Art. 1. - Godziny otwarcia placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych dla ludności oraz rozkład czasu pracy pracowników w nich zatrudnionych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1967.13.56

Akt utracił moc
Wersja od: 19 kwietnia 1967 r.
Art.  1.
1.
Czas otwarcia placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych dla ludności powinien być ustalony w sposób uwzględniający potrzeby mieszkańców miast i wsi.
2.
Wytyczne w sprawie dni i godzin otwierania i zamykania placówek handlu detalicznego i zakładów gastronomicznych wydaje Minister Handlu Wewnętrznego w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami (kierownikami urzędów centralnych) i zarządami centralnych organizacji spółdzielczych oraz z zarządem głównym związku zawodowego, zrzeszającego pracowników handlu detalicznego i zakładów gastronomicznych.
3.
Wytyczne w sprawie dni i godzin otwierania i zamykania zakładów usługowych wydają w swoim zakresie działania właściwi ministrowie (kierownicy urzędów centralnych) w porozumieniu z Komitetem Drobnej Wytwórczości, zarządami centralnych organizacji spółdzielczych oraz zarządami głównymi odpowiednich związków zawodowych.