Graniczna kontrola sanitarna żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności.
Dz.U.2003.27.234
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 18 grudnia 2002 r.
w sprawie granicznej kontroli sanitarnej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WSKAZANIA DOTYCZĄCE CZĘSTOTLIWOŚCI ORAZ RODZAJU WYKONYWANYCH BADAŃ LABORATORYJNYCH
WSKAZANIA DOTYCZĄCE CZĘSTOTLIWOŚCI ORAZ RODZAJU WYKONYWANYCH BADAŃ LABORATORYJNYCH
Lp. | Grupa | Częstotliwość badań laboratoryjnych | Rodzaje badań |
1. | Grupa I (niskiego ryzyka): środki spożywcze o deklarowanej jakości zdrowotnej lub substancje pomagające w przetwarzaniu o deklarowanej przydatności do produkcji, potwierdzonej okazaniem certyfikatów wydanych przez laboratoria akredytowane i referencyjne | co najmniej raz w roku | 1) w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych (chorobotwórczych i pozostałymi drobnoustrojami), chemicznych (na zawartość metali, substancji konserwujących, pestycydów, azotanów i azotynów) 2) organoleptyczne 3) w kierunku zanieczyszczeń biologicznych (w tym szkodników i ich pozostałości) i ciał obcych |
4) w kierunku poziomu skażeń promieniotwórczych | |||
- w zależności od rodzaju badanego produktu | |||
2. | Grupa II (średniego ryzyka): pozostałe środki spożywcze i substancje pomagające w przetwarzaniu, niezakwalifikowane do grup I i III | każdorazowo w przypadku powzięcia, w wyniku dokonanych oględzin, uzasadnionego podejrzenia do jakości zdrowotnej badanego środka spożywczego lub substancji pomagającej w przetwarzaniu - nie rzadziej niż raz w | 1) w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych (chorobotwórczych i pozostałymi drobnoustrojami), chemicznych (na zawartość metali, substancji konserwujących, pestycydów, azotanów i azotynów) 2) organoleptyczne 3) w kierunku zanieczyszczeń biologicznych (w tym szkodników i ich pozostałości) i ciał obcych 4) w kierunku poziomu skażeń promieniotwórczych |
roku | - w zależności od rodzaju badanego produktu | ||
3. | Grupa III (wysokiego ryzyka): 1) preparaty do żywienia niemowląt i środki spożywcze przeznaczone dla małych dzieci 2) środki spożywcze i substancje pomagające w przetwarzaniu, które wykazały niewłaściwą jakość zdrowotną lub skład odbiegający od zadeklarowanego podczas poprzedniego badania 3) środki spożywcze utrwalane przez napromienianie 4) nowa żywność | każda partia środka spożywczego | 1) pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych (chorobotwórczych i pozostałymi drobnoustrojami), chemicznych (na zawartość metali, substancji konserwujących, pestycydów, azotanów i azotynów) 2) organoleptyczne 3) pod kątem zanieczyszczeń biologicznych (w tym szkodników i ich pozostałości) i ciał obcych 4) pod kątem poziomu skażeń promieniotwórczych 5) pod kątem poziomu napromieniowania |
6) na obecność organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz identyfikację modyfikacji genetycznej | |||
- w zależności od rodzaju badanego produktu |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WZÓR
ŚWIADECTWO nr ........./............
WZÓR
ŚWIADECTWO nr ........./............
(pieczęć stacji
sanitarno-epidemiologicznej)
(rok)
O BRAKU ZASTRZEŻEŃ DO JAKOŚCI ZDROWOTNEJ PRZYWOŻONEGO Z ZAGRANICY ŚRODKA SPOŻYWCZEGO/DOZWOLONEJ SUBSTANCJI DODATKOWEJ/SKŁADNIKA ŻYWNOŚCI*)
IDENTYFIKACJA PARTII:
Nazwa środka spożywczego/dozwolonej substancji dodatkowej/
składnika żywności:*) ......................................
............................................................
Kraj pochodzenia: ..........................................
Wielkość partii: ...........................................
Wielkość i rodzaj opakowań: ................................
Data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia*): ..
............................................................
Kod, oznaczenia: ...........................................
Środek transportu: .........................................
Dostawca: ..................................................
Importer: ..................................................
Numer zgłoszenia/spedytor: .................................
Miejsce i data przejścia przez granicę Rzeczypospolitej
Polskiej ...................................................
W wyniku przeprowadzonej w dniu ............... kontroli
sanitarnej Państwowy ......... Inspektor Sanitarny w .........., na podstawie art. 41 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.), zaświadcza o braku zastrzeżeń do jakości zdrowotnej objętego świadectwem przywożonego z zagranicy środka spożywczego/dozwolonej substancji dodatkowej/składnika żywności*).
........................ ......................
(miejsce i data wydania) (podpis i pieczęć
państwowego inspektora
sanitarnego)
pieczęć okrągła organu
Państwowej Inspekcji
Sanitarnej:
______
*)Niepotrzebne skreślić.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WZÓR
ŚWIADECTWO nr ........../.............
WZÓR
ŚWIADECTWO nr ........../.............
(pieczęć stacji
sanitarno-epidemiologicznej)
(rok)
O PRZYDATNOŚCI DO PRODUKCJI PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY SUBSTANCJI POMAGAJĄCYCH W PRZETWARZANIU
IDENTYFIKACJA PARTII:
Nazwa substancji: ..........................................
............................................................
Kraj pochodzenia: ..........................................
Wielkość partii: ...........................................
Wielkość i rodzaj opakowań: ................................
Data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia*): ..
............................................................
Kod, oznaczenia: ...........................................
Środek transportu: .........................................
Dostawca: ..................................................
Importer: ..................................................
Numer zgłoszenia/spedytor: .................................
Miejsce i data przejścia przez granicę Rzeczypospolitej
Polskiej ...................................................
W wyniku przeprowadzonej w dniu ................ kontroli
sanitarnej Państwowy ............. Inspektor Sanitarny w
............, na podstawie art. 41 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, ze zm.), zaświadcza o przydatności do produkcji objętej świadectwem przywożonej z zagranicy substancji pomagającej w przetwarzaniu.
........................ .......................
(miejsce i data wydania) (podpis i pieczęć
państwowego
inspektora sanitarnego)
pieczęć okrągła organu
Państwowej Inspekcji Sanitarnej:
______
*)Niepotrzebne skreślić.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »