§ 8. - Dozór nad wyrobem i obiegiem lodów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1948.56.446

Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1972 r.
§  8.
1.
1. Wyrób i przechowywanie lodów mogą być dokonywane jedynie w pomieszczeniach, odpowiadających poza warunkami określonymi w §§ 6 i 7 - nadto warunkom następującym:
1)
wysokość pomieszczenia powinna wynosić co najmniej 3 m, a stosunek powierzchni świetlnej do powierzchni podłogi - co najmniej 1:10;
2)
ściany pomieszczenia do wysokości 2 m od podłogi powinny posiadać powierzchnię gładką, łatwo zmywalną, pozostałe zaś części ścian, jak również sufit, powinny być bielone; okna - zaopatrzone w gęste trwałe siatki dla ochrony od owadów;
3)
podłoga powinna być równa, szczelna, gładka i łatwo zmywalna; na każdego zatrudnionego pracownika powinno przypadać w wytwórni co najmniej 4 m2 wolnej powierzchni podłogi;
4)
jeżeli pomieszczenie nie posiada oświetlenia elektrycznego lub gazowego, wszelkie urządzenia świetlne powinny być zawieszone u sufitu bądź na ścianie z dala od lodów i artykułów przeznaczonych do ich wyrobu;
5)
w pomieszczeniu powinny się znajdować:
a)
ubieralnia lub co najmniej szafa z oddzielnymi przedziałami na ubrania pracowników i na odzież ochronną (fartuchy, czapki, chustki itp.),
b)
umywalka z bieżącą wodą, dobrą do picia dla ludzi, zaopatrzona w mydło i czysty ręcznik, oraz
c)
spluwaczka z czystą wodą, codziennie myta.
2.
W pomieszczeniach, o których mowa w ust. 1, nie mogą przebywać osoby nie zatrudnione bezpośrednio przy wyrobie bądź przechowywaniu lodów.