§ 5. - Dozór nad wyrobem i obiegiem lodów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1948.56.446

Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1972 r.
§  5.
1.
Do czynności związanych z wyrobem, przechowywaniem i sprzedażą lub innym wprowadzeniem w obieg lodów nie mogą być dopuszczone osoby dotknięte jedną z chorób zakaźnych, wymienionych w art. 2 pkt 1-30 ustawy z dnia 21 lutego 1935 r. o zapobieganiu chorobom zakaźnym i ich zwalczaniu (Dz. U. R. P. Nr 27, poz. 198), albo inną chorobą zaraźliwą lub odrażającą chorobą skórną, tudzież nosiciele chorób zakaźnych. Stan zdrowia osób dopuszczonych do wspomnianych czynności powinien być stwierdzony świadectwem lekarza urzędowego przynajmniej co 12 miesięcy.
2.
Osoby zajęte przy czynnościach związanych z wyrobem, przechowywaniem bądź sprzedażą lub innym wprowadzaniem w obieg lodów powinny zachowywać należytą czystość, a w szczególności mieć czyste ręce z krótko przyciętymi paznokciami. Osoby te powinny nosić białe i dokładnie zapięte fartuchy oraz białe czyste czapki bądź chustki. Osobom tym nie wolno stykać się z chorymi zakaźnie.