§ 4. - Graniczna kontrola sanitarna żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.27.234

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2003 r.
§  4.
Graniczna kontrola sanitarna obejmuje w szczególności:
1)
ocenę dokumentacji dotyczącej kontrolowanej partii środka spożywczego:
a)
określającej identyfikację i wielkość partii oraz pochodzenie środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, substancji pomagającej w przetwarzaniu lub innego składnika żywności, w szczególności nazwę i skład surowcowy, a także nazwę producenta i jego adres,
b)
potwierdzającej, że środek spożywczy, dozwolona substancja dodatkowa, substancja pomagająca w przetwarzaniu lub inny składnik żywności spełniają określone wymagania jakości zdrowotnej obowiązujące w kraju producenta i są przeznaczone do spożycia przez ludzi,
c)
zawierającej deklarację producenta dotyczącą:
zanieczyszczeń chemicznych,
zanieczyszczeń biologicznych,
skażeń promieniotwórczych - w przypadku uzasadnionego podejrzenia,
d)
zawierającej popartą wynikami badań deklarację producenta informującą, czy dany środek spożywczy, dozwolona substancja dodatkowa lub inny składnik żywności pochodzą z genetycznej modyfikacji - w odniesieniu do żywności, która może być żywnością genetycznie zmodyfikowaną lub zawierającą składniki pochodzące z organizmów genetycznie zmodyfikowanych;
2)
ustalenie, czy w czasie transportu nie wystąpiły okoliczności mające wpływ na jakość zdrowotną przewożonych środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności lub substancji pomagających w przetwarzaniu;
3)
dokonanie oględzin środka spożywczego, a w przypadku konieczności badań laboratoryjnych, pobranie próbek do badań laboratoryjnych.