§ 2. - Dozwolone substancje dodatkowe, substancje pomagające w przetwarzaniu i warunki ich stosowania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.87.805

Akt utracił moc
Wersja od: 19 maja 2003 r.
§  2.
Dozwolonymi substancjami dodatkowymi nie są następujące składniki żywności:
1)
substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych wód;
2)
produkty zawierające pektynę i pochodzące z wysuszonego miąższu jabłek, wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową ("pektyna płynna");
3)
baza gumy do żucia;
4)
białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana działaniem kwasów lub zasad, skrobia bielona, fizycznie modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi;
5)
chlorek amonu;
6)
plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe i ich sole, białka mleka i gluten;
7)
niespełniające funkcji substancji dodatkowych aminokwasy i ich sole, z wyjątkiem kwasu glutaminowego, glicyny, cysteiny i cystyny oraz ich soli;
8)
kazeina i kazeiniany;
9)
inulina.