§ 3. - Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnienia klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.2237 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 18 października 2023 r.
§  3. 
1. 
Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, zwane dalej "punktami skupu grzybów", oraz podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie przetwórstwa grzybów, zwane dalej "zakładami przetwórczymi", są obowiązane posiadać atesty na grzyby:
1)
świeże, których ocena pod kątem spełniania wymagań określonych w art. 42 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwanej dalej "ustawą", jest dokonywana przez grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów;
2)
suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, których ocena pod kątem spełniania wymagań określonych w art. 42 ust. 3 ustawy jest dokonywana przez grzyboznawcę.
2. 
Zakłady przetwórcze są obowiązane zapewnić nadzór grzyboznawcy nad procesem technologicznym przetwórstwa grzybów.