§ 9. - Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnienia klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.21.178

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
§  9.
1.
Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie skupu grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych, zwani dalej "punktami skupu grzybów", obowiązani są spełniać w szczególności następujące wymagania w zakresie warunków sanitarnych i wyposażenia:
1)
prowadzić skup grzybów w wydzielonym do tego celu pomieszczeniu, które jest czyste, przewiewne i bez obcych zapachów oraz zabezpieczone przed dostępem insektów i gryzoni, o ścianach białkowanych lub pomalowanych jasnymi kolorami;
2)
podłoga pomieszczenia musi być równa i utwardzona, łatwo zmywalna, umożliwiająca utrzymanie higieny;
3)
punkt skupu jest wyposażony w szczególności w:
a)
wagi i skrzynki - utrzymywane we właściwym stanie technicznym i sanitarnym,
b)
pojemniki na odpady zabezpieczone przed dostępem insektów i gryzoni,
c)
sprzęt do utrzymania higieny osobistej - zbiornik z wodą do picia, mydło, ręcznik,
d)
sprzęt do utrzymania czystości pomieszczenia.
2.
Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów przy dokonywaniu oceny grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych oraz wydawania atestów, o których mowa w § 7 ust. 1.