Art. 7. - Godziny otwarcia placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych dla ludności oraz rozkład czasu pracy pracowników w nich zatrudnionych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1967.13.56

Akt utracił moc
Wersja od: 19 kwietnia 1967 r.
Art.  7.
1.
Czas otwarcia w dni powszednie oraz niedziele i dni świąteczne placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych i uzdrowiskach oraz na szlakach turystycznych powinien być ustalony w sposób zapewniający zaspokojenie potrzeb osób przebywających na wczasach, turystów i kuracjuszy w okresach sezonu.
2.
Czas pracy pracowników zatrudnionych w placówkach handlu detalicznego, zakładach gastronomicznych i zakładach usługowych w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych i uzdrowiskach oraz na szlakach turystycznych może być przedłużony w okresach sezonu zgodnie z zasadami określonymi w trybie przewidzianym w ust. 4.
3.
Przedłużony czas pracy pracowników, o których mowa w ust. 2, powinien być wyrównywany, przy uwzględnieniu czasu trwania sezonu i rodzaju umów o pracę, albo skróconym czasem pracy w inne dni lub dniami wolnymi od pracy, tak by czas pracy na przyjętą liczbę tygodni nie przekraczał średnio 46 godzin na tydzień, albo opłacany jak godziny nadliczbowe.
4.
Zasady stosowania przepisów ust. 1-3 określi Rada Ministrów w porozumieniu z Centralną Radą Związków Zawodowych.