Rozdział 4 - Oznaczanie przetworów mlecznych. - Dozór nad mlekiem i jego przetworami.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1933.19.128
Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1972 r.
Rozdział IV.
Oznaczanie przetworów mlecznych.
§ 18.
1.
Przetwory mleczne, znajdujące się w sprzedaży lub innym obiegu w opakowaniu, powinny mieć umieszczone na etykietach: nazwę, gatunek produktu, firmę przedsiębiorstwa produkującego lub opakowującego i jego siedzibę. Nazwa produktu powinna odpowiadać jego gatunkowi lub produktowi, z którego został wytworzony.
2.
Na butelkach z kefirem, yoghurtem, kumysem, oraz mlekiem pasteryzowanem i mlekiem homogenizowanem musi być pozatem umieszczona data ich przyrządzenia.
3.
Przetwory wytworzone z mleka chudego lub z mleka innego, niż krowie, powinny być odpowiednio oznaczone.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .