Rozdział 4 - Oznaczanie przetworów mlecznych. - Dozór nad mlekiem i jego przetworami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1933.19.128

Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1972 r.

Rozdział  IV.

Oznaczanie przetworów mlecznych.

§  18.
1.
Przetwory mleczne, znajdujące się w sprzedaży lub innym obiegu w opakowaniu, powinny mieć umieszczone na etykietach: nazwę, gatunek produktu, firmę przedsiębiorstwa produkującego lub opakowującego i jego siedzibę. Nazwa produktu powinna odpowiadać jego gatunkowi lub produktowi, z którego został wytworzony.
2.
Na butelkach z kefirem, yoghurtem, kumysem, oraz mlekiem pasteryzowanem i mlekiem homogenizowanem musi być pozatem umieszczona data ich przyrządzenia.
3.
Przetwory wytworzone z mleka chudego lub z mleka innego, niż krowie, powinny być odpowiednio oznaczone.