§ 10. - Dozór nad wyrobem i obiegiem lodów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1948.56.446

Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1972 r.
§  10.
1.
1. Lody powinny być w należyty sposób chronione przed zanieczyszczeniem (pył, kurz, owady itp.), a wszelkie naczynia, przyrządy i inne przedmioty służące do ich wyrobu, przechowywania, opakowania oraz sprzedaży bądź innego wprowadzania w obieg, powinny być utrzymane w czystości.
2.
Naczynia, przyrządy i przedmioty, o których mowa w ust. 1, jak również opakowanie bezpośrednio stykające się z lodami nie mogą być sporządzone z blach: cynkowej, żelaznej lub miedzianej, nienależycie pobielonych (ocynkowanych). Pobiała nie może zawierać więcej niż 1% zanieczyszczeń. W 100 g lodów, przechowywanych w naczyniach metalowych, nie może znaleźć się więcej niż 0,1 mg arsenu (As), 0,2 mg ołowiu (Pb) bądź 3,0 mg miedzi (Cu).
3.
Naczynia polewane i emaliowane nie mogą być używane do wyrobu i przechowywania lodów.
4.
Opakowanie bezpośrednio stykające się z lodami nie może być barwione ani parafinowane.