Art. 2. - Godziny otwarcia placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych dla ludności oraz rozkład czasu pracy pracowników w nich zatrudnionych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1967.13.56

Akt utracił moc
Wersja od: 19 kwietnia 1967 r.
Art.  2.
1.
Godziny otwierania i zamykania w dni powszednie placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych, zaspokajających lokalne potrzeby ludności, określa prezydium miejskiej (dzielnicowej) lub gromadzkiej rady narodowej albo rady narodowej osiedla, na podstawie wytycznych, o których mowa w art. 1 ust. 2 i 3, po wysłuchaniu opinii komitetów blokowych lub mieszkańców wsi oraz zainteresowanych przedsiębiorstw.
2.
Godziny otwierania i zamykania w dni powszednie innych, niż określone w ust. 1, placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych określa na podstawie wytycznych, o których mowa w art. 1 ust. 2 i 3, w porozumieniu z wojewódzką komisją związków zawodowych i po wysłuchaniu opinii zainteresowanych przedsiębiorstw:
1)
dla gromad i osiedli - prezydium powiatowej rady narodowej,
2)
dla miast, nie wyłączając miast podzielonych na dzielnice - prezydium miejskiej rady narodowej.