§ 7. - Graniczna kontrola sanitarna żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.27.234
Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2003 r.
§ 7.
Badania laboratoryjne, o których mowa w § 6 ust. 1 pkt 3, stosownie do rodzaju środka spożywczego, jego pochodzenia i przeznaczenia, przeprowadza się w kierunku:
1)
zanieczyszczeń mikrobiologicznych i innych biologicznych;
2)
zawartości substancji dodatkowych dozwolonych (rodzaju i ilości);
3)
zanieczyszczeń chemicznych;
4)
skażeń promieniotwórczych;
5)
poziomu mikotoksyn;
6)
składu środka spożywczego, a w szczególności zgodności z deklaracją producenta;
7)
napromieniowania żywności;
8)
obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych albo ich fragmentów;
9)
innych parametrów jakości zdrowotnej.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .