Godziny otwarcia placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych dla ludności oraz rozkład czasu pracy pracowników w nich zatrudnionych.
Dz.U.1967.13.56
Akt utracił mocUSTAWA
z dnia 14 kwietnia 1967 r.
o godzinach otwarcia placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych dla ludności oraz o rozkładzie czasu pracy pracowników w nich zatrudnionych.
Do pracowników placówek handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych i zakładów usługowych mają zastosowanie ogólne przepisy o czasie pracy, ze zmianami wynikającymi z niniejszej ustawy.
Czas pracy w ramach rozkładu czasu pracy, w którym przedłużony czas pracy w pewne dni jest wyrównywany skróconym czasem pracy w inne dni lub dniami wolnymi od pracy, jest normalnym czasem pracy pracowników objętych tym rozkładem.
W wytycznych, o których mowa w art. 1 ust. 2, określone zostaną normatywy czasu przeznaczone na wykonywanie czynności poprzedzających otwarcie i następujących po zamknięciu placówek handlu detalicznego i zakładów gastronomicznych oraz organizacja pracy w tym zakresie. Czynności te powinny być wykonywane w ramach obowiązujących norm czasu pracy.
Na zewnątrz każdej placówki handlu detalicznego, zakładu gastronomicznego i zakładu usługowego należy podać w sposób czytelny dni i godziny otwarcia.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (10)
Akty zmieniane liczba obiektów na liście: (1)
Akty wykonawcze liczba obiektów na liście: (4)
- Określenie dni świątecznych, przed którymi w poprzedzającą niedzielę mogą być czynne wszystkie placówki handlu detalicznego i zakłady usługowe.
- Zasady stosowania przepisów o czasie otwarcia placówek handlu detalicznego oraz zakładów gastronomicznych i usługowych w okresie sezonu w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych, w miejscowościach na szlakach turystycznych i w uzdrowiskach oraz o czasie pracy w sezonie pracowników zatrudnionych w tych placówkach i zakładach.
- Ustalanie dni i godzin otwierania i zamykania zakładów świadczących usługi dla ludności.