Rozdział 4 - Przewóz i sprzedaż wyrobów mącznych. - Dozór nad wyrobem i obiegiem mąki i wyrobów mącznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1937.25.171

Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1972 r.

Rozdział  IV.

Przewóz i sprzedaż wyrobów mącznych.

§  28.
(1)
Wozy, kosze i wszelkie inne przyrządy do rozwożenia i roznoszenia pieczywa i wyrobów cukierniczych powinny mieć przykrywy zabezpieczające produkty te od zanieczyszczenia, być utrzymane w czystości i nie mogą być używane do żadnych innych celów.
(2)
Jeżeli kosze i inne przyrządy do rozwożenia i roznoszenia pieczywa i wyrobów cukierniczych są umieszczane w szczelnych zamkniętych wozach, np. w specjalnych samochodach, wówczas zaopatrzenie tych koszów i przyrządów w przykrywy nie jest konieczne.
(3)
Zabrania się:
a)
przenosić w rękach pieczywo z wozów i koszów do miejsc sprzedaży,
b)
stawiać kosze i inne przyrządy z pieczywem lub wyrobami cukierniczymi bezpośrednio na ziemi lub na podłodze.
§  29.
(1)
Miejsca sprzedaży, w których odbywa się sprzedaż pieczywa oraz wyrobów cukierniczych, powinny być oddalone co najmniej 3 m od ustępów ogólnych skanalizowanych, zaś od ustępów nieskanalizowanych, dołów ustępowych, obór, stajen, chlewów, gnojowisk i śmietników co najmniej o 10 m.
(2)
Miejsca sprzedaży pieczywa oraz wyrobów cukierniczych, znajdujące się w sutenerach, powinny odpowiadać wszystkim przepisom, przewidzianym w niniejszym rozporządzeniu dla miejsc sprzedaży pieczywa oraz wyrobów cukierniczych, z wyjątkiem przepisu § 18 ust. (1) zdanie pierwsze, a ponadto warunkom, wyszczególnionym w § 16 ust. 2.
(3)
Postanowienia § 9, § 10 ust. (1) i (2), § 18 ust. (1) zdanie pierwsze, § 23 i § 27 ust. (1) zdanie pierwsze mają odpowiednie zastosowanie do miejsc sprzedaży pieczywa oraz wyrobów cukierniczych.
(4)
Ściany pomieszczeń, w których odbywa się sprzedaż pieczywa i wyrobów cukierniczych, powinny być bielone i mieć dwumetrową, jasną lamperię olejną lub z materiału dającego się łatwo myć.
(5)
Stoły do sprzedaży, o ile nie mają wierzchów marmurowych lub szklanych, oraz półki na pieczywo lub wyroby cukiernicze, powinny być z drzewa niesmolistego, gładkie, bez szpar i szczelin.
(6)
Produkty umieszczane na stołach, półkach i oknach wystawowych, powinny być zabezpieczone przed dotykaniem ich rękami kupujących, przed owadami oraz przed wszelkimi zanieczyszczeniami (lady oszklone). Wystawianie tych produktów w drzwiach sklepowych jest niedopuszczalne.
(7)
Wyroby cukiernicze deserowe, jak torty, ciastka tortowe, kremowe, z owocami itp. powinny być umieszczane w gablotkach oszklonych lub pod koszami na talerzach, podstawach szklanych, porcelanowych (fajansowych) lub metalowych (z metali nieszkodliwych dla zdrowia).
(8)
Przy wyrobach cukierniczych powinien być umieszczony na widocznym miejscu wyraźny napis, wskazujący firmę wytwórni i jej adres.
(9)
Miejsca sprzedaży, w których sprzedaż pieczywa oraz wyrobów cukierniczych stanowi zasadniczą część przedsiębiorstwa, nie mogą sprzedawać takich produktów, których zapach może się udzielać pieczywu oraz wyrobom cukierniczym. Miejsca sprzedaży, w których sprzedaż pieczywa i wyrobów cukierniczych stanowi dodatkową część przedsiębiorstwa, powinny mieć dla pieczywa oddzielne miejsce, zdala od innych artykułów żywności.
(10)
Do pakowania pieczywa i wyrobów cukierniczych używać należy czystego papieru (torebek). Używanie do tego celu makulatury jest wzbronione.
(11)
Osoby zajęte sprzedażą powinny nosić białe czyste fartuchy z rękawami, mieć czyste ręce i używać do nabierania wyrobów cukierniczych specjalnych szczypców lub łopatek.
§  30.
(1)
Sprzedaż pieczywa oraz wyrobów cukierniczych na ulicach, straganach, targach i rynkach dopuszczalna jest jedynie przy zastosowaniu specjalnych urządzeń, zabezpieczających produkty te od wszelkich zanieczyszczeń (gablotki, szafki, wózki oszklone). Urządzenia te należy utrzymywać w bezwzględnej czystości; postanowienia § 10 ust. 1 i 2 oraz § 29 ust. 11 mają tu odpowiednie zastosowanie.
(2)
Handel domokrążny wyrobami mącznymi jest wzbroniony.