§ 3. - Dozwolone substancje dodatkowe i substancje pomagające w przetwarzaniu.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.94.933
Akt utracił moc Wersja od: 24 maja 2005 r.
§ 3.
Dozwolonymi substancjami dodatkowymi nie są następujące składniki żywności:1)
substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych wód;2)
pektyna płynna, czyli produkty zawierające pektynę i pochodzące z wysuszonego miąższu jabłek, wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową;3)
baza gumy do żucia;4)
białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana działaniem kwasów lub zasad, skrobia bielona, fizycznie modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi;5)
chlorek amonu;6)
plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe i ich sole, białka mleka i gluten;7)
niespełniające funkcji substancji dodatkowych aminokwasy i ich sole, z wyjątkiem kwasu glutaminowego, glicyny, cysteiny i cystyny oraz ich soli;8)
kazeina i kazeiniany;9)
inulina.