§ 18. - Egzamin czeladniczy, egzamin mistrzowski oraz egzamin sprawdzający, przeprowadzane przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2017.89

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 września 2021 r. do: 3 maja 2024 r.
§  18. 
1. 
Szczegółowe kryteria oceniania etapu praktycznego i etapu teoretycznego egzaminu opracowuje komisja. Przewodniczący komisji przedstawia szczegółowe kryteria oceniania do zatwierdzenia izbie rzemieślniczej.
2. 
Oceny ustala zespół egzaminacyjny, w stopniach według następującej skali:
1)
stopień celujący - 6;
2)
stopień bardzo dobry - 5;
3)
stopień dobry - 4;
4)
stopień dostateczny - 3;
5)
stopień niedostateczny - 2.
3. 
Ocenę etapu praktycznego ustala się na podstawie ocen wystawionych za każde zadanie egzaminacyjne.
4. 
Ocenę części pisemnej etapu teoretycznego ustala się na podstawie ocen wystawionych z każdego tematu odpowiednio egzaminu czeladniczego i egzaminu mistrzowskiego.
5. 
Ocenę części ustnej etapu teoretycznego ustala się na podstawie ocen wystawionych z każdego tematu egzaminu.
6. 
Ocenę etapu teoretycznego egzaminu ustala się:
1)
w przypadku egzaminu czeladniczego i egzaminu mistrzowskiego - na podstawie ocen wystawionych za część pisemną i część ustną;
2)
w przypadku egzaminu sprawdzającego - na podstawie oceny wystawionej za część ustną.
7. 
Ocenę końcową egzaminu ustala się na podstawie ocen wystawionych z obu etapów egzaminu.