§ 7. - Graniczna kontrola sanitarna żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.27.234

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2003 r.
§  7.
Badania laboratoryjne, o których mowa w § 6 ust. 1 pkt 3, stosownie do rodzaju środka spożywczego, jego pochodzenia i przeznaczenia, przeprowadza się w kierunku:
1)
zanieczyszczeń mikrobiologicznych i innych biologicznych;
2)
zawartości substancji dodatkowych dozwolonych (rodzaju i ilości);
3)
zanieczyszczeń chemicznych;
4)
skażeń promieniotwórczych;
5)
poziomu mikotoksyn;
6)
składu środka spożywczego, a w szczególności zgodności z deklaracją producenta;
7)
napromieniowania żywności;
8)
obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych albo ich fragmentów;
9)
innych parametrów jakości zdrowotnej.