§ 10. - Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnienia klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.218.1399

Akt utracił moc
Wersja od: 9 grudnia 2008 r.
§  10. 
1. 
Nadawanie uprawnienia klasyfikatora grzybów następuje w drodze decyzji państwowych wojewódzkich inspektorów sanitarnych, w formie świadectwa potwierdzającego uzyskanie uprawnienia klasyfikatora grzybów, którego wzór określa załącznik nr 7 do rozporządzenia.
2. 
Pozbawienie uprawnienia klasyfikatora grzybów, dokonywane przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, który nadał to uprawnienie, może nastąpić w przypadku stwierdzenia przez organy urzędowej kontroli żywności nieprawidłowego wykonywania obowiązków, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1 lub ust. 2, a w szczególności dokonywania nieprawidłowej oceny i wystawiania atestów na grzyby przedstawiane do oceny niespełniające wymagań określonych w art. 42 ust. 1 ustawy lub nieobjęte wykazem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, w trybie określonym w ust. 1.