§ 5. - Graniczna kontrola sanitarna środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.104.1097
Akt obowiązujący Wersja od: 28 marca 2007 r.
§ 5.
Graniczna kontrola sanitarna obejmuje w szczególności:1)
kontrolę dokumentacji zgłoszonej partii towaru:a)
określającej identyfikację i wielkość partii oraz pochodzenie towaru, a w szczególności nazwę i skład surowcowy, a także nazwę producenta i jego adres,b)
przedstawionej w oryginale deklaracji, sporządzonej w języku polskim lub angielskim, potwierdzającej, że towar spełnia wymagania jakości zdrowotnej i jest przeznaczony do spożycia przez ludzi lub do stosowania do produkcji żywności, wystawionej przez producenta,c)
zawierającej deklarację producenta dotyczącą:– zanieczyszczeń chemicznych,
– zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych biologicznych,
– poziomu pozostałości po napromienianiu żywności promieniowaniem jonizującym,
– skażeń promieniotwórczych - w przypadku uzasadnionego podejrzenia,
d)
zawierającej deklarację producenta, popartą wynikami badań i informującą, czy dany środek spożywczy, dozwolona substancja dodatkowa lub inny składnik żywności pochodzą z genetycznej modyfikacji - w odniesieniu do żywności, która może być żywnością genetycznie zmodyfikowaną lub zawierającą składniki pochodzące z organizmów genetycznie zmodyfikowanych;2)
ustalenie, czy w czasie transportu nie wystąpiły okoliczności mające wpływ na jakość zdrowotną towaru przywożonego z zagranicy;3)
dokonanie oględzin partii towaru, a w przypadku konieczności przeprowadzenia badań laboratoryjnych, pobranie próbek do badań laboratoryjnych;4)
przeprowadzenie badań laboratoryjnych;5)
ustalenie, czy materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością spełniają wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »