Rozdział 3 - Wytwórnie wyrobów mącznych. - Dozór nad wyrobem i obiegiem mąki i wyrobów mącznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1937.25.171

Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1972 r.

Rozdział  III.

Wytwórnie wyrobów mącznych.

§  15.
(1)
Wytwórnie pieczywa (piekarnie) w osiedlach mających na całym obszarze urządzenie wodociągowe i kanalizacyjne, mogą się mieścić tylko w lokalach połączonych z siecią wodociągową i kanalizacyjną.
(2)
W osiedlach mających urządzenia wodociągowe i kanalizacyjne nie na całym obszarze lub nie mających tych urządzeń, wytwórnie te mogą się mieścić tylko w lokalach zaopatrzonych w wodę uznaną za zdatną do picia i w miejscowe urządzenia do usuwania nieczystości.
(3)
Woda używana do wyrobu pieczywa powinna odpowiadać warunkom przewidzianym w obowiązujących przepisach dla wody do picia i potrzeb gospodarczych. Dobroć wody powinna być stwierdzona wynikami badania. Powiatowa władza administracji ogólnej obowiązana jest, na żądanie właściciela wytwórni, pobrać próby wody celem jej zbadania. Koszty badania wody obciążają właściciela wytwórni. Odpis wyników badania powinien być przesłany przez powiatową władzę administracji ogólnej właścicielowi wytwórni.
§  16.
(1)
Wytwórnie pieczywa powinny być oddalone co najmniej o 3 m od ustępów ogólnych skanalizowanych, zaś od ustępów nieskanalizowanych, dołów ustępowych, obór, stajen, chlewów, gnojowisk i śmietników - co najmniej 10 m.
(2)
Wytwórnie pieczywa znajdujące się w sutenerach powinny odpowiadać wszystkim przepisom, przewidzianym w niniejszym rozporządzeniu dla wytwórni pieczywa, z wyjątkiem przepisu § 18 ust. (1) zdanie pierwsze, a ponadto następującym warunkom:
a)
zagłębienie poniżej poziomu terenu nie może przekraczać 1,5 m,
b)
okna powinny się znajdować całkowicie powyżej poziomu terenu,
c)
wysokość pomieszczeń nie może być mniejsza niż 2,5 m,
d)
stosunek powierzchni świetlnej do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1 : 10,
e)
w pomieszczeniu powinna być urządzona wzorowa wentylacja sztuczna zastępująca otwieranie okien.
(3)
Jeżeli na danej nieruchomości lokal przeznaczony na wytwórnię pieczywa przylega do ustępu położonego na nieruchomości sąsiedniej, lokal ten powinien być tak izolowany, aby był zabezpieczony przed przenikaniem do niego cieczy i zanieczyszczonego powietrza z ustępu.
§  17.
(1)
Lokal wytwórni pieczywa powinien składać się z pomieszczeń na:
a)
rozczyniania ciasta,
b)
wypiek (chleba, bułek itp.),
c)
skład mąki,
d)
skład pieczywa,
e)
ubieralnię i natryski.
(2)
Ponadto w piekarniach powinno być przeznaczone oddzielne pomieszczenie dla chłodzenia przed wypiekiem wyrobów z mąki pszennej.
(3)
Zabrania się wynoszenia na zewnątrz lokalu wytwórni ciasta wyrobionego w celu chłodzenia.
(4)
Rozczynianie ciasta i wypiek (chleba, bułek itp.) mogą odbywać się w jednym dostatecznie obszernym pomieszczeniu, nie stykającym się z ubieralnią ani ustępem.
§  18.
(1)
Wysokość pomieszczeń wytwórni pieczywa powinna wynosić co najmniej 3 m. Izby powinny być tak obszerne, aby na każdego zatrudnionego pracownika przypadało co najmniej 4 m kw. powierzchni.
(2)
Stosunek powierzchni świetlnej do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1 : 10.
(3)
Podłogi powinny być z trwałego nieprzepuszczalnego materiału, szczelne i gładkie.
(4)
Ściany izb powinny być bielone i opatrzone do wysokości co najmniej 2 m jasną lamperią olejną lub z materiału dającego się łatwo myć.
(5)
Okna otwierane w porze letniej należy zabezpieczyć przed owadami gęstymi, trwałymi siatkami.
(6)
Natryski z wodą ciepłą powinny być urządzone w każdej wytwórni, zatrudniającej 6 i więcej pracowników.
§  19.
(1)
Wytwórnie pieczywa w osiedlach zaopatrzonych w energię elektryczną muszą mieć odpowiednie urządzenia mechaniczne do przesiewania mąki, mieszania i zagniatania ciasta.
(2)
W przypadku urządzania nowych wytwórni pieczywa w osiedlach liczących powyżej 25.000 mieszkańców, stawianie pieców o bezpośrednim opalaniu na trzonie jest wzbronione.
§  20.
(1)
Drewniane dzieże (bajty) do rozczyniania ciasta, stoły, deski i łopaty do pieczywa powinny być sporządzone z drzewa niesmolistego, heblowane, gładkie, bez szczelin i szpar, spajane (nie klejone). Dzieże metalowe powinny być należycie ocynowane. Pobiała wewnętrzna nie może zawierać zanieczyszczeń ponad 1 %. W szczególności dzieże (bajty) powinny być tak urządzone, aby wraz z tylną swą deską mogły być odsuwane od ścian. Deski do pieczywa powinny być ustawione na wzniesieniu, łopaty zaś układane na drągach lub kołkach.
(2)
Kotły do grzania wody, używanej do rozczyniania ciasta, powinny być dokładnie ocynowane. Kotły te muszą mieć kran umieszczony nad urządzeniem do odprowadzania wody do kanału lub do ścieków. Studzienka (lesza) powinna być również połączona z kanałem lub ściekiem.
(3)
W pomieszczeniu do rozczyniania ciasta powinna się znajdować skrzynia z przykryciem, przeznaczona na mąkę, oraz skrzynia wyłożona blachą cynkową, a przeznaczona na odpadki.
§  21.
(1)
Pomieszczeia na skład mąki i skład pieczywa powinny być suche, widne, należycie przewietrzane.
(2)
Mąkę, cukier oraz inne surowce w opakowaniu workowym należy umieszczać na drewnianych, heblowanych legarach (podstawach), a pieczywo na półkach z drzewa niesmolistego.
(3)
Zabrania się ustawiania worków z mąką oraz układania pieczywa na podłodze.
§  22.
Ubieralnia powinna znajdować się w tym samym lokalu, co wytwórnia, lub w lokalu połączonym z wytwórnią. W ubieralni powinny być: umywalnia z bieżącą wodą, czystymi ręcznikami i mydłem, szafa do ubrań pracowników i oddzielna szafa do fartuchów, czapek i pantofli oraz ławki lub krzesła. Jeżeli w ubieralni mieszczą się natryski, powinny one być oddzielone ścianką wysokości 2 m.
§  23.
Lokal wytwórni pieczywa nie może łączyć się bezpośredni z mieszkaniem lub służyć za miejsce zamieszkania, wypoczynku lub noclegu oraz za miejsce sprzedaży pieczywa.
§  24.
Zabrania się:
1)
przesiadywać na stołach, sprzętach, przeznaczonych do wyrobu pieczywa lub na workach z mąką;
2)
mieć przy pracy obnażone ciało prócz ramion;
3)
spluwać na podłogę,
4)
palić tytoń,
5)
chodzić do ustępu w fartuchach piekarnianych,
6)
wpuszczać do wytwórni osoby obce w czasie trwania pracy,
7)
wpuszczać do wytwórni zwierzęta domowe.
§  25.
(1)
Wytwórnie produkujące wyroby z ciasta powinny być zaopatrzone w mechaniczne urządzenia do wyrobu tych produktów oraz podlegają przepisom zawartym w §§ 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23 i 24 niniejszego rozporządzenia.
(2)
Wytwórnie te powinny się składać co najmniej z 2 izb i pomieszczenia na ubieralnię.
§  26.
Wytwórnie wyrobów cukierniczych powinny odpowiadać przepisom dla wytwórni pieczywa, z tym jednakże, że w wytwórniach cukierniczych liczba pomieszczeń może być ograniczona do trzech, przeznaczonych na: a) rozczynianie ciasta, b) wypiek, c) skład na produkty gotowe. Skład na produkty gotowe nie jest wymagany, o ile przy wytwórni wyrobów cukierniczych jest miejsce sprzedaży tych wyrobów, pod warunkiem zachowania postanowień § 23. Ponadto wytwórnie wyrobów cukierniczych, zatrudniające nie więcej niż 2 pracowników, mogą być zwolnione przez powiatowe władze administracji ogólnej od obowiązku wprowadzenia mechanicznych urządzeń do przesiewania mąki, mieszania i zagniatania ciasta.
§  27.
Wszelkie naczynia i przyrządy, używane do wyrobu produktów wymienionych w § 1 pkt. 2, powinny być utrzymywane stale w dokładnej czystości. Dzieże drewniane (bajty) należy codziennie, po ukończeniu przygotowania ciasta, dokładnie oczyszczać przez skrobanie i mycie wrzącą wodą, dzieże meyalowe przez mycie wrzącą wodą, dzieże metalowe przez mycie wrzącą wodą; deski i łopaty należy codziennie po ukończeniu pracy dokładnie oczyszczać ze starego ciasta przez skrobanie. Kotły, kubełki do wody, formy do ciasta, blachy itp. nie mogą być używane do żadnych innych celów i powinny być codziennie oczyszczane. Studzienki (lesze) lub zastępujące je naczynia żelazne należy również codziennie oczyszczać i myć.