§ 1. - Egzaminy kierowników technicznych zakładów mleczarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1939.65.444

Akt utracił moc
Wersja od: 1 lipca 1939 r.
§  1.
1.
Osoby, które miedzy 1 listopada 1936 r. a 15 maja 1938 r. były kierownikami technicznymi mleczarni, maślarni lub serowni, zgłoszonych do izby rolniczej celem zarejestrowania, mają ukończoną co najmniej szkołę powszechną I stopnia i co najmniej 5 lat pracowały w mleczarni, maślarni lub serowni, a których zawodowe przygotowanie nie odpowiada wymaganiom, określonym w §§ 27 - 30 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Reform Rolnych z dnia 15 października 1936 r. o pomieszczeniach i urządzeniach zakładów mleczarskich oraz o zawodowym przygotowaniu kierowników tych zakładów (Dz. U. R. P. Nr 82, poz. 568) zmienionego rozporządzeniem z dnia 27 kwietnia 1938 r. (Dz. U. R. P. Nr 34, poz. 294) - powinny do dnia 1 lipca 1941 r. złożyć egzamin przed jedną z komisyj egzaminacyjnych, utworzonych przy szkołach, wymienionych w § 29 ust. (1) przytoczonego rozporządzenia, lub przy szkołach akademickich, na których są wykładane przedmioty z zakresu technologii przemysłu fermentacyjnego.
2.
Osoby, określone w ust. 1, powinny do dnia 1 listopada 1939 r. zawiadomić właściwą komisję egzaminacyjną o zamiarze poddania się egzaminowi pod rygorem utraty prawa składania egzaminu.
3.
Komisje egzaminacyjne wyznaczą dla poszczególnych osób terminy egzaminów oraz zawiadomią każdą z nich o wyznaczonym terminie przynajmniej na trzy miesiące przed tym terminem.