Rozdział 2 - Wytwórnie mąki oraz jej przewóz i sprzedaż. - Dozór nad wyrobem i obiegiem mąki i wyrobów mącznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1937.25.171

Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1972 r.

Rozdział  II.

Wytwórnie mąki oraz jej przewóz i sprzedaż.

§  11.
(1)
Pomieszczenia, w których odbywa się przemiał ziarna na mąkę (młyny), powinny być utrzymane w czystości, w szcególności zabezpieczone przed pasożytami, molami mącznymi oraz przed szkodnikami, jak myszy, szczury.
(2)
Składy mąki powinny być suche, przewiewne, należycie przewietrzane, utrzymywane w czystości, wolne od pasożytów, owadów oraz zwierząt mogących mąkę zanieczyścić lub zakazić. Worki z mąką powinny być umieszczane na legarach (podstawach).
§  12.
Mąka przeznaczona do obiegu powinna być ładowana do worków czystych, oczyszczonych w młynach, przewożona na wozach utrzymywanych w czystości i zabezpieczona w czasie transportu przed wilgocią. Worki powinny być opatrzone plombą i etykietą z napisem nazwy młyna, rodzaju mąki oraz ustalonego typu lub procentowości przemiału mąki.
§  13.
Zabrania się siadania i leżenia na workach a mąką oraz przewożenia na wozach z workami mąki osób chorych, zwierząt, szmat, odpadków i wszelkich materiałów mogących mąkę zanieczyścić, zakazić lub nadać jej nienormalny zapach.
§  14.
W handlu detalicznym mąka powinna być umieszczona zdala od wszelkich artykułów żywności wydzielających woń specyficzną (śledzie, sery itp.). Nabieranie mąki powinno się odbywać z pomocą specjalnych szufli. Torebki do mąki powinny być zrobione z papieru czystego; używanie do tego celu makulatury jest wzbronione.