§ 8. - Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnienia klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.21.178

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
§  8.
Przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa grzybów, zwani dalej "zakładami przetwórczymi", są zobowiązani:
1)
posiadać odpowiednie do zamierzonego profilu produkcji wyposażenie techniczne;
2)
zatrudniać osoby posiadające uprawnienia grzyboznawcy przy następujących pracach:
a)
dokonywaniu oceny grzybów świeżych i suszonych przeznaczonych do produkcji przetworów grzybowych i środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby oraz przetworów grzybowych, w zakresie, o którym mowa w § 7 ust. 1 i 2,
b)
nadzorze nad procesem technologicznym przetwórstwa grzybów,
c)
wydawaniu atestów na rosnące w warunkach naturalnych grzyby suszone i grzyby świeże.