§ 9. - Dozwolone substancje dodatkowe i substancje pomagające w przetwarzaniu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.94.933

Akt utracił moc
Wersja od: 24 maja 2005 r.
§  9.
1.
Dozwolonych substancji dodatkowych, z wyjątkami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia, nie stosuje się do:
1)
żywności nieprzetworzonej, czyli środków spożywczych, które nie podlegały żadnemu traktowaniu powodującemu zmianę ich oryginalnego stanu; mogą być one jednak poddane podziałowi, rozdzieleniu, rozcięciu, wyjęciu kości, siekaniu, obdarciu, obraniu, oczyszczeniu, mieleniu, krojeniu, myciu, trybowaniu, oziębieniu, mrożeniu, głębokiemu mrożeniu, zmiażdżeniu albo wyłuskaniu, pakowaniu lub pozostać nieopakowane;
2)
miodu pszczelego;
3)
niezemulgowanych olejów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego;
4)
masła;
5)
mleka pełnego, półtłustego i odtłuszczonego, pasteryzowanego i sterylizowanego, włączając sterylizację UHT, oraz pasteryzowanej śmietany i śmietanki;
6)
niearomatyzowanych i bez dodatków smakowych, fermentowanych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii;
7)
naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych;
8)
kawy, z wyjątkiem aromatyzowanej kawy instant, i ekstraktów kawy;
9)
herbaty w liściach niearomatyzowanej;
10)
cukru (cukru białego), cukru ekstra białego (cukru rafinowanego), cukru przemysłowego, płynnego cukru (roztworu cukru), płynnego cukru inwertowanego (roztworu cukru inwertowanego), syropu cukru inwertowanego, syropu glukozowego, syropu glukozowego w proszku, jednowodnej glukozy (jednowodnej dekstrozy), bezwodnej glukozy (bezwodnej dekstrozy);
11)
suchych makaronów, z wyjątkiem makaronów bezglutenowych lub makaronów przeznaczonych do diet niskobiałkowych;
12)
maślanki naturalnej niearomatyzowanej lub bez dodatków smakowych, z wyjątkiem maślanki sterylizowanej.
2.
Przepis ust. 1 nie dotyczy aromatów i substancji aromatycznych.