§ 2. - Graniczna kontrola sanitarna żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.27.234

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2003 r.
§  2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
"ustawie" - oznacza to ustawę z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia;
2)
"partii środka spożywczego" - oznacza to określoną ilość środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, substancji pomagających w przetwarzaniu lub innego składnika żywności pochodzących z tego samego źródła oraz przechowywanych i przewożonych w tych samych warunkach i w tym samym czasie;
3)
"importerze" - oznacza to osobę fizyczną i prawną oraz jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej, a także osobę krajową, w rozumieniu ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572), wprowadzającą partię środka spożywczego na polski obszar celny.