenia.
Główny Inspektor Sanitarny może wyrazić zgodę na uzyskanie uprawnień, o których mowa w § 15 i 17, przez osoby niespełniające wymagań w zakresie wykształcenia określonych w § 15 pkt 2 i § 17 pkt 2, jeżeli osoby te posiadają co najmniej pięcioletnie doświadczenie zawodowe przy skupie lub przetwórstwie grzybów i przetworów grzybowych.
Warunki odbywania kursu specjalistycznego, o którym mowa w § 15 pkt 3 oraz § 17 pkt 3, i składania egzaminu, o którym mowa w § 15 pkt 4 oraz § 17 pkt 4, określają umowy zawarte z osobami ubiegającymi się o odpowiednie uprawnienia albo z pracodawcami tych osób.
Ewidencję osób, które uzyskały uprawnienia klasyfikatora grzybów, prowadzą i przechowują stacje sanitarno-epidemiologiczne, w których uprawnienia te zostały nadane, a ewidencję osób, które uzyskały uprawnienie grzyboznawcy - Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu.
Uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy uzyskane na podstawie przepisów dotychczasowych zachowują ważność.
W sprawach dotyczących wniosków obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej ubiegających się o uznanie uprawnień klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy mają zastosowanie przepisy art. 9 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 10 maja 2002 r. o zasadach uznawania nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej kwalifikacji do podejmowania lub wykonywania niektórych działalności (Dz. U. Nr 71, poz. 655).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że przepisy § 2 oraz § 25 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.2)
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie §1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 18 sierpnia 1993 r. w sprawie wykazu grzybów jadalnych, wymagań technologicznych ich przetwarzania i obrotu oraz nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa (Dz. U. Nr 79, poz. 374 oraz z 1996 r. Nr 12, poz. 73), które utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  13

WYKAZ GRZYBÓW DOPUSZCZONYCH DO OBROTU LUB PRODUKCJI PRZETWORÓW GRZYBOWYCH ALBO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWIERAJĄCYCH W SWOIM SKŁADZIE GRZYBY

1) borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) - Boletus edulis Bull ex Fr.;

2) koźlarz babka (wszystkie odmiany) - Leccinum scabrum (Bull) S. F. Gray.;

3) koźlarz grabowy - Leccinum griseum (Quel.) Sing.;

4) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) - Leccinum aurantiacum (Bull.) S. F. Gray;

5) maślak pstry - Suillus variegatus (Swartz) O. Kuntze;

6) maślak sitarz - Suillus (L. ex Fr.) bovinus O. Kuntze;

7) maślak ziarnisty - Suillus granulatus (L.) O. Kuntze;

8) maślak zwyczajny - Suillus luteus (L.) S. F. Gray;

9) maślak żółty - Suillus grevillei (Klotzsch) Sing. Klotzsch;

10) piaskowiec kasztanowaty - Gyroporus castaneus (Bull.) Quel;

11) piaskowiec modrzak - Gyroporus cyanescens (Bull.) Quel;

12) podgrzybek brunatny - Xerocomus badius (Fr.) Kuhn ex Gilb;

13) podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus (L.) Quel;

14) podgrzybek złotawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quel;

15) czubajka kania - Macrolepiota procera (Soop.) Sing;

16) dwupierścieniak cesarski - Catathelasma imperiale (Fr.) Sing;

17) gąska zielonka - Tricholoma flavovirens (Pers.) Lund ex Nannf;

18) kolczak obłączasty - Hydnum repandum L.;

19) lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides (L.) Pers;

20) lejkówka wonna - Clitocybe odora (Bull.) Kummer;

21) mleczaj rydz - Lactarius deliciosus Fr;

22) mleczaj smaczny - Lactarius volemus Fr;

23) opieńki - Armillaria mellea sensu lato (Vahl. in. Fl. Dan.) P. Karst., Syn. Armillaria (Fr.: Fr) Staude, Syn. Armillaria mellea comple, tylko młode owocniki;

24) pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus (Lange) Sing. Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

25) pieczarka lśniąca - Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

26) pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis (Cooke) Pil., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

27) pieczarka polna - Agaricus campestris (L.) Fr., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

28) pieczarka szlachetna - Agaricus bitorquis (Quel) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

29) pieczarka zaroślowa - Agaricus silvicola (Vitt.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

30) pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius Fr;

31) płachetka kołpakowa - Rozites caperata (Pers. ex Fr.) P. Karst;

32) twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades (Bolt.) Fr;

33) boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kummer;

34) twardziak (Shii - take) - Lentinus edodes (Berck.) Singer, Syn. Lentinula edodes (Berk.), Pegler;

35) łuskwiak nameko - Pholiota nameko (T. Ito) S. Ito et Imai Syn. Collybia nameko T. Ito Pholiota gultinosa Kawam. Kuehneromyces nameko (t. Ito) S. Ito;

36) pochwiak pochwiasty - Volvariella volvacea (Bull. Ex Fr.) Sing. Syn. Volvaria volvacea (Bull.) Sacc;

37) trufla letnia - Tuber aestivum Vitt;

38) trufla zimowa - Tuber brumale Pico & Vitt;

39) trufla czarnozarodnikowa - Tuber melanosporum Vitt;

40) trzęsak morszczynowaty - Tremella fuciformis Berk.;

41) ucho bzowe - Hirneola auricula-judae (Bull. Ex St. Amans) Berk. Syn. Auricularia auricula-judae (Bull.) West. Auricularia auricula (L. ex Hooker) Underwood;

42) uszak gęstowłosy - Auricularia polytricha (Mont.) Sacc. Syn. Hirneola polytricha Mont.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  14

WYKAZ PRZETWORÓW GRZYBOWYCH DOPUSZCZONYCH DO OBROTU

A.

Półprodukty:

1. Grzyby blanszowane, stanowiące półprodukt nietrwały, jeżeli:

1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

2) zostały zblanszowane i umieszczone w zalewie słono-kwaśnej o pH około 5 i do 10 % NaCl;

3) przy przechowywaniu i transporcie zachowana jest temperatura od 2°C do 4°C.

2. Grzyby mrożone, jeżeli:

1) do sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz

2) zostały poddane działaniu temperatury przynajmniej -30°C.

3. Grzyby w solance, jeżeli:

1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, wymienionych w pkt 1-14, 17, 21-24, 28, 30-31, 33-39, 41 i 42 załącznika nr 1 do rozporządzenia;

2) zostały zblanszowane i utrwalone w solance o stężeniu:

- grzyby leśne, pieczarki - nie mniejszym niż 20%.

4. Grzyby suszone w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków, grysiku lub mączki, sporządzone z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy, jeżeli:

1) do ich sporządzenia użyto jednego z następujących gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia pkt 1-24, 28, 30, 33, 34, 40-42 oraz

2) nie zawierają więcej niż 12% wody.

5. Grzyby suszone w postaci mączki wielogatunkowej, jeżeli przemiał każdego gatunku był prowadzony oddzielnie, a mieszanie nastąpiło bezpośrednio przed wprowadzeniem do obrotu.

B.

Produkty:

1. Grzyby duszone w tłuszczu w postaci całych owocników lub pokrojonych na połówki, ćwiartki lub plastry, jeżeli:

1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów w solance lub blanszowanych albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

2) zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane sterylizacji lub mrożeniu w temperaturze około -40°C do -35°C w opakowaniu szczelnym.

2. Ekstrakt grzybowy, stanowiący płynny wyciąg o zawartości suchej masy minimum 7%, jeżeli:

1) do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 rozporządzenia lub grzybów mrożonych albo grzybów suszonych;

2) został utrwalony termicznie.

3. Koncentrat grzybowy, stanowiący zagęszczony wyciąg o zawartości suchej masy minimum 24%, jeżeli:

1) do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub grzybów mrożonych albo grzybów suszonych oraz

2) został utrwalony termicznie.

4. Grzyby kwaszone, jeżeli:

1) produkt mało trwały:

a) do jego sporządzenia użyto jednego z następujących gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia pkt 1-14, 16-18, 21-23, 30, 31 i 33 oraz

b) zostały utrwalone na drodze fermentacji mlekowej;

2) produkt trwały:

- utrwalony na drodze pasteryzacji.

5. Grzyby marynowane, jeżeli:

1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów w solance lub blanszowanych po odsoleniu albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

2) zostały zakwaszone kwasem octowym lub cytrynowym albo mieszaniną tych kwasów o stężeniu nie wyższym niż 1,5% w przeliczeniu na kwas octowy do poziomu pH przynajmniej 5,4;

3) zostały poddane pasteryzacji.

6. Grzyby sterylizowane, jeżeli:

1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo mieszaniny nie więcej niż trzech gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo grzybów w solance lub grzybów blanszowanych po odsoleniu;

2) zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane działaniu temperatury 120°C-122°C.

7. Inne przetwory grzybowe, jeżeli do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych lub mieszaniny trzech gatunków grzybów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub półproduktów.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WZÓR

ATEST NA GRZYBY ŚWIEŻE Nr ...........

................., dnia ................

........................................

........................................

........................................

(imię i nazwisko lub nazwa i adres

przedsiębiorcy prowadzącego działalność

w zakresie przetwórstwa lub skupu grzybów)

Na podstawie § 7 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z

dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do

obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów

spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178), w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu ...... o godz. ........

stwierdzam, że grzyby świeże z gatunku .....................

............................................................

pochodzące z okolic ........................................

w ilości kg ............ (słownie) .........................

pod względem zgodności gatunkowej i cech organoleptycznych

nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu i przetwórstwa.

Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres

przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10°C.

(pieczątka i podpis

grzyboznawcy/klasyfikatora

grzybów)

ZAŁĄCZNIK Nr  4 15

WZÓR

ATEST NA GRZYBY SUSZONE Nr ......

..............., dnia .................

.....................................

.....................................

.....................................

(imię i nazwisko lub nazwa i adres

przedsiębiorcy prowadzącego działalność

w zakresie przetwórstwa lub skupu

grzybów)

Na podstawie § 7 ust. 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z

dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do

obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów

spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178 oraz z 2004 r. Nr 84, poz. 793), w wyniku oceny przeprowadzonej w dniu .........................

stwierdzam, że dostarczone do oceny grzyby suszone:

w ilości ..... dag/kg (słownie: ...........................)

z gatunku ..................................................

w postaci samych kapeluszy, całych owocników, krajanki*)

w opakowaniu zbiorczym/jednostkowym*)

bez domieszki innych gatunków grzybów,

bez zapleśnień, zaczerwienia wtórnego i rozkruszka,

zawartość wody ............................................,

pod względem przynależności gatunkowej, cech organoleptycznych i oceny sanitarnej nie budzą zastrzeżeń i nadają się do obrotu.

Grzyby przeznaczone do sprzedaży bezpośrednio konsumentowi muszą być umieszczone w jednostkowych opakowaniach i odpowiednio oznakowane - nazwa grzyba, nr atestu, rok.

Atest obejmuje partię badaną.

................................

(podpis i pieczątka grzyboznawcy)

______

*) Właściwe podkreślić.

ZAŁĄCZNIK Nr  5

RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA KLASYFIKATORÓW GRZYBÓW

Cel kursu:

Przekazanie kandydatom na klasyfikatorów grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych niezbędnej wiedzy, która jest wymagana do egzaminu.

Czas trwania kursu - .......... godzin.

Program szczegółowy

1. Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:

1) środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;

2) rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;

3) sezonowość owocowania grzybów;

4) budowa owocnika grzyba kapeluszowego, cechy makro- i mikroskopowe, cechy organoleptyczne;

5) podstawy podziału systematycznego grzybów.

2. Charakterystyka dopuszczonych do obrotu grzybów uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych - zgodnie z obowiązującymi przepisami.

3. Grzyby jadalne niedopuszczone do obrotu - przyczyny ich niedopuszczenia.

4. Grzyby trujące i zatrucia grzybami:

1) omówienie gatunków grzybów będących najczęstszą przyczyną zatruć oraz podobnych do nich gatunków jadalnych;

2) podział zatruć ze względu na zasady działania toksyn.

5. Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności:

1) ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wraz z aktami wykonawczymi;

2) ustawa o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;

3) przepisy dotyczące opakowań jednostkowych.

6. Polskie normy dotyczące grzybów świeżych.

7. Ocena grzybów świeżych:

1) cechy dyskwalifikujące;

2) klasa jakości;

3) warunki przechowywania i transportu.

8. Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.

9. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad:

1) targowiskową sprzedażą rosnących w warunkach naturalnych grzybów świeżych i przetworów grzybowych;

2) grzybami i przetworami grzybowymi znajdującymi się w obrocie;

3) grzybami w zakładach żywienia zbiorowego.

10. Ćwiczenia - wystawianie atestów na grzyby świeże przeznaczone do:

1) przetwórstwa;

2) obrotu.

11. Seminarium - powtórzenie przekazywanego materiału.

ZAŁĄCZNIK Nr  6

RAMOWY PROGRAM KURSU SPECJALISTYCZNEGO DLA KANDYDATÓW NA GRZYBOZNAWCÓW

Cel kursu:

Przekazanie kandydatom na grzyboznawców niezbędnej wiedzy, która jest wymagana do egzaminu.

Czas trwania kursu - ................ godzin.

Program szczegółowy

1. Podstawowe wiadomości o grzybach kapeluszowych:

1) środowisko oraz warunki rozwoju grzybów;

2) rola grzybów w świecie roślinnym i zwierzęcym;

3) sezonowość owocowania grzybów.

2. Warunki zbioru ze stanu naturalnego.

3. Budowa grzybów kapeluszowych.

4. Podstawy podziału systematycznego grzybów.

5. Zbiór i oznaczenia zebranych gatunków rosnących w warunkach naturalnych.

6. Omówienie grzybów dopuszczonych do obrotu - uprawnych i rosnących w warunkach naturalnych.

7. Ćwiczenia:

1) zbiór i oznaczanie zebranych gatunków grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych w terenie;

2) posługiwanie się kluczami i atlasami.

8. Grzyby podlegające ochronie prawnej i grzyby zagrożone.

9. Skład chemiczny grzybów.

10. Wartości odżywcze, strawność i przyswajalność przez organizm ludzki grzybów.

11. Uprawa grzybów - metody, trendy.

12. Produkcja pieczarki blanszowanej, mrożonej, marynowanej.

13. Produkcja podłoża do uprawy pieczarki.

14. Skażenia promieniotwórcze grzybów.

15. Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii i zanieczyszczeń chemicznych żywności, higieny produkcji i wymagań mikrobiologicznych dla grzybów i przetworów grzybowych.

16. Obowiązujące przepisy prawne krajowe dotyczące:

1) rozporządzenia dotyczącego grzybów dopuszczonych do obrotu, środków spożywczych zawierających grzyby, przetworów grzybowych oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy;

2) dozwolonych substancji dodatkowych, które mogą być stosowane do żywności;

3) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności.

17. Omówienie przetwórstwa grzybów:

1) półprodukty: grzyby solone, grzyby blanszowane;

2) półprodukty gotowe: grzyby suszone, grzyby marynowane, grzyby sterylizowane;

3) produkty zawierające w swoim składzie grzyby: sałatki, lecza, sosy, koncentraty.

18. Zajęcia praktyczne - zwiedzanie zakładu przetwórstwa grzybów.

19. Przetwórstwo grzybów rosnących w warunkach naturalnych.

20. Ćwiczenia:

1) identyfikacja i segregacja grzybów suszonych;

2) wystawianie atestów na grzyby świeże i suszone.

21. Wymagania sanitarne dotyczące punktów skupu grzybów.

22. Zasady nadzoru organów urzędowej kontroli żywności nad sprzedażą grzybów świeżych, suszonych i przetworów grzybowych na targowiskach i w obrocie.

23. Zatrucia grzybami na tle zatruć pokarmowych w kraju. Epidemiologia zatruć grzybami - podział zatruć ze względu na mechanizm działania toksyn:

1) zatrucia cytotropowe;

2) zatrucia neurotropowe;

3) zatrucia gastryczne;

4) zatrucia nieswoiste.

24. Ćwiczenia - określanie przynależności gatunkowej grzybów świeżych na podstawie zarodników - analiza mikroskopowa.

25. Identyfikacja i segregacja grzybów suszonych.

26. Ćwiczenia - określanie przynależności gatunkowej rosnących w warunkach naturalnych grzybów suszonych.

27. Podstawy prawne dotyczące sprawowania nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności:

1) ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wraz z aktami wykonawczymi;

2) ustawa o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;

28. Powtórzenie materiału kursu.

29. Projekcja filmu, np. "Zatrucia grzybami".

ZAŁĄCZNIK Nr  7

WZÓR

ŚWIADECTWO KLASYFIKATORA GRZYBÓW Nr .....

Wojewódzka Stacja

Sanitarno - Epidemiologiczna

w ..........................

Stwierdzam, że

Pan/Pani .................. imię ojca ......................

urodzony(a).................................................

po zdaniu w dniu ..................... z wynikiem pozytywnym

egzaminu uzyskał(a) uprawnienie klasyfikatora grzybów.

Podstawa prawna: § 19 ust. 4 rozporządzenia Ministra Zdrowia

z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do

obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów

spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178).

Uprawnienie podlega uchyleniu w przypadkach określonych w art. 22 ust. 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

............................ .............................

(pieczęć okrągła państwowego (podpis państwowego

wojewódzkiego inspektora wojewódzkiego inspektora

sanitarnego) sanitarnego)

.............., dnia ............

ZAŁĄCZNIK Nr  8

WZÓR

ŚWIADECTWO GRZYBOZNAWCY Nr ......

Państwowy Wojewódzki

Inspektor Sanitarny w Poznaniu

Stwierdzam, że

Pan/Pani .................. imię ojca ......................

urodzony(a) ....................... w ......................

po zdaniu w dniu ..................... z wynikiem pozytywnym

egzaminu uzyskał(a) uprawnienie grzyboznawcy.

Podstawa prawna: § 20 ust. 4 rozporządzenia Ministra Zdrowia

z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do

obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 178).

Uprawnienie podlega uchyleniu w przypadkach określonych w art. 22 ust. 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

........................... ..............................

(pieczęć okrągła Państwowego (podpis Państwowego

Wojewódzkiego Inspektora Wojewódzkiego Inspektora

Sanitarnego w Poznaniu) Sanitarnego w Poznaniu)

.............., dnia ..............

1 § 5 ust. 1 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
2 § 5 ust. 1 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
3 § 5 ust. 1 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
4 § 5 ust. 1 pkt 6 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
5 § 5 ust. 1 pkt 7 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
6 § 5 ust. 1a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
7 § 5 ust. 2 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. c) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
8 § 5 ust. 2 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. c) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
9 § 5 ust. 2 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. c) tiret drugie rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
10 § 5 ust. 2 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) tiret trzecie rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
11 § 5 ust. 2 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) tiret trzecie rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
12 § 17 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
13 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
14 Załącznik nr 2 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
15 Załącznik nr 4 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2004 r. (Dz.U.04.84.793) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.